Kesihatan

Pelbagai Gigi Mahkota: Prosedur Pemasangan hingga Julat Kos

Mempunyai penampilan gigi yang tidak kemas seperti kelihatan kuning dan retak pastinya membuat anda tidak yakin, bukan? Ia dapat diselesaikan dengan memasang mahkota gigi.

Berikut adalah ulasan penuh mengenai mahkota gigi untuk anda ketahui lebih lanjut.

Apa itu mahkota gigi?

Dilaporkan Garis Kesihatan, mahkota Gigi adalah penutup gigi yang rosak. Komponennya boleh dibuat dari pelbagai bahan, termasuk logam atau porselin.

Anda mungkin mempunyai mahkota di atas geraham yang jarang dilihat, kecuali ketika menguap lebar, atau mungkin mahkota pada gigi depan yang direka khas agar sesuai dengan gigi yang lain.

Kos untuk pemasangan mahkota Gigi itu sendiri berkisar antara Rp 2 juta hingga Rp 4 juta. Penentuan kos itu sendiri berdasarkan bahan apa yang digunakan semasa pembuatan mahkota gigi.

Faedah pemasangan mahkota gigi

Sekiranya anda mempunyai rongga besar yang terlalu besar di gigi, mungkin sudah tiba masanya untuk membuat mahkota. Bukan hanya itu, jika gigi retak, keadaan ini juga boleh menjadi salah satu sebab seseorang harus menggunakannya mahkota gigi.

Mahkota Gigi ini memperbaiki penampilan gigi yang rosak atau retak, melindungi gigi yang cenderung reput dan menutup gigi yang berubah warna, seperti menguning atau menghitam.

Mahkota Sebaiknya ikuti saluran akar pada gigi, kerana gigi lebih rapuh dan memerlukan perlindungan.

Proses pemasangan mahkota gigi

Dilaporkan WebMD, anda perlu tahu bahawa pemasangannya mahkota Gigi ini memerlukan beberapa kali lawatan ke doktor gigi. Jumlah lawatan bergantung pada betapa teruknya keadaan gigi anda.

Berikut adalah prosedur memasang mahkota gigi yang perlu anda ketahui:

1. Menentukan bahan mahkota gigi

Mahkota Terdapat pelbagai jenis bahan pergigian, masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri. Bahan-bahan mahkota Gigi yang akan digunakan ditentukan oleh doktor gigi. Beberapa jenis bahan untuk mahkota gigi merangkumi:

  • Logam
  • Rasin
  • Campuran porselin dan logam
  • keluli tahan karat

2. Pemeriksaan mulut

Doktor gigi secara amnya akan melakukan beberapa pemeriksaan terlebih dahulu, salah satunya adalah melakukan sinar-X.

Tujuan sinar-X ini adalah untuk mengetahui keadaan akar gigi dan tulang di sekitar gigi. Sekiranya terdapat kerosakan gigi yang teruk atau risiko jangkitan pada akar gigi, doktor akan melakukan rawatan saluran akar terlebih dahulu.

3. Percetakan mahkota gigi

Cetak mahkota Gigi ini akan dicetak mengikut keadaan gigi yang hendak ditutup. Dari acuan yang telah dibuat, secara amnya mahkota gigi akan disiapkan dalam masa 2 hingga 3 minggu kemudian.

Secara amnya, doktor akan menggunakan anestesia atau anestesia pada tisu gusi di sekitar gigi ketika memberi mahkota gigi. Tindakan ini bersifat sementara, dan bertujuan untuk melindungi gigi sehingga mahkota gigi kekal selesai.

4. Pemasangan mahkota gigi

Pada peringkat ini, doktor akan melepaskan mahkota gigi sementara dan gantikannya dengan gigi kekal. Apabila proses pemasangan selesai, anda akan dibenarkan pulang oleh doktor.

Baca juga: Berhati-hati, Daripada Pendakap Rapi Setelah Memasangnya Bahkan Menjadikan Gigi Berantakan!

Komplikasi penggunaan mahkota gigi biasa

Mahkota Gigi boleh menjadi penyelesaian yang sangat berguna untuk masalah ketara pada salah satu gigi. Tetapi ada risiko dan kemungkinan komplikasi yang mungkin anda alami setelah memasangnya, seperti:

Kepekaan gigi

Tidak jarang gigi lebih sensitif terhadap panas atau sejuk selepas digunakan mahkota. Namun, jika gigi sangat sensitif terhadap tekanan ketika menggigit, kemungkinan gigi itu patah.

Bercakap dengan doktor gigi mengenai kemungkinan menukar penempatan mahkota atau memfailkan bahagian atas.

Mahkota gigi cipap

Jenis mahkota Bahan-bahan tertentu, terutama yang terbuat dari porselin, lebih mudah terkelupas. Doktor gigi mungkin dapat memperbaiki kawasan yang kecil.

Porselin digunakan untuk mahkota Gigi yang menyatu pada logam boleh jatuh, memaparkan struktur logam di bawahnya. Pengupas ini mungkin tidak perlu diperbaiki sekiranya logam masih utuh.

Mahkota koyak atau longgar

Mahkota Gigi anda mungkin gugur atau bahkan jatuh jika tidak ada cukup simen untuk menahannya di tempat. Hubungi doktor gigi jika anda berfikir mahkota berasa longgar atau goyah.

Tindak balas alahan

Ini tidak biasa, tetapi sebilangan orang boleh mengalami reaksi alergi terhadap logam yang digunakan dalam beberapa bahan mahkota gigi.

Penyakit gusi

Sekiranya anda menyedari bahawa gusi di sekitar mahkota gigi anda sakit atau jengkel, atau jika kawasan ini mula berdarah, anda mungkin menghidap radang gusi, atau penyakit gusi.

Untuk lebih selamat, berunding terlebih dahulu dengan doktor yang dipercayai sebelum memasang mahkota gigi, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found