Kesihatan

Pantang Tifoid yang mesti dielakkan untuk cepat sembuh!

Apabila menghidap demam kepialu, biasanya anda akan dinasihatkan untuk berehat sepenuhnya di rumah. Tetapi tidak hanya berehat, tetapi ada beberapa pantang larang untuk kepialu yang mesti dielakkan agar bakteria tidak masuk semula ke dalam badan.

Punca kepialu

Melancarkan penjelasan dari halaman Klinik MayoDemam kepialu disebabkan oleh bakteria yang disebut Salmonella typhi. Bakteria ini berkaitan dengan bakteria yang menyebabkan salmonellosis, satu lagi jangkitan usus yang serius, tetapi keduanya tidak sama.

Sebilangan besar orang di negara maju terdedah kepada bakteria kepialu semasa mereka dalam perjalanan. Setelah dijangkiti, mereka boleh menyebarkannya kepada orang lain melalui jalan fecal-oral.

Ia bermaksud Salmonella typhi Ia disebarkan melalui tinja dan kadang-kadang dalam air kencing orang yang dijangkiti.

Sekiranya anda makan makanan yang dimasak oleh seseorang yang demam kepialu dan tidak mencuci tangan dengan betul setelah menggunakan tandas, ia boleh menyebabkan anda dijangkiti.

Di negara-negara membangun, kebanyakan orang dijangkiti dengan meminum air yang tercemar. Bakteria juga dapat disebarkan melalui makanan yang tercemar dan melalui kontak langsung dengan seseorang yang dijangkiti.

Baca juga: Bolehkah Tifoid Berulang Semasa Berpuasa?

Pantang sakit kepialu

Elakkan makanan ringan

Anda perlu tahu bahawa jenis penyakit ini disebabkan oleh bakteria Salmonella typhi yang biasanya terdapat dalam makanan yang tidak dijaga kebersihannya. Oleh itu, ketika menghidap demam kepialu, penting untuk menjaga pengambilan makanan yang masuk ke dalam badan.

Untuk menjaga kebersihannya, anda boleh menyediakan makanan anda sendiri di rumah. Dengan cara itu, sudah tentu anda dapat menjamin kebersihannya.

Jangan minum air dengan sembarangan

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, anda boleh dijangkiti demam kepialu jika anda mengambil minuman atau makanan dari seseorang yang mengalami penyakit ini.

Tabu seterusnya jika anda tidak mahu gejala demam kepialu bertambah buruk, elakkan minum air yang tidak bersih atau minum minuman orang lain. Sebaiknya elakkan penggunaan air yang tidak matang seperti air paip atau air galon yang boleh diisi semula.

Mengonsumsi minuman yang dijual secara rawak di pinggir jalan atau air minuman yang sumbernya tidak jelas boleh menjadikan demam kepialu lebih teruk kerana risiko terkena bakteria. Salmonella typhi

Elakkan sebilangan makanan ini

Seperti yang dilaporkan dari halaman MedLifeTerdapat beberapa makanan yang juga harus anda hindari ketika anda dijangkiti demam kepialu. Makanan yang boleh mengganggu rawatan kepialu termasuk:

  • Makanan berserat tinggi, seperti bijirin gandum dan roti gandum boleh mengganggu sistem pencernaan kerana sukar dicerna. Makanan yang kaya dengan serat harus dielakkan.
  • Makanan berminyak, seperti makanan goreng, mentega harus dielakkan semasa demam kepialu.
  • Rempah-rempah, seperti makanan berminyak, perasa, dan makanan yang mengandungi asid asetik dapat memperburuk peradangan pada usus. Oleh itu, disarankan untuk mengelakkan makanan seperti cabai, lada, lada cayenne, cuka, sos panas, pembalut salad, buah-buahan dan sayur-sayuran dalam tin.
  • Sayuran mentah, seperti kubis, capsicum, lobak. Sayuran ini harus dielakkan kerana boleh menyebabkan kembung.

Jaga kebersihan dengan mencuci tangan setelah menggunakan tandas

Dikatakan sebelumnya bahawa penularan tifus boleh terjadi dari kotoran seseorang yang telah dijangkiti. Oleh itu, jangan lupa mencuci tangan sebelum dan selepas menggunakan tandas.

Sekiranya anda menyentuh dan menggunakan objek lain setelah menggunakan tandas, bakteria tersebut dapat dipindahkan ke orang lain yang sihat. Penting untuk selalu mencuci tangan sebaik sahaja menggunakan tandas dengan sabun dan air untuk mengelakkan penularan kepialu.

Jangan terlalu banyak melakukan aktiviti

mengikut Kesihatan KeadaanApabila anda dijangkiti demam kepialu, secara amnya anda akan disarankan untuk berehat sepenuhnya sehingga cara yang paling tepat adalah mengambil cuti dari waktu bekerja atau ketidakhadiran sekolah sehingga anda dapat berehat sebisa mungkin di rumah.

Anda juga harus memperhatikan aktiviti yang Anda lakukan, pastikan anda tidak melakukan aktiviti yang terlalu berat kerana dapat memperlambat proses penyembuhan kepialu.

Tidur dan rehat di rumah dapat membantu memperbaiki sel dan tisu badan yang rosak akibat jangkitan bakteria ini. Jadi ini dapat mempercepat pemulihan kepialu anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!