Kesihatan

Harus Tahu, Ini Berbagai Kaedah Berkesan untuk Mengubati Ekzema di Kaki

Mengubati eksim, termasuk pada kaki, adalah usaha untuk menyembuhkan kulit yang terkena dan mencegah gejala menjadi lebih teruk. Namun, hingga kini tidak ada ubat yang dapat menyembuhkan penyakit ini.

Ekzema adalah keadaan kulit yang menyebabkan kulit menjadi meradang, gatal, merah, retak dan mengeras. Kadang-kadang anda akan menemui lepuh kulit anda.

Mengenai eksim pada kaki

Ekzema adalah penyakit kulit yang biasa berlaku pada banyak orang.

Terdapat 6 jenis eksim yang boleh berlaku di pelbagai bahagian kulit anda, iaitu dermatitis atopik, dermatitis kontak, eksim dishidrotik, eksim diskoid, eksim varikos dan eksim asteatotik. Dari enam jenis ini, yang paling biasa di kawasan kaki adalah varikos dan asteatotik.

Ekzema varikos adalah perkara biasa pada orang tua yang mengalami urat varikos. Untuk eksim asteatotik juga berlaku pada orang tua kerana kaki menjadi kering seiring bertambahnya usia.

Cara merawat ekzema pada kaki

Rawatan untuk eksim bertujuan untuk memperbaiki keadaan kaki, merawat gejala dan memperbaiki peredaran darah.

Bagi sesetengah orang, rawatan ini dilakukan dalam jangka masa panjang dengan kombinasi teknik rawatan diri, penggunaan pelembap, kortikosteroid topikal dan stoking mampatan atau stoking mampatan.

1. Penjagaan diri

Langkah-langkah berikut dapat mengurangkan gejala eksim pada kaki dan membantu mencegah perkembangan penyakit ini:

 • Elakkan membuat luka pada kulit kerana boleh membuat bisul
 • Angkat kaki semasa anda berehat, anda boleh menyokong kaki anda dengan bantal. Lakukan ini dengan memastikan kaki anda berada di atas paras jantung anda untuk mengurangkan bengkak
 • Bergerak banyak, kerana ini dapat meningkatkan peredaran darah dan memastikan anda dapat mengekalkan berat badan yang sihat

Dalam keadaan ini, cecair boleh menumpuk di bahagian bawah kaki anda jika anda duduk atau berdiri dalam jangka masa yang lama, jadi pastikan anda terus bergerak.

Dengan berjalan kaki, anda akan membuat otot anda berfungsi dan mendorong aliran darah ke urat dan kembali ke jantung.

2. Penggunaan emolien

Emolien adalah pelembap yang boleh anda gunakan untuk merawat eksim pada kaki anda. Caranya adalah dengan menerapkannya terus pada kulit untuk menghentikan kadar kehilangan kelembapan dan membungkusnya dengan lapisan pelindung.

BPOM menyatakan bahawa kesan ubat ini sangat pendek, jadi ada baiknya terus menggunakannya walaupun terdapat peningkatan ekzema pada kaki anda.

Petua memilih produk emolien

Terdapat beberapa emolien yang terdapat di pasaran dan sebahagiannya boleh dibeli tanpa resep. Tetapi adalah idea yang baik untuk menghubungi doktor anda dan meminta untuk menentukan emolien mana yang sesuai untuk merawat eksim pada kaki anda.

Anda mungkin perlu mencuba beberapa untuk melihat emolien mana yang berfungsi. Anda juga boleh diresepkan campuran beberapa emolien, misalnya:

 • Salap emolien untuk kulit yang sangat kering
 • Krim atau losyen untuk kulit yang tidak terlalu kering
 • Emolien digunakan bukan sabun

Perbezaan antara salap, losyen dan krim terletak pada kandungan minyaknya. Salap mengandungi minyak yang paling banyak, sehingga boleh sangat berminyak, tetapi sangat berkesan untuk menjaga kelembapan kulit.

Losyen mengandungi jumlah minyak yang paling sedikit, jadi ia tidak memberikan sensasi berminyak, tetapi paling berkesan. Sementara krim berada di tengah-tengah keduanya.

Cara menggunakan emolien

Anda harus menggunakan emolien untuk merawat eksim pada kaki sekurang-kurangnya dua kali sehari, walaupun tidak ada gejala. Untuk permohonan:

 • Gunakan dalam jumlah besar, sapukan ke seluruh permukaan kulit pada kaki, bukan hanya pada bahagian di mana terdapat eksim
 • Jangan gosokkannya, tetapi ratakan ke arah yang sama dengan rambut di kaki anda
 • Sapukan setiap 2 hingga 3 jam untuk kulit yang sangat kering
 • Setelah mandi, keringkan kulit dengan lembut, dan selagi masih lembap, segera gunakan emolien
 • Jangan berkongsi emolien anda dengan orang lain

Emolien diperlukan semasa gejala kulit muncul, selebihnya menggunakan emolien sekerap mungkin.

3. Ubat kortikosteroid topikal

Sekiranya kulit anda menjadi bengkak kerana eksim yang berulang, anda boleh menggunakan ubat ini yang anda sapukan terus ke kulit anda. Doktor boleh menetapkan ubat ini, tetapi jumlahnya bergantung kepada keparahan ekzema anda.

Cara menggunakan kortikosteroid topikal

Semasa menggunakan ubat ini, sapukan hanya pada kulit yang terkena. Apabila diresepkan ubat ini, anda akan diberitahu bagaimana cara memohon dan berapa kerap menggunakannya oleh doktor.

Sebilangan besar orang hanya perlu mengolesnya sekali sehari. Semasa menggunakan ubat ini, anda harus:

 • Sapukan emolien terlebih dahulu dan tunggu sekitar 30 minit agar emolien menyerap ke dalam kulit sebelum menggunakan kortikosteroid topikal
 • Gunakan hanya pada kawasan kulit yang terjejas
 • Biasanya hanya memerlukan 7 hingga 14 hari, dan gunakan ubat ini hingga 48 jam setelah gejala hilang

4. Memampatkan stoking

Objek ini direka khas untuk menekan kaki anda untuk meningkatkan peredaran darah. Ia ketat di pergelangan kaki dan melonggarkan lebih banyak di bahagian atas kaki untuk memastikan darah mengalir ke atas ke arah jantung.

Anda boleh menggunakan benda ini untuk merawat eksim pada kaki, kerana prinsip kerjanya yang mengepam dan meningkatkan aliran darah di saluran darah di kaki.

Demikian beberapa maklumat mengenai cara mengubati eksim pada kaki yang boleh anda lakukan. Untuk lebih tepat, jangan lupa juga berjumpa dengan pakar dermatologi, ya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!