Kesihatan

Jangan Gunakan dengan Cuai! Berikut adalah ciri-ciri yang tidak sesuai dengan krim muka

Produk penjagaan kulit Terdapat lebih banyak variasi di pasaran dan membuat anda ingin mencuba mana yang sesuai untuk kulit wajah. Baiklah, tetapi jangan gunakannya secara sembarangan! Agar tidak tersilap, berikut adalah ciri-ciri yang tidak sesuai dengan krim muka!

Ciri-cirinya tidak sepadan dengan krim muka

Semua orang, terutama wanita, sangat menginginkan kulit wajah yang bersih dan sihat. Ramai orang menggunakan produk tersebut penjagaan kulit untuk mendapatkan kulit yang cantik. Walau bagaimanapun, tidak semua penjagaan kulit memberikan hasil yang sama kepada semua orang.

Banyak produk penjagaan kulit tidak sesuai dan menyebabkan masalah kulit yang serius. Ciri-ciri berikut tidak sesuai dengan krim muka, termasuk:

Rasa terbakar semasa pertama kali menggunakan

Semasa menggunakan produk kecantikan, seperti pembersih, losyen, atau topeng, menyebabkan sensasi terbakar pada kulit, ini boleh menjadi tanda bahawa kulit anda mempunyai alergi.

Reaksi ini adalah mekanisme perlindungan kulit dari bahan-bahan yang dianggap tidak sesuai dengan kulit anda. Biasanya, kerana mengandungi wangian, pengawet, dan bahan ketagihan lain.

Muka kelihatan merah

Kemerahan yang muncul di wajah biasanya timbul kerana pengawet, pewangi, dan asid akrilik dalam kosmetik.

Sekiranya anda mengalami ini, anda harus berjumpa doktor, kerana jika anda membiarkannya terlalu lama, ini boleh menyebabkan alahan yang sukar untuk disembuhkan.

Kulit kering dan mengelupas

Biasanya anda akan mengalami kulit kering yang berlebihan untuk mengelupas, terutama di sekitar hidung dan di sudut mulut, mungkin kerana anda terlalu banyak menggunakan produk jerawat, seperti retinoid atau benzoil peroksida.

Kami mengesyorkan agar anda memilih produk yang mempunyai label bebas wangian yang lebih selamat digunakan, terutama bagi anda yang mempunyai kulit sensitif.

Jerawat muncul

Sekiranya anda mengalami jerawat yang semakin banyak dan tidak hilang, segera berhenti menggunakan penjagaan kulit anda. Ini bermakna anda mengalami pelarian dan produk yang anda gunakan tidak sesuai untuk kulit wajah anda.

Anda boleh mencubanya dengan produk yang bukan komedogenik atau pangkalan air.

Mengalami gatal-gatal

Biasanya anda akan mengalami gatal yang teruk pada wajah. Sekiranya ini berlaku, anda mungkin alah kepada produk penjagaan kulit yang anda gunakan.

Anda harus berhenti menggunakannya supaya anda tidak mengalami gatal dan reaksi alergi yang semakin teruk.

Kulit lebih berminyak

Sekiranya kulit anda lebih halus dari biasanya, itu mungkin tanda bahawa minyak semula jadi wajah anda dilucutkan. Kulit kita secara semula jadi akan bertindak sebagai pelindung untuk menangkis kotoran dan radikal bebas yang berasal dari persekitarannya.

Ini kerana jika anda menggunakan produk yang tidak sesuai untuk wajah anda, kulit anda akan menghasilkan lebih banyak minyak daripada biasa.

Bahan semula jadi untuk mengatasi alahan akibat produk kecantikan

Terdapat beberapa bahan semula jadi yang dapat digunakan untuk menghilangkan alergi kerana ketidaksesuaian dengan produk kecantikan, termasuk:

Minyak zaitun

Tidak syak lagi bahawa minyak zaitun benar-benar berkesan untuk menghilangkan alahan pada wajah. Minyak zaitun mengandungi lemak baik, vitamin A dan E yang dapat melembapkan kulit.

Ini tentunya membantu menyembuhkan alahan kulit yang meradang. Cuba sapukan minyak zaitun ke wajah anda pada waktu malam, kemudian bilas keesokan harinya.

Ais

Ketulan ais juga dapat menghilangkan alahan pada wajah anda. Kulit kering dan nipis pastinya lebih rentan terhadap alahan kosmetik dan pembengkakan akan berlaku pada wajah.

Di samping itu, ketulan ais boleh mengontrak saluran darah, sehingga pembengkakan akan segera reda jika anda kerap menggunakan ketulan ais ke wajah anda.

Aloe Vera atau Lidah Buaya

Kandungan dalam lidah buaya mempunyai banyak faedah, terutama untuk wajah. Lidah Buaya Ia mempunyai sifat anti-radang, sehingga dapat mengurangi kemerahan, keradangan, dan rasa sakit yang berkaitan dengan alergi wajah.

Anda boleh menggunakannya dengan menggunakan lidah buaya yang disejukkan ke wajah anda, kemudian bilas hingga bersih.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!