Kesihatan

Jangan lupa diajak berbual, ini adalah perkembangan janin 6 bulan yang menjadikan ibu lebih menyukainya

Memasuki usia kehamilan 6 bulan tentunya membuat wanita hamil mengalami banyak perubahan. Untuk bersedia menghadapi, mari mulakan persiapan anda dengan memahami bagaimana perkembangan janin 6 bulan.

Pantau perkembangan janin pada 6 bulan

Dilaporkan dari webmd.com, memasuki minggu ke-24, ukuran janin sekitar 21 cm dengan berat 0.63 kilogram. Bukan itu sahaja, kulitnya masih telus dengan saluran darah yang jelas kelihatan.

Namun, pada minggu ke-24, bayi juga telah mula mempunyai pola tidur dan bangun yang kerap.

Berikut adalah perkembangan janin bermula dari minggu ke-25 hingga ke-29 kehamilan sebelum proses kelahiran.

Perkembangan janin 6 bulan: 25 minggu

Janin berkembang pada 25 minggu, berat bayi hampir 660 g dan berukuran sekitar 35 cm dari mahkota hingga tumit. Dilaporkan dari pengasuh bayi.inPada usia ini, berat badan bayi juga meningkat kerana akan meletakkan simpanan lemak penting yang akan menjaga tubuh bayi hangat selepas kelahiran.

Perkembangan janin 6 bulan: 26 minggu

Pantau perkembangan bayi berusia 26 minggu. Foto: Babycentre

Pada usia 26 minggu, janin sudah mempunyai berat sekitar 82 gram dengan panjang sekitar 230 mm.

Pada masa ini, deria pendengaran juga terbentuk sepenuhnya sehingga janin dapat mendengar apa sahaja yang anda bicarakan dengan baik. Oleh itu, cubalah berbual secara kerap dengan bayi anda ketika masih dalam perut, Moms.

Perkembangan janin 6 bulan: 27 minggu

Sekiranya anda memasuki minggu ke-27, janin biasanya dapat membuka dan menutup matanya dengan baik. Kulit kelihatan lebih lembut.

Perkembangan janin pada 6 bulan: 28 minggu

Pada usia ini sistem saraf bayi mula matang

Bersedia untuk kehamilan 6 bulan

Selain perkembangan janin, ibu biasanya juga akan mengalami beberapa perubahan. Salah satunya ialah anda mula merasa sakit, terutamanya di bahagian belakang.

Apabila anda hamil 6 bulan, ukuran perut anda biasanya akan mulai membesar. Peningkatan berat badan itu memberi tekanan pada otot belakang, dan boleh menyebabkan kesakitan.

Tetapi anda tidak perlu risau, anda boleh mandi dengan air suam. Namun, jika kesakitan berterusan, anda harus segera berjumpa dengan doktor anda mengenai ubat sakit yang selamat diambil semasa mengandung.

Bukan hanya perubahan fizikal, faktor psikologi juga boleh mempengaruhi anda ketika memasuki usia 6 bulan kehamilan.

Baca juga: 6 Manfaat Latihan Kehamilan: Janin yang Sihat untuk Melancarkan Bersalin

Ada soalan lebih lanjut mengenai kehamilan? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found