Kesihatan

Kulit Gatal kerana Diabetes: Punca dan Cara Mengatasinya!

Kulit gatal akibat diabetes biasa terjadi pada sekitar 79 peratus penghidapnya. Gatal ini boleh berlaku secara berterusan, menyebabkan ketidakselesaan dan jangkitan akibat calar yang berlebihan.

Nasib baik, kebanyakan keadaan kulit ini dapat dicegah atau dirawat dengan mudah jika tertangkap awal. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kulit gatal akibat diabetes, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Kelebihan Teh Bawang Putih untuk Kencing Manis & Cara Membuatnya

Punca kulit gatal akibat diabetes

Dilaporkan Berita Perubatan Hari Ini, diabetes boleh mengakibatkan kawasan gatal setempat. Terdapat beberapa sebab mengapa seseorang yang menghidap diabetes mungkin mengalami gatal lebih kerap daripada yang lain.

Kadang-kadang, gatal boleh berlaku akibat kerosakan pada serat saraf di lapisan luar kulit. Selalunya penyebab gatal-gatal yang berkaitan dengan diabetes adalah polyneuropathy diabetes atau neuropati periferal.

Keadaan ini adalah komplikasi diabetes yang berkembang apabila tahap glukosa darah tinggi merosakkan serat saraf di tangan dan kaki.

Sebelum kerosakan saraf mula berlaku pada penghidap diabetes, tahap sitokin yang tinggi beredar di dalam badan. Sitokin adalah bahan keradangan yang boleh menyebabkan gatal pada kulit.

Penyelidikan mengenai gatal pada pesakit diabetes

Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa peningkatan sitokin akhirnya mempunyai kaitan dengan kerosakan saraf diabetes.

Tidak jarang, gatal yang berterusan dapat menunjukkan bahawa seseorang yang menghidap diabetes berisiko mengalami kerosakan saraf kerana peningkatan tahap sitokin.

Ramai orang juga mengalami gatal sebagai gejala selepas neuropati berkembang. Orang yang menghidap diabetes juga boleh mengalami komplikasi, termasuk kegagalan buah pinggang atau hati yang menyebabkan gatal.

Selain itu, kulit gatal akibat diabetes juga boleh berlaku akibat kesan sampingan penggunaan ubat tersebut atau kerana mempunyai reaksi alergi terhadapnya.

Walau bagaimanapun, seseorang tidak boleh berhenti minum ubat tersebut sehingga disahkan dengan doktor bahawa pesakit tersebut mengalami reaksi alergi.

Bagaimana mengatasi kulit gatal akibat diabetes?

Pesakit kencing manis boleh mengambil beberapa langkah untuk mengekalkan kulit yang sihat dan melegakan gatal. Cara mengatasi kulit gatal akibat diabetes yang boleh dilakukan, iaitu seperti berikut:

Kawal kadar gula dalam darah

Menguruskan kadar gula dalam darah dengan berhati-hati adalah rawatan pertama yang perlu dilakukan. Orang dengan kadar gula darah tinggi cenderung mempunyai kulit kering dan kurang mampu menangkis bakteria berbahaya.

Kedua-dua keadaan biasanya boleh meningkatkan risiko jangkitan.

Elakkan pancuran mandian air panas

Apabila kulit gatal akibat diabetes tidak boleh mandi atau menggunakan tab mandi dengan air panas. Ini kerana air panas dapat menghilangkan kelembapan dari kulit.

Sekiranya kulit anda kering, jangan gunakannya mandi buih. Sabun pelembap biasanya lebih berguna untuk menjaga kulit agar tidak kering.

Gunakan losyen

Selepas mandi, pastikan memakai losyen semasa kulit anda masih lembap. Walau bagaimanapun, pesakit diabetes tidak boleh menggunakan lotion di antara jari kaki kerana ia dapat berfungsi dengan kelembapan untuk menarik pertumbuhan kulat berbahaya.

Rawat luka dengan segera

Sekiranya anda mengalami luka kecil akibat menggaru dari kulit gatal akibat diabetes, segera basuh dengan sabun dan air mengalir. Gunakan krim atau salap antibiotik hanya jika doktor mengesyorkannya.

Pastikan juga menutup potongan kecil dengan kain kasa steril. Jangan berlengah berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami luka atau jangkitan yang teruk.

Elakkan pelembap dengan wangian

Sekiranya kulit gatal akibat diabetes masih terasa, elakkan menggunakan pelembap dengan wangian. Cara membuat produk dengan label hypoallergenic.

Beberapa pengeluar membuat losyen khusus untuk pesakit kencing manis dan biasanya tersedia secara komersial di talian.

Perubahan gaya hidup juga dapat membantu mengurangkan gejala kulit, termasuk mulai makan makanan yang sihat. Untuk mengelakkan kulit kering ketika suhu turun, gunakan pelembap yang boleh ditambahkan sehingga kelembapan di dalam bilik tetap ada.

Kulit anda memerlukan perlindungan dari sinar matahari, jadi anda boleh menggunakan pelindung matahari dengan SPF 30. Pakai seluar dalam kapas untuk membolehkan udara bergerak dengan lebih lancar ke seluruh badan anda.

Baca juga: Pilihan Senaman yang Betul untuk Diabetes: Jalan Cepat ke Yoga!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!