Kesihatan

5 Jenis Gangguan Psikologi Yang Sering Berlaku, Apa Itu?

Terdapat pelbagai gangguan psikologi yang mungkin dialami seseorang. Dari pelbagai jenis gangguan psikologi, ada beberapa yang biasa.

Adakah anda tahu apakah gangguan psikologi yang biasa? Untuk mengetahui gangguan psikologi, mari kita lihat penjelasan berikut bermula dari mengetahui apa itu gangguan psikologi.

Apakah gangguan psikologi?

Gangguan psikologi sering juga disebut sebagai gangguan mental. Itulah keadaan kelainan pada seseorang yang mengakibatkan berlainan corak tingkah laku, pemikiran dan emosi yang mempengaruhi kehidupan seharian.

Gangguan ini menyebabkan tekanan bagi orang yang mengalaminya. Walau bagaimanapun, selalunya orang yang mengalaminya tidak mendapat bantuan perubatan. Dari beberapa jenis gangguan psikologi yang ada, berikut adalah beberapa perkara yang biasa.

1. Gangguan kegelisahan

Gangguan kecemasan adalah bentuk gangguan psikologi yang melibatkan reaksi tubuh terhadap situasi yang mengancam.

Berbeza dengan kegelisahan umum, gangguan kecemasan membuat penderita mengalami reaksi ketakutan dan kegelisahan yang berlebihan. Keadaan ini juga boleh bertambah buruk dari masa ke masa.

mengikut Persatuan Kebimbangan dan Kemurungan Amerika, gangguan kecemasan adalah gangguan mental yang paling biasa di Amerika Syarikat, yang mempengaruhi 40 juta orang dewasa berumur 18 tahun ke atas.

Jenis gangguan kecemasan ini kemudian dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu:

Gangguan panik

Gangguan panik mempengaruhi 6.8 juta orang dewasa di Amerika Syarikat tetapi hanya sekitar 43.2 peratus yang menerima rawatan.

Seseorang yang berpengalaman gangguan panik akan menunjukkan simptom seperti berdebar-debar, gegaran, sesak nafas, sakit dada, pening. Atau anda juga boleh merasa loya, sakit perut, mati rasa, kesal kerana takut hilang kawalan.

Gangguan kompulsif obsesif (OCD)

Gangguan OCD berkaitan dengan obsesi terhadap sesuatu, seperti kebersihan, sikap mengukur sesuatu, dengan keperluan untuk melihat sesuatu yang sempurna.

Keadaan ini membuat orang yang menderita terpaksa berulang kali berulang kali dan menyebabkan kegelisahan atau tekanan.

Gangguan psikologi ini mempengaruhi 2.2 juta populasi dewasa di Amerika Syarikat, 25 peratus kes ini bermula pada usia 14 tahun.

Gangguan kebimbangan sosial

Orang yang mengalaminya menghindari situasi sosial kerana perasaan malu dan takut dinilai. Orang itu juga akan takut dipandang negatif oleh orang lain. Keadaan ini mempengaruhi 15 juta orang dewasa di Amerika Syarikat. Biasanya, gejala mula muncul sejak pesakit berusia 13 tahun.

Gangguan kebimbangan umum

Gangguan kegelisahan umum adalah perasaan kegelisahan yang berlebihan yang mengganggu aktiviti harian. Kemudian ia boleh disertai dengan gejala fizikal. Seperti ketegangan otot atau masalah tidur, kesukaran menumpukan perhatian, keletihan dan kegelisahan.

2. Gangguan mood

Gangguan mood adalah keadaan perubahan mood atau emosi yang tidak biasa. Di mana keadaan ini mengganggu aktiviti harian seseorang. Dari pelbagai jenis gangguan mood, berikut adalah dua yang paling biasa.

Bipolar

Bipolar mempengaruhi sekurang-kurangnya 4 peratus orang di Indonesia. Umumnya, seseorang yang mengalami keadaan ini akan menunjukkan gejala perubahan mood atau mood yang melampau.

Kemurungan

Kemurungan ini masih terbahagi lagi, ada yang disebut kemurungan utama dan juga kemurungan yang berterusan atau apa yang disebut dysthymia.

Kedua-duanya merangkumi keadaan gangguan psikologi yang biasa. Seperti kemurungan utama yang mempengaruhi lebih daripada 16.1 juta orang dewasa di Amerika Syarikat. Walaupun terdapat kira-kira 1.5 juta orang dewasa di Amerika Syarikat yang mengalami dysthymia.

3. Gangguan berkaitan dengan reaktiviti

Keadaan ini berkaitan dengan perasaan tekanan yang timbul kerana kenangan atau kenangan yang tidak menyenangkan yang tidak hilang. Salah satu bentuknya ialah gangguan tekanan selepas trauma (PTSD).

Gangguan tekanan selepas trauma (PTSD)

PTSD adalah gangguan psikologi yang berlaku kerana seseorang telah mengalami peristiwa trauma pada masa lalu. Kejadian traumatik itu berupa bencana alam, kemalangan nyaris, perang, atau kematian orang yang disayangi secara tiba-tiba.

PTSD juga boleh berlaku kerana peristiwa mengerikan dan meninggalkan kenangan peribadi seperti rogol atau penyanderaan dan kejadian lain yang mengancam nyawa.

Keadaan ini mempengaruhi 7.7 juta orang dewasa di Amerika. Dan wanita lebih kerap terkena keadaan ini berbanding lelaki.

4. Gangguan psikotik

Gangguan psikotik adalah gangguan psikologi teruk yang menyebabkan pemikiran tidak normal, salah satu yang paling biasa adalah skizofrenia.

Skizofrenia

Skizofrenia adalah sejenis gangguan psikotik dengan beberapa gejala seperti tingkah laku yang tidak biasa, khayalan dan halusinasi.

Khayalan mempercayai perkara yang sebenarnya tidak wujud atau tidak berlaku. Walaupun halusinasi adalah keadaan di mana seseorang melihat atau mendengar perkara yang tidak ada di sana.

5. Gangguan psikologi keperibadian

Terdapat banyak jenis gangguan keperibadian. Kesemuanya berdasarkan corak pemikiran dan tingkah laku yang tidak sihat. Akibatnya, seseorang akan mengalami kesukaran untuk memahami situasi dan hubungan dengan orang lain. Dari beberapa jenis yang ada, kedua-dua jenis berikut biasanya diketahui.

Gangguan keperibadian antisosial

Gangguan ini menunjukkan gejala seperti mengabaikan keperluan atau perasaan orang lain. Mempunyai tingkah laku agresif, sering juga ganas. Tidak bertanggungjawab terhadap tindakannya dan juga tidak merasa kasihan dengan tingkah lakunya.

gangguan keperibadian sempadan

Keadaan ini juga dikenali sebagai gangguan keperibadian sempadan. Di mana penghidap bersikap impulsif dan berisiko. Seperti mencederakan diri sendiri. Atau tunjukkan perasaan kekosongan dan kenaikan mood yang berterusan.

Sebagai tambahan kepada jenis yang disebutkan di atas, terdapat banyak jenis gangguan psikologi lain seperti: gangguan makan, gangguan tidur, sehingga gangguan perkembangan.

Rundingan kesihatan boleh diminta kepada doktor pakar di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!