Kesihatan

Selain Manfaat Hifu Muka, Ketahui Kesan Sampingan dan Kosnya!

Kelebihan hifu wajah dapat diperoleh kerana terbukti selamat dan berkesan dalam melicinkan kedutan. Harap diperhatikan, wajah ultrasound berfokus intensiti tinggi atau disingkat HIFU adalah rawatan yang tidak invasif untuk merawat penuaan pada wajah.

Biasanya, pakar dermatologi mengesyorkan HIFU wajah hanya untuk penuaan ringan hingga sederhana atau awal. Baiklah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat hifu wajah, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Cara Mengatasi Kulit Kering dan Penyelesaian Penanganan Terbaik

Apa itu HIFU muka?

Dilaporkan dari Medical News Today, wajah HIFU menggunakan ultrasound untuk menghasilkan haba pada tahap yang mendalam pada kulit. Panas ini akan merosakkan sel-sel kulit yang disasarkan, menjadikan tubuh berusaha membaikinya.

Walaupun ini mungkin kelihatan berlawanan dengan intuisi, kerosakan sebenarnya dapat merangsang sel untuk menghasilkan lebih banyak kolagen. Kolagen adalah bahan dalam kulit yang memberikan struktur dan keanjalan.

Harap maklum, kerana sinar ultrasonik frekuensi tinggi tertumpu pada laman tisu tertentu di bawah permukaan kulit, ia tidak akan merosakkan lapisan atas kulit.

Secara amnya, prosedur ini paling berkesan pada orang berusia lebih dari 30 tahun dengan kelemahan kulit ringan hingga sederhana. Orang dengan kulit yang rosak akibat sinar matahari atau kulit kendur yang tinggi mungkin memerlukan beberapa rawatan sebelum melihat hasilnya.

Orang-orang tua dengan kesan memotret yang lebih luas, kelembutan kulit yang teruk, atau kulit yang sangat longgar tidak digalakkan. HIFU tidak digalakkan untuk orang yang mengalami jangkitan dan luka kulit terbuka di kawasan sasaran, jerawat yang teruk atau sista, dan implan logam di kawasan rawatan.

Kelebihan HIFU wajah yang perlu anda ketahui

Doktor biasanya memulakan prosedur peremajaan wajah HIFU dengan membersihkan kawasan wajah yang dipilih dan menggunakan gel.

Selepas itu, doktor akan menggunakan alat genggam yang mengeluarkan gelombang ultrasonik dalam letupan pendek. Setiap sesi biasanya berlangsung selama 30 hingga 90 minit.

Tidak seperti prosedur kosmetik lain, wajah HIFU tidak memerlukan persediaan. Apabila sesi selesai, tidak ada masa pemulihan sehingga aktiviti harian dapat disambung semula seperti biasa.

Walau bagaimanapun, beberapa orang mungkin memerlukan antara satu hingga enam sesi, bergantung pada hasil yang akan dicapai. Dengan melakukan beberapa sesi ini, anda akan mendapat kelebihan hifu wajah, termasuk yang berikut:

  • Pengurangan kedutan pada kulit wajah
  • Mengetatkan kulit yang longgar di leher
  • Mengangkat pipi, kening dan kelopak mata
  • Tingkatkan definisi rahang
  • Kencangkan decolletage (kawasan antara leher dan payudara)
  • Melicinkan kulit.

Satu kajian pada tahun 2017 yang melibatkan 32 orang Korea menunjukkan bahawa HIFU wajah dapat meningkatkan keanjalan kulit pada pipi, perut bawah, dan paha selepas 12 minggu.

Dalam kajian 93 orang yang lebih besar, 66 peratus merasakan perubahan pada penampilan wajah dan leher mereka setelah 90 hari.

Adakah kemungkinan kesan sampingan?

Rawatan HIFU muka dianggap sangat selamat jika dijalankan oleh profesional terlatih dan berkelayakan. Bahagian terbaik mengenai rawatan ini ialah anda dapat meneruskan aktiviti normal sebaik sahaja mendapatkan rawatan perubatan.

Kemerahan atau bengkak sedikit mungkin berlaku, tetapi akan reda dengan cepat. Di samping itu, anda juga mungkin merasakan sensasi kesemutan ringan di kawasan yang dirawat yang boleh berlangsung selama beberapa minggu.

Dalam kes yang jarang berlaku, sesetengah orang juga mungkin mengalami kebas sementara atau lebam tetapi ini mungkin hilang dalam beberapa hari.

Sekiranya simptom-simptom ini dirasakan lama, segera lakukan pemeriksaan dengan doktor untuk mengelakkan masalah kesihatan yang lebih serius.

Berapa kos rawatan HIFU muka?

Setelah memahami kelebihan HIFU wajah, kos rawatan kecantikan yang satu ini juga perlu diketahui. Kos rawatan HIFU muka mungkin berbeza-beza bergantung pada setiap klinik atau hospital.

Dikutip dari Hdmall.id, rawatan HIFU wajah berkisar antara Rp. 1.500.000 hingga Rp. 9.500.000. Pelbagai pilihan rawatan boleh dipilih dan disesuaikan dengan kos yang ditetapkan oleh klinik atau hospital.

Baca juga: Mahukan Bulu Mata Panjang dan Sihat? Dengar, Inilah Cara Semula Jadi yang Boleh Dilakukan!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!