Kesihatan

Selalunya Tanpa Disedari! 5 Makanan Ini Yang Mengandungi Lemak Buruk Berbahaya

Dari banyak bahan makanan, lemak adalah bahan yang biasanya dielakkan. Bukan tanpa sebab, makanan yang mengandungi lemak buruk memang boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan, terutama jika dimakan secara berterusan.

Makanan ini sangat senang dijumpai di sekitar kita, malah telah menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian kita. Makanan apa yang mengandungi lemak buruk? Adakah benar bahawa semua jenis lemak harus dielakkan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Apa itu lemak jahat?

Perbezaan antara lemak baik dan lemak buruk. Sumber gambar: www.dancehealthfitness.com

Selama ini, sebilangan orang berpendapat bahawa semua lemak adalah sesuatu yang harus dielakkan. Pendapat ini tidak sepenuhnya benar. Kerana, lemak itu sendiri mempunyai dua jenis, iaitu lemak baik dan lemak buruk.

Lemak yang baik adalah istilah yang merujuk kepada lemak tak jenuh. Sementara lemak buruk dibahagikan lagi kepada dua, iaitu lemak tepu dan lemak trans. Kedua-dua jenis lemak jahat ini harus dielakkan, kerana boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan.

Kesan makanan yang paling berbahaya dengan lemak buruk adalah risiko gangguan kardiovaskular, seperti penyakit jantung dan strok.

Makanan yang mengandungi lemak buruk

Seperti yang telah dijelaskan, makanan dengan lemak buruk boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan. Malangnya, sebilangan makanan ini sering dimakan secara tidak sedar. Ada apa-apa? Berikut adalah senarai lima.

1. Makanan goreng

Beberapa makanan goreng, terutama yang dibeli dari restoran, tinggi lemak trans. Persatuan Jantung Amerika dijelaskan, lemak trans adalah hasil proses kimia yang disebut hidrogenisasi dalam makanan.

Proses ini hampir pasti selalu berlaku di dalam kuali. Molekul dalam minyak yang dipanaskan mencemarkan dan mengikat zarah-zarah lemak di dalam makanan.

Keadaan ini diperburuk dengan penggunaan minyak berulang kali, biasanya di kedai atau restoran.

Oleh itu, jika anda mengelakkan makanan yang mengandungi lemak buruk, hadkan atau elakkan makan sesuatu yang digoreng. Sebagai alternatif, anda boleh memproses bahan makanan dengan merebus, mengukus, atau memanggang.

Baca juga: Selalunya Makan French Fries? Berhati-hatilah dengan 5 Bahaya yang mengintai badan

2. Daging merah

Petikan Persatuan Jantung Amerika, Daging merah adalah salah satu makanan yang mengandungi lemak jahat tertinggi yang sering dimakan oleh banyak orang. Bukan hanya daging lembu, kandungan lemak tepu boleh didapati dalam daging domba dan daging babi.

Lemak trans juga boleh muncul dalam proses pemprosesan. Oleh itu, lebih baik membeli daging dalam bentuk mentah dan memprosesnya sendiri di rumah. Keluarkan bahagian lemak daging yang bertanda serat putih.

Kaedah pemprosesan yang disyorkan adalah memanggang atau merebus, bukan dengan menggorengnya dalam minyak dalam kuali.

Elakkan juga daging olahan kilang yang biasanya digunakan sebagai komponen burger dan makanan siap makan yang lain.

3. Kuning telur

Makanan seterusnya yang mengandungi lemak buruk adalah kuning telur. Petikan dari Pintu SF, lebih daripada 50 peratus daripada keseluruhan kuning telur adalah lemak. Tidak kurang daripada 1.6 gram lemak jenuh.

Kerana sifatnya yang jahat, adalah idea yang baik untuk mengehadkan penggunaannya. Sekolah Perubatan Harvard mengesyorkan makan tidak lebih daripada tujuh telur keseluruhan (kuning telur dan bahagian putih) dalam satu minggu. Maksudnya, had penggunaan telur setiap hari adalah 1 biji telur.

Bukan hanya lemak jenuh, kuning telur juga memiliki kolesterol tinggi. Ini boleh mencetuskan penumpukan plak pada saluran darah yang boleh menyebabkan hipertensi, strok, penyakit jantung, gangguan buah pinggang, dan beberapa penyakit lain.

4. Kekacang

Siapa sangka, ternyata daging dari unggas adalah makanan yang mengandungi lemak jahat, anda tahu. Walaupun, kadarnya masih di bawah daging merah (daging lembu, domba, dan daging babi). Lemak buruk tertinggi pada unggas terdapat pada kulit.

Sebaliknya, hadkan atau elakkan makan ayam di restoran. Kerana, mungkin daging sudah mengandung lemak trans dari prosesnya.

Sekiranya anda menyediakannya sendiri di rumah, buang kulitnya untuk mengurangkan kandungan lemak tepu pada unggas. Proses merebus atau memanggang tanpa minyak akan meminimumkan pembentukan lemak trans.

Baca juga: Makanan yang Mengandungi Lemak Baik dan Manfaat Kesihatan

5. Keju yang diproses

Walaupun kaya dengan protein dan kalsium, ternyata keju adalah makanan yang mengandungi lemak buruk, anda tahu. Petikan dari Berita Perubatan Hari Ini, Lemak tepu dalam keju berasal dari susu.

Setiap auns keju yang dibuat sepenuhnya dari susu mempunyai enam gram lemak tepu. Tahap yang sama juga terdapat pada keju cheddar seberat 28 gram.

Nah, itulah senarai lima makanan yang mengandungi lemak buruk yang perlu anda ketahui. Mengehadkan atau menghindari penggunaannya adalah langkah yang tepat, untuk mengurangkan pelbagai risiko masalah kesihatan yang boleh ditimbulkan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!