Kesihatan

6 Penyakit Yang Membuat Kulit Hitam, Apa Itu?

Bagi kebanyakan orang, kulit adalah salah satu aset penting yang mesti dijaga. Kerana, ia akan mempengaruhi penampilan. Walau bagaimanapun, kulit boleh menjadi gelap kerana beberapa faktor. Antaranya disebabkan oleh beberapa penyakit yang menjadikan kulit menjadi hitam.

Apakah penyakitnya? Adakah berbahaya dan boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Gambaran keseluruhan keadaan kulit hitam

Keadaan kulit gelap dipanggil hiperpigmentasi. Petikan dari Berita Perubatan Hari Ini, Keadaan ini berlaku apabila kulit menghasilkan lebih banyak melanin, pigmen yang memberi warna. Ini boleh menyebabkan tompok atau ruam kelihatan lebih gelap daripada kawasan lain.

Penggunaan kosmetik yang tidak betul dan terdedah kepada cahaya matahari adalah dua pencetus hiperpigmentasi yang paling biasa. Keadaan ini menyebabkan kulit di wajah, lengan, dan kaki berubah menjadi lebih gelap.

Hiperpigmentasi adalah penyakit kulit yang sangat biasa, yang mempengaruhi orang dari semua jenis kulit. Sering kali, hiperpigmentasi bukanlah bahaya kesihatan, tetapi dapat menunjukkan adanya keadaan perubatan lain.

Penyakit yang menjadikan kulit menjadi hitam

Seperti yang dijelaskan di atas, kegelapan kulit dapat menunjukkan keadaan perubatan. Berikut adalah beberapa penyakit yang menjadikan kulit menjadi hitam:

1. Melasma

Keadaan melasma kulit. sumber gambar: Kesihatan yang Sangat Baik.

Penyakit pertama yang menjadikan kulit hitam adalah melasma. Petikan dari garis kesihatan, Keadaan ini biasa berlaku pada wanita hamil. Tompok gelap boleh muncul di beberapa kawasan permukaan kulit seperti pipi, dahi, hidung, dagu, leher, dan lengan bawah.

mengikut Akademi Dermatologi Amerika, 90 peratus kes melasma berlaku pada wanita. Walau bagaimanapun, lelaki juga boleh mengalami keadaan yang sama. Perubahan warna kulit akibat melasma tidak berbahaya secara fizikal, walaupun boleh membuat penghidap merasa rendah diri.

Punca melasma tidak diketahui dengan jelas. Walau bagaimanapun, kepekaan terhadap beberapa hormon seperti estrogen dan progesteron sering dikaitkan dengan keadaan ini. Tekanan dan penyakit tiroid juga dianggap sebagai faktor pencetus.

2. Penyakit Addison

Penyakit Addison pada kulit. sumber gambar: Kronik Harian.

Penyakit Addison boleh menjadi penyakit yang menjadikan kulit menjadi hitam. Ini berlaku apabila lapisan luar kelenjar adrenal rosak. Adrenal adalah kelenjar kecil dalam sistem endokrin yang berada di atas setiap buah pinggang, yang berfungsi menghasilkan beberapa hormon.

Penyebab yang paling biasa Penyakit Addison adalah penyakit autoimun, yang merupakan keadaan ketika sistem kekebalan tubuh menyerang sel-sel yang sihat di dalam badan. Virus dan bakteria berbahaya juga boleh mencetuskan keadaan.

Berikut adalah beberapa faktor pencetus penyakit Addison yang paling biasa:

  • Gangguan kelenjar adrenal
  • Penyakit autoimun
  • Masalah genetik
  • Tuberkulosis
  • Sejarah pembedahan kelenjar adrenal
  • Kanser yang merebak ke kelenjar adrenal
  • Jangkitan kelamin seperti HIV

3. Hemokromatosis

Hemokromatosis. sumber gambar: Manual MSD.

Hemokromatosis adalah keadaan apabila badan mempunyai tahap zat besi yang berlebihan. Tahap zat besi yang terlalu banyak boleh mengganggu prestasi jantung, hati, dan pankreas. Ia boleh mencetuskan perubahan warna kulit.

Terdapat beberapa faktor pencetus yang dapat membuat seseorang mengalami hemokromatosis, iaitu mutasi genetik dan gangguan kesihatan tertentu seperti anemia, talasemia, atau gangguan hati kronik (hepatitis C dan kesan alkohol).

4. Acanthosis nigricans

Acanthosis nigricans leher. Sumber gambar: NCBI.

Acanthosis nigricans adalah penyakit kulit yang dicirikan oleh perubahan warna yang lebih gelap. Petikan dari Klinik Mayo, Acanthosis nigricans paling kerap berlaku di ketiak, pangkal paha, leher, dan lipatan lain.

Perubahan warna kulit akibat acanthosis nigricans biasanya dialami oleh orang yang gemuk dan penghidap diabetes. Keadaan ini dapat menunjukkan penyakit yang lebih serius, seperti tumor dan barah.

5. Tinea versicolor

Tinea versicolor. sumber gambar: Ulama Semantik.

Tinea versicolor adalah penyakit yang boleh menjadikan kulit menjadi hitam. Jangkitan kulat adalah pencetus utama. Petikan dari Klinik Mayo, Kehadiran kulat boleh mengganggu proses pigmentasi normal kulit, mengakibatkan tompok kecil yang menyebabkan perubahan warna.

Di Indonesia, tinea versicolor lebih dikenali sebagai panu. Bukan hanya tompok putih dan merah, tinea versicolor juga boleh menimbulkan ruam gelap atau hitam. Keadaan ini boleh berlaku di semua bahagian badan, terutama di bahu dan punggung.

Baca juga: Mari Ketahui Cara Menghilangkan Panu, dengan Ubat-ubatan atau Bahan Semula jadi

6. Inkontinensia pigmenti

Inkontinensia pigmentasi kulit. sumber gambar: Jurnal Dermatologi India.

Penyakit terakhir yang menjadikan kulit hitam adalah inkontinensia pigmenti. Dipetik dari medline, Keadaan ini dicirikan oleh perubahan warna kulit menjadi lebih gelap, paling sering mempengaruhi wanita berbanding lelaki. Mutasi gen adalah pencetus utama pigmen inkontinensia.

Nah, itulah kajian semula sejumlah penyakit yang menjadikan kulit menjadi hitam. Walaupun umumnya tidak menular, sebaiknya jaga keadaan agar tidak terkawal sehingga pulih, kerana boleh mengganggu penampilan anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!