Kesihatan

6 Petua Membakar Lemak tanpa Bersenam, Mari Cuba!

Bagi sesetengah orang, senaman boleh dianggap sebagai kaedah paling berkesan untuk menurunkan berat badan. Sebenarnya, anda boleh mendapatkan berat badan ideal anda dengan menjalankan petua membakar lemak tanpa bersenam, anda tahu.

Jadi, apa cara yang boleh dilakukan untuk membakar lemak tanpa bersenam? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Petua untuk membakar lemak tanpa bersenam

Terdapat pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk menurunkan lemak badan tanpa bersenam. Bermula dari menjaga kualiti tidur hingga mengatur diet. Berikut adalah petua untuk membakar lemak tanpa senaman yang boleh anda gunakan:

1. Dapatkan tidur yang cukup

Petua pembakar lemak pertama tanpa senaman yang boleh anda lakukan adalah memperhatikan jangka masa dan kualiti tidur anda. Percaya atau tidak, tidur malam sebenarnya dapat mengoptimumkan proses pembakaran lemak, anda tahu.

Yayasan Tidur Nasional dijelaskan, ketika tidur, tubuh akan mengeluarkan lebih banyak hormon yang dapat merangsang proses sintesis protein dan pemecahan lemak yang disebut lipolisis. Pada masa yang sama, lemak yang anda dapat dari makanan perlahan-lahan dibakar.

Hormon akan mencapai puncaknya pada waktu malam, tepatnya ketika anda sedang tidur. Maksudnya, jika jangka waktu tidur anda sangat pendek dan kurang berkualiti, hormon tidak akan optimum dalam menjalankan tugasnya.

Menurut penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, semakin pendek waktu tidur, semakin tinggi risiko seseorang mengalami kegemukan atau berat badan berlebihan. Bagi orang dewasa, tempoh tidur yang disyorkan adalah tujuh hingga lapan jam sehari.

Baca juga: 6 Kesan Buruk Selalunya Menjaga Badan Terhadap Badan: Boleh Membuat Obesiti dan Kesukaran Berfikir!

2. Tingkatkan pengambilan protein anda

Sekiranya anda tidak mempunyai cukup waktu untuk bersenam tetapi ingin menurunkan berat badan, cubalah makan makanan berprotein tinggi secara berkala. Tanpa sebab, protein dikatakan dapat membantu mengoptimumkan proses pembakaran lemak.

Satu kajian pada tahun 2009 mengatakan bahawa pengambilan protein yang tinggi dapat meningkatkan proses metabolik dalam tubuh yang dapat memberikan kesan pembakaran lemak yang optimum. Ini kerana kalori yang berasal dari lemak dibelanjakan untuk fungsi pencernaan.

Protein adalah nutrien yang sangat mudah dijumpai, terdapat dalam makanan seperti badam, dada ayam, daging lembu, yogurt, susu, brokoli, dan kacang-kacangan. Sekiranya anda seorang kekasih makanan laut, Protein juga mudah didapati dari hampir semua produk laut, termasuk tuna dan udang.

3. Makan banyak serat

Petua seterusnya untuk membakar lemak tanpa bersenam adalah meningkatkan pengambilan serat anda. Serat itu sendiri terbahagi kepada dua, iaitu serat larut dan serat tidak larut. Kedua-duanya dapat membantu menurunkan berat badan, walaupun mereka bekerja dengan mekanisme yang berbeza.

Serat tidak larut tidak boleh dicampurkan dengan air, berfungsi untuk membantu pembentukan tinja dan mengusirnya melalui usus. Ini dapat mengurangkan risiko sembelit yang boleh membuat perut anda kelihatan buncit.

Sementara serat larut (beta-glukan dan glukomannan), dapat mencampurkan dengan air untuk membentuk bahan pekat seperti gel yang dapat melambatkan pencernaan. Pada masa yang sama, mekanisme ini dapat mengoptimumkan pembakaran lemak dan menghalangnya daripada ditambahkan.

Anda boleh mendapatkan serat dari makanan seperti alpukat, epal, pisang, wortel, brokoli, kacang, dan biji.

4. Keperluan cecair badan yang mencukupi

Tanpa air, tubuh tidak dapat menjalankan metabolisme pada lemak atau karbohidrat yang tersimpan. Proses yang disebut lipolisis, bermula apabila molekul air berinteraksi dengan trigliserida (lemak) untuk membuat gliserol dan asid lemak.

Pada masa yang sama, lipolisis akan menyebabkan air mula membakar lemak dari makanan yang anda makan. Penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Sempadan dalam Pemakanan menyimpulkan, peningkatan pengambilan cecair akan memaksimumkan proses lipolisis di dalam badan.

Keperluan cecair manusia dibezakan mengikut usia. Sesuai dengan cadangan Kementerian Kesihatan, orang dewasa disarankan untuk minum 230 ml air sehari atau setara dengan 2 liter.

Baca juga: Diet Hanya dengan Air Boleh Memiliki Badan Yang Ideal? Bagaimana anda, selagi…

5. Meningkatkan probiotik

Petua seterusnya untuk membakar lemak tanpa bersenam adalah meningkatkan pengambilan probiotik, yang merupakan bakteria baik yang dapat menyokong fungsi sistem pencernaan.

Probiotik boleh mempengaruhi selera makan dan penggunaan tenaga melalui mekanisme tertentu. Peningkatan hormon glukagon-peptida-1 (GLP-1) dan peptida YY (PYY) oleh probiotik dipercayai menyokong proses pembakaran lemak.

Belum lagi, menurut penyelidikan, probiotik juga dapat meningkatkan jumlah lemak yang dikeluarkan dengan najis. Anda boleh mendapatkan probiotik dari beberapa makanan, seperti yogurt, tempe, kimchi, dan produk fermentasi lain.

6. Pengambilan vitamin D

Petua terakhir untuk membakar lemak tanpa bersenam adalah meningkatkan pengambilan vitamin D. Dari segi penurunan berat badan, vitamin D mempunyai fungsi ganda. Pertama, nutrien ini dapat mengurangkan pembentukan sel lemak baru di dalam badan.

Kedua, vitamin D juga dapat menekan penyimpanan sel-sel lemak dan secara berkesan mengoptimumkan pembakarannya. Anda boleh mendapatkan vitamin D dari salmon, minyak ikan, tuna, kuning telur, susu lembu, susu kedelai, jus oren, dan cendawan (cendawan).

Itulah enam petua untuk membakar lemak tanpa senaman yang boleh anda gunakan. Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, lakukan secara teratur dan gabungkan beberapa cara yang telah disebutkan, ya. Semoga berjaya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!