Kesihatan

5 Punca Sakit Punggung Bawah Yang Perlu Anda Ketahui

Sakit belakang tidak selesa, terutamanya jika ia berlaku di pangkal. Menyedari penyebab sakit punggung bawah adalah penting, supaya anda dapat mengetahui cara mengatasinya.

Sekiranya diatasi, tidak mustahil keadaannya akan bertambah buruk. Kesannya, anda akan sukar menjalankan aktiviti harian. Lalu, apakah penyebabnya? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Punca sakit belakang bawah

Sakit belakang bawah boleh disebabkan oleh banyak perkara. Keadaan ini biasanya berlaku apabila terdapat masalah pada otot dan sendi di pangkal punggung. Berikut adalah lima penyebab sakit belakang bawah yang paling biasa.

1. Keseleo atau keseleo

Kekejangan otot adalah penyebab sakit pinggang yang paling biasa. Keadaan ini boleh bertambah buruk jika anda mengalami keseleo atau keseleo kerana menggerakkan badan anda dengan terlalu pantas, mengangkat sesuatu yang berat, atau memusingkan separuh badan anda secara tiba-tiba.

Sakit punggung bawah kerana keseleo biasanya disertai dengan sakit, kekejangan, kekejangan otot, hingga bengkak. Keadaan ini tidak boleh dibiarkan terlalu lama, kerana rasa sakit dapat bertambah buruk sehingga mengganggu aktiviti.

Untuk memperbaikinya, lakukan regangan ringan. Jangan terlalu sukar untuk menarik otot supaya keadaan tidak bertambah buruk. Anda juga boleh memampatkannya dengan air sejuk atau ais. Sekiranya disertai dengan rasa sakit, ubat anti-radang seperti ibuprofen dan naproxen boleh menjadi alternatif.

Baca juga: Penyakit Bahu Beku: Ketahui Sebab dan Gejala

2. Kecederaan

Selain keseleo, salah satu penyebab sakit belakang yang paling biasa adalah kecederaan. Keadaan ini disebabkan oleh tekanan berlebihan pada tendon, tisu yang menghubungkan otot dan tulang.

Dalam kes ini, tendon di tulang belakang mengalami tekanan yang teruk, menyebabkan kesakitan. Kecederaan boleh berlaku semasa sukan, jatuh, kemalangan, dan aktiviti lain yang boleh menyebabkan trauma otot.

Gejala yang biasanya muncul sejurus selepas kecederaan adalah mati rasa dan kesemutan. Oleh itu, rawatan yang sesuai mesti diberikan dengan segera. Jika tidak, ia boleh mencetuskan disfungsi pergerakan.

Petikan dari Berita Perubatan Hari Ini, Rawatan untuk kecederaan bergantung kepada keparahannya. Kecederaan ringan hanya boleh dikompres atau lega dengan ubat sakit. Tetapi pada tahap yang teruk, prosedur seperti terapi fizikal dan pembedahan biasanya akan dilakukan.

3. Faktor usia

Faktor usia boleh menjadi penyebab sakit belakang ini. Dengan bertambahnya usia, fungsi sejumlah bahagian badan juga akan merosot, termasuk cakera tulang di bawah punggung. Cakera (cakera) berfungsi sebagai bantal sendi.

Kapasiti cakera yang menurun sering dikaitkan dengan pelbagai penyakit degeneratif, seperti arthritis atau artritis. Artritis sendiri berlaku apabila bantal sendi mulai menipis, menjadikan jarak antara tulang semakin dekat.

Kesannya, setiap pergerakan akan terasa sakit, terutama di bahagian punggung. Tidak ada kaedah yang berkesan untuk mengatasi keadaan ini. Apa yang dapat dilakukan adalah langkah pencegahan, seperti menjaga berat badan, berolahraga secara teratur, dan meningkatkan pengambilan vitamin.

Baca juga: Apakah penyakit degeneratif yang biasa dialami oleh orang tua?

4. Gangguan skoliosis

Skoliosis tulang. Sumber gambar: www.spineuniverse.com

Scoliosis adalah keadaan di mana tulang belakang mengalami kelengkungan yang tidak normal, menjadikan pinggul dan bahu tidak sejajar secara menegak. American Academy of Orthopedic Surgery dijelaskan, scoliosis paling kerap berlaku pada kanak-kanak yang belum memasuki akil baligh.

Punggung yang melengkung membuat pangkal terasa sakit. Semasa meletakkan badan pada kedudukan tertentu, rasa sakit yang tidak tertahankan dapat muncul secara tiba-tiba.

Dalam rawatan tersebut, doktor biasanya melakukan prosedur pembedahan untuk proses pelakuran, iaitu penyambungan dua atau lebih tulang untuk menjadikannya kembali lurus.

5. Mengandung

Kehamilan boleh menjadi penyebab sakit belakang bawah pada wanita. Kesakitan ini akan muncul lebih kerap pada trimester ketiga, sebelum bersalin. Ini disebabkan oleh otot punggung yang meregang sebagai persediaan untuk melahirkan anak.

Melancarkan NHS UK, semasa kehamilan, ligamen (tisu penghubung antara tulang) sering tegang, terutama di pangkal punggung, di mana rahim berada.

Untuk melegakannya, anda boleh melakukan senaman lantai, mengelakkan mengangkat benda berat, dan memusingkan kaki ke belakang ketika anda mahu berpusing. Berbaring juga cukup berkesan untuk mengurangkan kesakitan, kerana beban yang pada awalnya berada di belakang kini dipindahkan ke tempat tidur.

Jadi, berikut adalah lima penyebab sakit belakang bawah yang paling biasa. Ayuh, mulailah memperhatikan kemampuan tubuh untuk melakukan sesuatu untuk mengurangkan kesakitan. Kekal sihat, ya!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!