Kesihatan

Tekanan Darah Naik Tiba-tiba? Inilah 5 faktor penyebabnya

Tekanan darah dikatakan tinggi jika melebihi had normal. Sebaliknya, tekanan darah juga boleh naik secara tiba-tiba kerana pelbagai faktor. Lalu, adakah keadaan ini berbahaya? Ayuh, lihat penjelasan di bawah.

Baca juga: 7 Buah Yang Diyakini Membantu Menurunkan Tekanan Darah Tinggi

Apakah tekanan darah normal?

Tekanan darah adalah kekuatan tekanan darah ke dinding arteri ketika jantung mengepam darah. Tekanan darah ditentukan oleh jumlah darah yang dipam oleh jantung dan juga jumlah daya tahan terhadap aliran darah di arteri.

Semakin banyak darah yang dipam jantung dan semakin sempit arteri, semakin tinggi tekanan darah. Tekanan darah tinggi, juga dikenal sebagai hipertensi, adalah keadaan yang berlaku ketika tekanan darah ke dinding arteri cukup tinggi.

Tekanan darah diukur dalam dua nombor, iaitu tekanan sistolik (nombor atas) dan tekanan diastolik (nombor bawah). Tekanan darah sistolik mengukur tekanan di arteri ketika jantung berdegup. Sementara itu, tekanan darah diastolik mengukur tekanan di arteri antara degupan jantung.

Tekanan darah normal ialah 120 mmHg / 80 mmHg atau lebih rendah. Sementara itu, jika tekanan darah pada 140 mmHg / 90 mmHg atau lebih tinggi, ini ditakrifkan sebagai tekanan darah tinggi.

Apa yang menyebabkan kenaikan tekanan darah secara tiba-tiba?

Berdasarkan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) tekanan darah boleh berubah bergantung pada aktiviti yang anda lakukan. Nah, berikut adalah beberapa sebab kenaikan tekanan darah secara tiba-tiba yang perlu anda ketahui.

1. Hipertensi kot putih

Hipertensi kot putih adalah keadaan ketika tekanan darah melonjak ketika diukur di hospital atau klinik. Biasanya ini disebabkan oleh kegelisahan dan kebimbangan yang dialami oleh seseorang yang berkaitan dengan pemeriksaan yang akan dilakukan oleh doktor.

a kajian yang diterbitkan pada tahun 2013 menyimpulkan bahawa pesakit dengan hipertensi kot putih mesti memantau risiko penyakit jantung, terutamanya tahap gula darah yang tidak normal.

2. Ubat-ubatan tertentu

Beberapa ubat juga boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah secara tiba-tiba. Beberapa ubat juga boleh menyebabkan penurunan tekanan darah. Beberapa ubat, seperti diuretik atau ubat tekanan darah tinggi, dapat menurunkan tekanan darah.

Sementara itu, beberapa ubat untuk selesema atau alergi dapat meningkatkan tekanan darah.

3. Tekanan

Emosi yang kuat, seperti tekanan dan kegelisahan juga boleh menjadi penyebab peningkatan tekanan darah secara tiba-tiba.

Anda perlu tahu bahawa, tubuh dapat menghantar hormon stres, iaitu hormon adrenalin dan kortisol ke dalam aliran darah ketika mengalami tekanan.

Hormon ini menyebabkan tekanan darah melonjak sementara, menyebabkan jantung berdegup lebih cepat dan saluran darah menjadi sempit.

Apabila keadaan tertekan telah berakhir, tekanan darah dapat kembali normal. Walau bagaimanapun, tekanan dan kegelisahan yang berterusan dapat mempengaruhi tekanan darah dan kesihatan keseluruhan.

4. Pengambilan garam secara berlebihan

Melancarkan dari halaman Tergesa-gesa Mengonsumsi terlalu banyak garam (natrium) boleh menyebabkan pengekalan air yang dapat meningkatkan tekanan pada jantung dan saluran darah. Sebilangan besarnya, natrium berasal dari makanan yang diproses.

Baca juga: Berhati-hati! Terlalu banyak garam tidak baik untuk kesihatan, inilah kesannya

5. Merokok dan minum minuman berkafein

Tambahan pula, penyebab tekanan darah meningkat secara tiba-tiba adalah merokok dan mengambil kafein. Merokok bukan sahaja dapat menyebabkan peningkatan tekanan darah, tetapi bahan kimia dalam tembakau juga dapat merosakkan lapisan dinding arteri.

Ini boleh menyebabkan penyempitan arteri dan meningkatkan risiko penyakit jantung. Sebaliknya, pengambilan minuman yang mengandungi kafein juga dapat meningkatkan tekanan darah buat sementara waktu.

Adakah kenaikan tekanan darah secara tiba-tiba berbahaya?

Berdasarkan Garis Kesihatan, turun naik tekanan darah mungkin singkat. Walau bagaimanapun, jika tekanan darah turun naik secara melampau, ini harus segera dirawat.

Sebaliknya, jika tekanan darah tiba-tiba meningkat, ia berpotensi menyebabkan masalah kesihatan yang lebih serius.

Tekanan darah yang turun naik terlalu kerap dapat meningkatkan risiko serangan jantung, penyakit ginjal, dan penyakit arteri periferal.

Oleh itu, pemeriksaan tekanan darah secara berkala adalah penting. Kerana, tekanan darah dapat mendedahkan banyak perkara mengenai kesihatan.

Cara menormalkan tekanan darah

Sebilangan ubat boleh menurunkan tekanan darah dan mencegah turun naik yang berbahaya. Mengawal tekanan darah juga dapat dilakukan dengan menerapkan perubahan gaya hidup yang lebih sihat.

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari IniBerikut adalah beberapa cara untuk menurunkan tekanan darah.

  • Elakkan merokok: Merokok boleh merosakkan arteri dan menyebabkan tekanan darah tinggi
  • Mengamalkan diet yang sihat: Tingkatkan pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, dan protein rendah lemak
  • Pengurusan tekanan: Meditasi, latihan pernafasan dalam, dan teknik lain untuk menguruskan tekanan juga dapat membantu mengelakkan kenaikan tekanan darah secara tiba-tiba
  • Hadkan penggunaan garam: Mengambil terlalu banyak garam dapat meningkatkan tekanan darah secara drastik
  • Hadkan pengambilan kafein: Minuman berkafein boleh menyebabkan kenaikan tekanan darah sementara

Itulah beberapa maklumat mengenai penyebab tekanan darah meningkat secara tiba-tiba dan bagaimana menanganinya. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, okey?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!