Kesihatan

Mengenal Melasma: Titik di Muka Yang Boleh Mengganggu Kecantikan Kulit

Adakah anda pernah mendengar tentang melasma? Melasma adalah salah satu gangguan kulit yang paling biasa pada wanita.

Penyakit ini membuat penghidapnya akan mengalami kemunculan tompok-tompok kulit yang gelap. Tompok-tompok ini biasanya muncul di kawasan badan yang sering terkena cahaya matahari.

Untuk mengetahui apa yang menyebabkan melasma, apa simptomnya, bagaimana menanganinya, hingga langkah pencegahan, anda dapat melihat ulasan lengkapnya di bawah.

Apa itu melasma?

Melasma adalah penyakit yang menyebabkan tompok gelap dan perubahan warna pada kulit. Penyakit ini lebih kerap berlaku pada wanita.

Apabila berlaku pada wanita hamil, melasma juga sering disebut sebagai topeng kehamilan atau topeng kehamilan. Walaupun lebih biasa pada wanita, lelaki juga dapat mengalami keadaan ini.

Dilaporkan dari Akademi Dermatologi Amerika, 10 peratus penghidap melasma adalah lelaki. Patch akibat melasma biasanya muncul di kawasan yang terdedah kepada cahaya matahari.

Ia sering muncul di bahagian wajah seperti dahi, pipi, dan jambatan hidung, kemudian bahagian badan lain seperti lengan. Orang yang mempunyai warna kulit yang lebih gelap lebih berisiko daripada mereka yang mempunyai kulit yang cerah.

Penyebab melasma

Sehingga kini, doktor dan pakar dermatologi masih belum mengetahui sebab sebenar mengapa melasma berlaku. Ada kemungkinan melasma berlaku apabila sel atau melanosit yang membuat warna kulit menghasilkan terlalu banyak warna.

Selain itu, terdapat juga beberapa faktor lain yang boleh mencetuskan tompok melasma pada kulit. Antaranya:

1. Pendedahan cahaya matahari

Sinar ultraviolet (UV) dari matahari merangsang melanosit. Sebenarnya, sedikit pendedahan cahaya matahari dapat membuat melasma kembali setelah ia pudar.

Pendedahan cahaya matahari juga menjadi sebab mengapa melasma menjadi lebih teruk pada musim panas. Ini juga merupakan sebab utama mengapa banyak orang dengan melasma mengalami gejala berulang.

2. Perubahan hormon

Wanita yang hamil lebih kerap mengalami melasma kerana pengeluaran hormon yang tinggi. Apabila melasma muncul pada wanita hamil, ia dipanggil chloasma, atau topeng kehamilan.

Di samping itu, pil kawalan kelahiran dan ubat terapi penggantian hormon semuanya boleh mencetuskan melasma. Tekanan dan penyakit tiroid juga dianggap sebagai penyebab melasma.

3. Produk penjagaan kulit tertentu

Penggunaan produk penjagaan yang boleh merengsakan kulit juga boleh menyebabkan melasma pada seseorang.

4. Faktor genetik

Melaporkan dari AAD, faktor genetik juga boleh mempengaruhi. Sekiranya dalam keluarga anda ada riwayat seseorang mengalami melasma, maka anda juga berisiko mengalami perkara yang sama.

5. Faktor risiko lain

Sebagai tambahan kepada wanita hamil, orang yang mempunyai risiko melasma yang lebih tinggi adalah orang yang mempunyai warna kulit yang lebih gelap.

Seperti keturunan Latin / Hispanik, Afrika Utara, Afrika-Amerika, Asia, India, Timur Tengah, atau Mediterranean.

Gejala melasma

Melasma akan menyebabkan tompok-tompok yang berwarna lebih gelap daripada warna kulit sebenar anda. . Selalunya terjadi pada wajah dan simetri dengan tanda yang sepadan di kedua sisi wajah.

Melasma juga boleh muncul di bahagian lain badan yang sering terdedah kepada cahaya matahari. Tompok coklat biasanya muncul di:

 • Pipi
 • Dahi
 • Hidung
 • Dagu

Tompok melasma juga boleh muncul di leher dan lengan bawah. Perubahan warna kulit tidak menyebabkan kerosakan fizikal, tetapi mempengaruhi penampilan kulit. Sekiranya anda mengalami simptom melasma, hubungi doktor kulit untuk mendapatkan rawatan segera.

Cara mendiagnosis melasma

Semasa berjumpa doktor, bagaimana melasma akan didiagnosis? Langkah pertama biasanya doktor akan melakukan pemeriksaan visual keadaan kulit anda.

Untuk melihat seberapa dalam melasma menembusi kulit, pakar dermatologi mungkin melihat kulit anda di bawah alat yang disebut a Lampu kayu atau lampu Wood.

Selain penggunaan Lampu kayuDoktor juga boleh melakukan biopsi dengan mengambil sampel kulit anda.

Ujian ini dilakukan untuk mengetahui sama ada terdapat gangguan kulit yang lain di dalam diri anda. Tidak perlu takut, kerana proses ini cepat dan dapat dilakukan hanya sekali.

Cara merawat melasma

Tompok melasma sebenarnya boleh memudar dengan sendirinya. Ini biasanya berlaku apabila faktor pencetus melasma dikeluarkan. Seperti penamatan kehamilan atau pemberhentian pengambilan ubat hormon.

Apabila seorang wanita melahirkan bayinya atau berhenti mengambil pil kawalan kelahiran, melasma dapat memudar. Walau bagaimanapun, beberapa orang mempunyai melasma selama bertahun-tahun, atau bahkan seumur hidup.

Sekiranya melasma tidak hilang atau seorang wanita ingin menggunakan pil kawalan kelahiran, terdapat beberapa jenis rawatan melasma yang tersedia. Berikut adalah beberapa rawatan yang biasanya disyorkan oleh pakar dermatologi:

1. Penggunaan hidrokuinon

Hydroquinone adalah salah satu ubat yang paling biasa digunakan untuk merawat tompok melasma. Ubat ini digunakan dengan menggunakan bahagian tempat dan berfungsi dengan mencerahkan kawasan tersebut.

Hydroquinone boleh dalam bentuk krim, losyen, gel, atau cecair. Anda boleh mendapatkan beberapa jenis hidrokuinon tanpa preskripsi doktor, biasanya jenis ini mempunyai kepekatan yang lebih rendah.

2. Tretinoin dan kortikosteroid

Untuk meningkatkan proses pencerahan kulit, pakar dermatologi boleh memberi ubat kedua. Ubat ini boleh menjadi tretinoin atau kortikosteroid.

Tretinoin dan kortikosteroid biasanya terdapat dalam bentuk krim, losyen, atau gel. Kortikosteroid dan tretinoin dapat membantu meringankan kawasan tompok melasma.

Kadang kala doktor juga menetapkan ubat yang mengandungi tiga ramuan sekaligus (hidrokuinon, tretinoin, dan kortikosteroid) dalam satu krim. Ini sering dipanggil krim tiga kali ganda.

3. Ubat topikal lain

Sebagai tambahan kepada hidrokuinon, tretinoin, dan kortikosteroid, pakar dermatologi anda mungkin menetapkan ubat topikal lain untuk meringankan tompok melasma. Sebagai asid azelaic atau asid kojik.

4. Prosedur perubatan

Sekiranya proses rawatan menggunakan ubat tidak berfungsi, anda mungkin memerlukan prosedur pengendalian khas. Prosedur ini hanya boleh dilakukan oleh doktor atau profesional penjagaan kulit.

Beberapa prosedur perubatan yang dapat merawat melasma termasuk:

 • Pelaburan mikro
 • Pengupas kimia
 • Rawatan laser
 • terapi cahaya
 • Dermabrasi

Sebilangan pilihan rawatan ini mempunyai kesan sampingan atau boleh menyebabkan masalah kulit tambahan. Oleh itu, adalah penting untuk berjumpa doktor untuk menentukan prosedur mana yang paling sesuai untuk anda.

Tanyakan kepada pakar dermatologi anda mengenai kemungkinan kesan sampingan (masalah kesihatan yang boleh timbul akibat rawatan). Prosedur ini juga tidak menjamin bahawa melasma tidak akan kembali, dan beberapa kes melasma tidak dapat dihilangkan sepenuhnya.

Kesan selepas melakukan prosedur perubatan

Di bawah jagaan ahli dermatologi, banyak orang dengan melasma mempunyai hasil yang baik. Walau bagaimanapun, kadang-kadang melasma juga sangat degil dan sukar dikeluarkan. Mungkin memerlukan beberapa bulan rawatan untuk melihat peningkatan.

Penting untuk mengikuti nasihat pakar dermatologi anda. Ini untuk memastikan anda mendapat manfaat terbaik dari rawatan tersebut. Ia juga dapat membantu mengelakkan kerengsaan kulit dan kesan sampingan yang lain.

Sekiranya anda mengalami salah satu daripada gejala berikut setelah menerima rawatan melasma, pastikan anda menghubungi pakar dermatologi anda:

 • Iritasi kulit
 • Kulit gelap
 • Masalah lain

Rawatan untuk melasma di rumah

Sekiranya anda mempunyai tompok melasma, pakar dermatologi anda boleh mengesyorkan petua berikut untuk mencapai warna kulit yang lebih sekata:

1. Gunakan pelindung matahari setiap hari

Salah satu rawatan melasma yang paling biasa adalah perlindungan matahari. Kerana cahaya matahari mencetuskan melasma, penting untuk memakai pelindung matahari setiap hari, walaupun pada hari mendung dan setelah berenang atau berpeluh.

Pilih pelindung matahari yang menawarkan perlindungan spektrum luas, Faktor Perlindungan Matahari (SPF) 30 atau lebih, dengan kandungan tambahan zink oksida dan atau titanium dioksida untuk menghadkan kesan cahaya matahari pada kulit secara fizikal.

Sapukan pelindung matahari 15 minit sebelum keluar dan gunakan semula sekurang-kurangnya setiap dua jam. Terdapat 2 jenis pelindung matahari, iaitu: pelindung matahari kimia dan pelindung matahari fizikal, anda boleh mengetahui mengenainya di sini.

2. Pakai topi dan cermin mata hitam yang lebar ketika berada di luar

Menggunakan pelindung matahari sahaja mungkin tidak mencukupi untuk melindungi anda daripada terdedah kepada cahaya matahari.

Semasa berada di luar rumah, cuba cari tempat teduh dan pakai pakaian bertutup, topi lebar, dan cermin mata hitam untuk perlindungan tambahan.

3. Pilih produk penjagaan kulit yang lembut

Anda mesti memilih produk dengan berhati-hati penjagaan kulit. Produk penjagaan kulit yang menyengat atau menyebabkan sensasi terbakar dapat merengsakan kulit, menjadikan melasma menjadi lebih teruk.

4. Elakkan berlilin semasa menderita melasma

Waxing boleh menyebabkan keradangan kulit yang boleh memperburuk melasma. Oleh itu, penting untuk tidak membuat lilin di kawasan badan yang terkena melasma. Tanya pakar dermatologi mengenai jenis penyingkiran rambut lain yang mungkin sesuai untuk anda.

Penjagaan kulit untuk mengelakkan melasma

Bagi anda yang ingin mencegah timbulnya melasma, atau mengelakkan tompok melasma berulang, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan di rumah.

Bukan hanya mengurangkan pendedahan cahaya matahari, cubalah langkah di bawah:

1. Gunakan produk pencuci muka yang betul

Pencemaran alam sekitar boleh menyumbang kepada melasma. Bahan pencemar di udara boleh mengikat sel kulit dan merosakkan permukaan pelindung, menjadikannya lebih lemah dan mudah terdedah kepada kerosakan sinar matahari.

Membersihkan kulit anda setiap malam sebelum tidur dengan pembersih yang benar-benar dapat menghilangkan zarah dan membantu melindungi kulit.

2. Mengatasi tekanan kulit dengan antioksidan

Vitamin C dan E dapat membantu menyembuhkan kerosakan kulit yang disebabkan oleh sinar matahari.

Oleh itu, sapukan beberapa titisan serum yang mengandungi vitamin ini untuk meningkatkan kesihatan kulit dan mengatasi kesan berbahaya dari pendedahan cahaya matahari.

3. Pastikan kulit sentiasa lembap

Gunakan pelembap yang baik setelah menggunakan serum untuk memulihkan penghalang lipid (lemak) kulit, yang membantu melindunginya dari kerosakan.

Walaupun dengan rawatan doktor, melasma akan hilang sepenuhnya. Tidak ada peningkatan dalam sekelip mata.

Melasma akan kembali dengan cepat sekiranya anda tidak berhati-hati dengan perlindungan matahari. Jadi, penjagaan jangka panjang memerlukan komitmen berterusan untuk melindungi kulit anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!