Kesihatan

sertraline

Sertraline adalah ubat psikiatri yang sering diresepkan selain amitriptyline dan fluoxetine.

Ubat ini pertama kali ditemui oleh saintis Pfizer dan diluluskan untuk penggunaan perubatan di Amerika Syarikat pada tahun 1991.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai ubat sertraline, faedahnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa sertraline?

Sertraline adalah ubat antidepresan yang digunakan untuk merawat beberapa gangguan mental, seperti gangguan obsesif-kompulsif, kemurungan, gangguan kecemasan, dan gangguan lain.

Ubat ini diketahui berfungsi lebih berkesan daripada fluoxetine dalam merawat gangguan obsesif-kompulsif. Ia juga mempunyai toleransi yang lebih baik pada beberapa pesakit daripada antidepresan trisiklik, seperti amitriptyline.

Ubat ini paling sering dijumpai sebagai ubat generik dalam bentuk tablet 50 mg dan 100 mg. Ubat ini juga boleh didapati dalam bentuk penyelesaian. Biasanya ubat ini diambil melalui mulut (oral).

Apa fungsi dan faedah sertraline?

Sertraline berfungsi sebagai agen yang mempengaruhi bahan kimia di otak yang tidak seimbang pada orang yang mengalami kemurungan, panik, kegelisahan, atau gejala obsesif-kompulsif. Ubat ini tergolong dalam antidepresan inhibitor serotonin reuptake inhibitor (SSRI) selektif.

Ubat ini mempunyai manfaat untuk merawat beberapa masalah psikiatri yang berkaitan dengan keadaan berikut:

1. Gangguan kemurungan utama

Sertraline adalah ubat yang sangat berkesan untuk kemurungan. Sebilangan pakar psikiatri mengesyorkan ubat ini untuk terapi lini pertama dalam merawat pesakit dengan gangguan kemurungan.

Penyelidikan menunjukkan bahawa sertraline lebih berkesan daripada ubat antidepresan lain dalam merawat kemurungan. Di samping itu, pada kebanyakan pesakit mempunyai reaksi positif terhadap ubat tersebut.

Lebih daripada separuh pesakit yang mengambil sertraline untuk kemurungan mengalami melegakan gejala sepenuhnya. Ini bermaksud bahawa kemurungan tidak lagi menjadi masalah, tetapi mungkin akan kembali pada masa akan datang.

Secara umum, sertraline adalah ubat pilihan pertama yang biasa bagi pesakit yang menderita kemurungan. Ini kerana keberkesanannya dan kesan sampingan yang agak rendah.

Sebilangan besar pesakit yang mengambil ubat ini akan pulih sepenuhnya dalam masa dua bulan. Kemudian, sekitar 70 peratus akan melihat peningkatan mood mereka yang ketara.

Walau bagaimanapun, pesakit yang menderita kemurungan dan penyakit Alzheimer mungkin tidak sesuai untuk rawatan dengan sertraline.

2. Gangguan obsesif-kompulsif

Ubat ini dianggap berkesan untuk merawat gangguan obsesif-kompulsif untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Risiko kesan sampingan dapat ditoleransi sehingga ubat ini cukup disukai.

Keberkesanan ubat ini juga berfungsi lebih baik daripada kelas ubat obsesif-kompulsif lain, seperti clomipramine.

Ubat ini biasanya juga diberikan dalam dos terapeutik yang berterusan untuk mencegah kambuh gangguan obsesif kompulsif muncul kembali. Beberapa data menunjukkan bahawa ubat ini selamat untuk penggunaan jangka panjang hingga 24 bulan.

Rawatan awal boleh diberikan ubat ini pada dos separuh daripada dos maksimum selama dua bulan pertama. Dos dapat ditingkatkan secara beransur-ansur menjadi dosis maksimum jika terapi ubat tidak menunjukkan tindak balas.

Terapi untuk meningkatkan tindak balas kognitif sebenarnya cukup untuk menggunakan ubat ini sebagai ubat tunggal. Walau bagaimanapun, pemberian terapi kombinasi juga dapat diberikan dengan beberapa faktor dari pesakit. Ini bertujuan untuk mendapatkan kesan terapeutik maksimum ubat.

3. Gangguan kegelisahan (gangguan kecemasan)

Ubat ini dapat membantu mengurangkan gejala serangan panik dan kegelisahan dengan berkesan seperti ubat-ubatan anti-kecemasan yang lain. Walau bagaimanapun, beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa ubat ini dapat digunakan untuk merawat gangguan kecemasan.

Secara amnya, ubat-ubatan anti-kegelisahan dianggap terbaik untuk merawat gangguan kecemasan. Walau bagaimanapun, ubat antidepresan seperti sertraline, atau kombinasi sertraline dengan ubat lain, mungkin sama efektifnya dalam menangani kegelisahan seperti obat anti-kecemasan.

Tidak seperti ubat-ubatan anti-kegelisahan, ubat-ubatan tersebut mungkin tidak dapat segera menghilangkan gejala kegelisahan. Ubat anti-kegelisahan sering melegakan kegelisahan dalam beberapa minit. Walau bagaimanapun, ubat antidepresan boleh memakan masa berminggu-minggu untuk melegakan gejala.

Kadang-kadang, psikiatri mungkin menetapkan ubat anti-kegelisahan dalam tempoh episodik untuk membantu mencegah serangan kegelisahan. Rawatan dijalankan sehingga tahap sertraline dalam darah meningkat ke tahap terapi.

4. Gangguan panik

Ubat ini juga dapat digunakan untuk mengobati gangguan panik, walaupun kesan ubat tersebut tidak menunjukkan terapi langsung. Tindak balas ubat ini juga tidak bergantung kepada dos sehingga disarankan untuk memberikan dos terendah yang paling berkesan.

Ubat ini cukup berkesan diberikan kepada lelaki dan wanita tanpa gejala agoraphobia. Walau bagaimanapun, ubat ini mungkin tidak sesuai untuk pesakit dengan gejala panik yang teruk.

Untuk mempercepat tindak balas terhadap terapi, ubat ini dapat digabungkan dengan ubat cloanzepam. Dos clonazepan dapat dihentikan secara beransur-ansur sementara ubat diberikan dalam dos pemeliharaan yang berterusan.

Dalam satu kajian, ubat ini dinilai efektif sebagai ubat untuk gangguan panik, seperti paroxetine atau imipramine. Walaupun, beberapa data lebih lanjut masih diperlukan untuk melihat keberkesanan ubat ini dalam merawat gangguan panik dibandingkan dengan ubat lain.

5. Gangguan dysphoric pramenstruasi

Gangguan ini melibatkan gangguan pramenstruasi yang teruk. Gejala mempengaruhi keadaan fizikal dan psikologi. Gejala gangguan ini biasanya muncul satu hingga dua minggu sebelum fasa haid. Selalunya wanita dengan gejala ini mempunyai kecenderungan untuk membunuh diri.

Beberapa pakar psikiatri mengesyorkan sertraline untuk merawat dysphoria pramenstruasi. Rawatan diberikan terutamanya kepada wanita dengan gejala gangguan sederhana hingga teruk. Terapi maksimum boleh diberikan dengan kombinasi antidepresan lain yang selamat digunakan bersama.

Biasanya, setelah seminggu menjalani rawatan, ubat ini dapat mengurangkan gejala emosi seperti mood buruk, kepekaan, mudah marah, atau kegelisahan. Malangnya, ubat-ubatan ini mungkin tidak cukup berkesan untuk merawat gejala fizikal, seperti bengkak, nyeri payudara, atau kembung.

Ubat ini diberikan hanya dalam fasa luteal, iaitu 12-14 hari sebelum fasa haid untuk mencapai kesan terapeutik ubat yang diinginkan. Terapi ubat untuk rawatan susulan juga dapat diberikan pada dosis yang lebih rendah.

6. Gangguan tekanan pasca trauma

Gangguan tekanan pasca trauma adalah gangguan mental yang berkembang setelah seseorang mengalami kejadian traumatik. Kejadian ini mungkin berkaitan dengan perang, serangan seksual, gangguan, atau ancaman lain.

Rawatan yang diberikan adalah kaunseling dan rawatan dengan antidepresan, seperti kelas ubat SSRI termasuk sertraline, fluoxetine, paroxetine, dan lain-lain.

Ubat ini disyorkan sebagai terapi ubat lini pertama. Sekiranya perlu, rawatan boleh diteruskan dalam dos penyelenggaraan jangka panjang.

Walau bagaimanapun, beberapa analisis kajian lain telah memasukkan ubat ini dalam terapi barisan kedua. Saintis Plus Pfizer enggan memberikan maklumat risiko negatif yang eksplisit. Ini mempengaruhi penggunaan sertraline sehingga hasil rawatan tidak mencukupi.

Harga dan jenama serral

Ubat ini mempunyai izin pengedaran yang didaftarkan dalam senarai ubat dari Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM). Beberapa jenama ubat yang telah didaftarkan untuk digunakan di Indonesia termasuk:

 • Anexin
 • Serlof
 • Antipres
 • Sernade
 • Penghantaran
 • sertraline
 • maut
 • Fridep
 • Zerlin
 • Iglodep
 • Zoloft
 • bogel.

Berikut adalah senarai ubat generik dan paten dan harganya:

Ubat generik

Generik Sertraline 50mg. Persediaan tablet generik umumnya dijual dengan harga mulai dari Rp 61.500 hingga Rp 85.000 / jalur dengan 10 tablet.

Ubat paten

 • Tablet Zoloft 50 mg. Penyediaan tablet mengandungi 50 mg sertraline HCl. Ubat ini umumnya dijual dengan harga mulai dari Rp 227.000 hingga Rp.250.000 / lepuh.
 • Tablet Fridep 50 mg. Penyediaan tablet mengandungi 50 mg sertraline. Umumnya, ubat ini dijual dengan harga mulai dari Rp. 60.000 hingga Rp. 95.000 / lepuh.

Bagaimana cara mengambil ubat sertraline?

Baca dan ikuti arahan cara minum dan dos yang tertera pada label pembungkusan ubat preskripsi. Doktor kadang-kadang mengubah dos mengikut tindak balas klinikal pesakit. Jangan minum ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Ubat ini boleh diambil dengan atau tanpa makanan. Tanya doktor anda untuk mengetahui cara minum jika anda mengalami disfungsi perut atau usus.

Minum ubat pada masa yang sama setiap hari untuk memudahkan anda mengingat dan mendapatkan hasil terapi maksimum. Sekiranya anda lupa minum, segera minum jika jarak minum seterusnya masih panjang. Jangan menggandakan dos yang diambil pada satu masa.

Ubat dalam bentuk cecair mesti dicairkan sebelum digunakan. Untuk memastikan anda mendapat dos yang tepat, ukur dos dengan penitis yang disediakan.

Campurkan dos ubat dengan satu setengah cawan air. Kacau campuran dan ambil ubat sekaligus. Untuk memastikan anda mengambil keseluruhan dos, tambahkan sedikit lagi air ke gelas yang sama, kacau perlahan dan minum segera.

Sertraline boleh menyebabkan ujian saringan ubat positif positif. Sekiranya anda memberikan sampel air kencing untuk pemeriksaan dadah, beritahu kakitangan makmal bahawa anda mengambil sertraline.

Rawatan yang diperlukan mungkin memakan masa hingga 4 minggu sebelum gejala membaik sepenuhnya. Terus minum ubat seperti yang diarahkan dan beritahu doktor anda jika gejala anda tidak membaik.

Jangan berhenti menggunakan ubat ini secara tiba-tiba kerana boleh menyebabkan gejala ketagihan yang tidak menyenangkan. Tanya doktor anda bagaimana untuk berhenti mengambil sertraline dengan selamat.

Simpan sertraline pada suhu bilik dari kelembapan dan panas selepas digunakan.

Berapakah dos sertraline?

Dos dewasa

Gangguan panik tanpa agoraphobia, gangguan tekanan pasca trauma, gangguan kecemasan

 • Dos awal boleh diberikan 25 mg secara lisan sekali sehari. Dos boleh dinaikkan menjadi 50mg sekali sehari selepas 1 minggu.
 • Sekiranya perlu, dos selanjutnya boleh dinaikkan sebanyak 50 mg pada selang waktu sekurang-kurangnya 1 minggu.
 • Dos pemeliharaan boleh diberikan sebagai dos efektif terendah setelah tindak balas optimum dicapai.
 • Dos maksimum: 200mg setiap hari.

Gangguan kompulsif obsesif

 • Dos awal boleh diberikan 50 mg secara lisan sekali sehari.
 • Dos boleh dinaikkan jika perlu dalam kenaikan 50mg pada selang waktu sekurang-kurangnya 1 minggu.
 • Dos pemeliharaan dapat diberikan pada dosis efektif terendah, setelah tindak balas optimum dicapai.
 • Dos maksimum: 200mg setiap hari.

Kemurungan

 • Dos awal boleh diberikan 50 mg secara lisan sekali sehari.
 • Dos boleh dinaikkan jika perlu dalam kenaikan 50mg pada selang waktu sekurang-kurangnya 1 minggu.
 • Dos pemeliharaan disyorkan untuk menggunakan dos efektif terendah setelah tindak balas optimum dicapai.
 • Dos maksimum: 200mg setiap hari.
 • Tempoh rawatan sekurang-kurangnya 6 bulan.

Gangguan dysphoric pramenstruasi

 • Dos diberikan berterusan dengan dos awal 50 mg diambil sekali sehari.
 • Dos boleh ditingkatkan sebanyak 50mg setiap kitaran haid jika perlu.
 • Dos maksimum: 150mg setiap hari.
 • Dos fasa luteal boleh diberikan sebagai dos awal 50 mg diambil sekali sehari selama 3 hari pertama. Dos boleh dinaikkan sebanyak 100mg sehari. Gunakan dos penyelenggaraan paling berkesan setelah tindak balas optimum dicapai.

Dos anak

Gangguan kompulsif obsesif

 • Berumur 6-12 tahun boleh diberi dos awal 25 mg diambil sekali sehari. Dos boleh dinaikkan menjadi 50mg sekali sehari selepas 1 minggu.
 • Umur 13-17 tahun boleh diberikan dos yang sama dengan orang dewasa.
 • Pertimbangkan berat badan semasa meningkatkan dos.
 • Dos maksimum: 200mg setiap hari.

Adakah sertraline selamat digunakan untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan ubat ini dalam kategori ubat C.

Kajian penyelidikan pada haiwan eksperimen telah menunjukkan risiko kesan buruk pada janin (teratogenik). Walau bagaimanapun, tidak ada kajian terkawal yang mencukupi pada wanita hamil. Penggunaan ubat adalah berdasarkan kebaikan ubat yang lebih besar daripada risikonya.

Ubat ini diketahui masuk ke dalam susu ibu sehingga tidak disyorkan untuk digunakan oleh ibu yang menyusu. Risiko buruk mungkin berlaku pada bayi yang disusui.

Apakah kemungkinan kesan sampingan sertraline?

Risiko kesan sampingan mungkin berlaku akibat penyalahgunaan dadah atau kerana tindak balas badan pesakit. Berikut adalah kesan sampingan sertraline:

 • Tanda-tanda reaksi alergi terhadap sertraline, seperti ruam kulit atau gatal-gatal, kesukaran bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Gejala baru atau semakin teruk, seperti perubahan mood atau tingkah laku, kegelisahan, serangan panik, masalah tidur, mudah marah, agresif, kegelisahan, hiperaktif, lebih banyak kemurungan, atau pemikiran untuk membunuh diri atau mencederakan diri sendiri.
 • Kejang
 • Penglihatan kabur, penglihatan kabur, sakit mata atau bengkak
 • Sakit kepala, kekeliruan, masalah ingatan, kelemahan teruk, merasa tidak stabil
 • Gejala sindrom serotonin, seperti pergolakan, halusinasi, demam, berpeluh, menggigil, degupan jantung yang cepat, kekejangan otot, berkedut, kehilangan koordinasi, mual, muntah, atau cirit-birit.

Kesan sampingan yang biasa berlaku akibat penggunaan sertraline termasuk:

 • Mengantuk atau keletihan
 • Insomnia atau pergolakan
 • Gangguan pencernaan, loya, atau cirit-birit
 • Hilang selera makan
 • Berpeluh berlebihan
 • Gegaran atau gegaran
 • Gangguan tidur (insomnia)
 • Dorongan seks menurun, mati pucuk, atau kesukaran mengalami orgasme.

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh menggunakan sertraline jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap ubat ini sebelumnya. Jangan gunakan bentuk cairan sertraline jika anda mengambil disulfiram. Penggunaan bersamaan boleh menyebabkan reaksi teruk terhadap disulfiram.

Untuk memastikan ubat ini selamat untuk anda gunakan, beritahu doktor anda jika anda mempunyai keadaan berikut:

 • Penyakit jantung
 • Tekanan darah tinggi atau strok
 • penyakit hati atau buah pinggang
 • Kejang
 • Gangguan pendarahan, atau jika anda mengambil ubat penipisan darah, seperti cilostazole, clopidogrel, atau warfarin
 • Gangguan bipolar (kemurungan manik)
 • Tahap natrium rendah dalam darah.

Sebilangan kanak-kanak dan remaja mungkin mengalami kecenderungan bunuh diri pada kali pertama mereka menggunakan antidepresan. Periksa perkembangan rawatan secara berkala. Keluarga atau saudara lain juga harus mengetahui perubahan mood atau gejala yang mungkin muncul.

Mengambil antidepresan SSRI semasa kehamilan boleh menyebabkan masalah paru-paru yang serius atau komplikasi lain pada bayi. Walau bagaimanapun, anda mungkin mengalami kemurungan sekali lagi jika anda berhenti mengambil antidepresan.

Beritahu doktor anda sekiranya anda hamil. Jangan mulakan atau berhenti mengambil sertraline semasa kehamilan tanpa nasihat doktor anda. Tanya doktor anda sebelum berhenti menggunakan ubat ini.

Jangan berikan sertraline kepada sesiapa yang berumur 18 tahun ke bawah tanpa nasihat doktor. Sertraline diluluskan oleh FDA untuk kanak-kanak dengan gangguan obsesif-kompulsif (OCD). Walau bagaimanapun, ubat ini tidak diluluskan untuk merawat kemurungan pada kanak-kanak.

Interaksi ubat lain

Beberapa ubat boleh berinteraksi dengan sertraline dan menyebabkan keadaan serius yang disebut sindrom serotonin. Beritahu doktor anda jika anda juga mengambil ubat perangsang, ubat opioid, produk herba, atau antidepresan lain.

Jangan mengambil sertraline dalam 14 hari sebelum atau 14 hari selepas menggunakan perencat MAO atau suntikan biru metilena. Inhibitor MAO termasuk isocarboxazid, linezolid, phenelzine, rasagiline, selegiline, dan tranylcypromine. Jangan mengambil sertraline dengan pimozide.

Berhati-hati dan beritahu doktor anda jika anda juga mengambil ubat untuk penyakit mental, penyakit Parkinson, sakit kepala migrain, jangkitan serius, atau pencegahan mual dan muntah.

Tanya doktor anda sebelum mengambil ubat anti-radang nonsteroid (NSAID). Ubat-ubatan ini termasuk aspirin, ibuprofen, naproxen, celecoxib, diclofenac, indomethacin, meloxicam, dan lain-lain. Menggunakan NSAID dengan sertraline boleh menyebabkan lebam atau pendarahan dengan mudah.

Mengambil sertraline dengan ubat lain yang menyebabkan rasa mengantuk boleh memburukkan lagi kesan ini. Tanya doktor anda sebelum mengambil pil tidur, narkotik, relaksan otot, ubat untuk kegelisahan, kemurungan, atau sawan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.