Kesihatan

Titik Mata Antibiotik: Mari Ketahui Fungsi dan Peraturan Penggunaannya

Titis sering menjadi penyelamat apabila mata mula gatal dan kering. Namun, tidak sedikit juga yang memilih untuk menggunakan ubat tetes mata antibiotik untuk mengobatinya.

Jadi, apa sebenarnya titisan mata antibiotik? Bagaimana ia berbeza dengan titisan mata biasa? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Apa itu titisan mata antibiotik?

Titik mata antibiotik atau antibiotik titisan mata adalah titisan mata yang mempunyai fungsi utama mengatasi jangkitan bakteria. Seperti diketahui, antibiotik adalah kelas ubat yang berfungsi dengan membunuh organisma mikroskopik.

Titisan mata antibiotik tidak boleh digunakan secara sembarangan, tetapi mesti berdasarkan nasihat doktor. Penggunaan yang tidak betul dapat memperburuk keadaan, malah menyebabkan kerosakan pada organ penglihatan.

Baca juga: Cecair Softlens Digunakan sebagai Titisan Mata, Adakah OK atau Tidak?

Bagaimanakah titisan mata antibiotik berbeza dengan titisan mata biasa?

Titisan mata antibiotik hanya digunakan jika terdapat jangkitan pada mata. Ini bermaksud, jika mata anda tidak kering, anda tidak boleh menggunakannya. Ini berbeza dengan titisan mata biasa yang mempunyai lebih banyak fungsi.

Titisan mata biasa biasanya mengandungi garam (masin) sebagai bahan asas. Selain itu, titisan mata biasa juga mengandungi banyak sebatian aktif, bergantung pada fungsi yang ditawarkan.

Dipetik dari Pusat Perubatan Boulder, Bahan aktif yang biasanya terdapat pada titisan mata adalah polietilena glikol, propilena glikol, gliserin, dan polivinil alkohol. Secara amnya, titisan mata biasa boleh digunakan untuk merawat:

  • Mata merah: Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan mata merah, seperti keletihan dan kerengsaan.
  • Mata kering: Seiring bertambahnya usia, badan menghasilkan air mata yang kurang berkualiti. Titisan mata boleh berfungsi sebagai pelincir yang melembapkan kornea atau membran jernih (lapisan paling luar).
  • Mata gatal: Keadaan ini sering dicetuskan oleh mata kering atau kerengsaan dari badan asing.
  • Alahan mata: Selain kulit, reaksi alergi juga boleh berlaku pada mata dengan gejala gatal dan kemerahan. Beberapa titisan mata menawarkan antihistamin yang dapat melegakan tindak balas.
  • Glaukoma: Keadaan ini berlaku apabila terdapat peningkatan tekanan pada mata, yang menyebabkan kerosakan pada saraf optik dan boleh menyebabkan kebutaan. Rawatan glaukoma sering menggunakan titisan mata yang mengandungi gliserin.
  • Persediaan operasi: Gangguan mata yang serius seperti katarak memerlukan prosedur pembedahan. Titisan mata digunakan sebelum pembedahan untuk mengurangkan kejadian jangkitan. Ubat yang sama juga berfungsi untuk membesarkan murid dan mematikan kawasan yang terkena.

Titik mata antibiotik

Tidak seperti titisan mata biasa, tetes mata antibiotik sahajaBoleh digunakan untuk jangkitan yang disebabkan oleh bakteria.

Akademi Oftalmologi Amerika terangkan, Konjungtivitis adalah sejenis jangkitan bakteria yang sering terjadi pada mata, yang dicirikan oleh keradangan di kawasan kelopak mata. Keadaan ini mudah berlaku pada kanak-kanak di sekolah dan jagaan harian (kanak-kanak menjaga).

Selain konjungtivitis, titisan mata antibiotik juga dapat digunakan untuk mengobati jangkitan lensa kontak. Memakai kanta lekap kadang-kadang boleh menyebabkan jangkitan kuman. Penyebabnya berbeza-beza, terutamanya jika kanta lekap telah kotor dan tercemar.

Titisan mata antibiotik tidak dapat digunakan untuk mengobati jenis jangkitan yang disebabkan oleh virus, kulat, dan reaksi alergi akibat pendedahan kepada alergen seperti debu.

Peraturan penggunaan dan penggunaan

Berbeza dengan ubat biasa, penggunaan titisan mata antibiotik harus berdasarkan kepada preskripsi dari doktor. Kerana, penggunaan sembarangan dapat meningkatkan risiko kesan sampingan dalam bentuk pembengkakan, pembengkakan, kemerahan, dan kepekaan terhadap cahaya yang semakin buruk.

Sekiranya anda mengambilnya, jangan berhenti menggunakannya tanpa persetujuan doktor anda, walaupun gejala anda telah bertambah baik. Sama seperti antibiotik oral, penggunaannya mesti dikeluarkan, begitu juga dengan titisan mata.

Ini untuk membasmi semua bakteria tanpa tinggal dan mencegah jangkitan berulang di kawasan yang sama. Jangan sekali-kali menggunakan preskripsi yang sama untuk menebus tetes mata di kemudian hari walaupun anda mempunyai simptom yang serupa.

Titisan mata yang mengandungi antibiotik biasanya melegakan simptom setelah tiga hari penggunaan. Sekiranya keadaan tidak bertambah baik, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor, okey?

Nah, itulah tinjauan mengenai titisan mata antibiotik dan cara menggunakannya. Untuk mengurangkan kesan buruk yang boleh ditimbulkan, jangan sekali-kali menggunakan titisan mata tanpa nasihat doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!