Kesihatan

Ketahui Sebelum Terlambat, Inilah Ciri-ciri Kanak-kanak yang kekurangan zat makanan

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Rundingan mengenai petua pemakanan dan diet dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

Perlu diketahui lebih awal, ciri-ciri kanak-kanak yang kekurangan zat makanan dapat dilihat dari penampilan fizikal mereka, anda tahu! Ya, kekurangan zat makanan adalah keadaan yang serius kerana badan tidak mendapat nutrien yang mencukupi.

Kekurangan zat makanan boleh berlaku pada kanak-kanak kerana pemakanan yang tidak dipenuhi telah lama berlaku walaupun masih dalam kandungan. Oleh itu, sejak lahir hingga kanak-kanak berumur 2 tahun harus mendapat perhatian khusus dan tidak boleh dipandang rendah.

Baca juga: Cara Selamat Mengempis Bisul, Salah satunya dengan Bahan Semula jadi!

Apakah ciri-ciri kanak-kanak yang kekurangan zat makanan?

Kekurangan zat makanan biasanya disebabkan oleh tidak mendapat cukup protein, kalori, atau mikronutrien. Tidak hanya itu, yang dilaporkan oleh Healthline, orang yang kekurangan zat makanan sering mengalami kekurangan vitamin dan mineral, terutama zat besi, zink, vitamin A, dan yodium.

Keadaan ini boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan jangka pendek dan jangka panjang. Selain itu, ia juga dapat memperlambat pemulihan dari kecederaan dan penyakit, risiko jangkitan yang lebih tinggi, sehingga sukar untuk fokus pada pekerjaan.

Sekiranya kanak-kanak kekurangan zat makanan, biasanya akan dicirikan oleh beberapa ciri seperti:

Membazirkan atau kurus

Menurut WHO, pembaziran atau kekurangan berat badan didefinisikan sebagai berat badan rendah untuk ketinggian kanak-kanak pada usia yang sama. Biasanya, ini sering menunjukkan penurunan berat badan yang drastik, tetapi ia juga dapat beransur-ansur dan berterusan dalam jangka masa yang lama.

Pembaziran boleh berlaku apabila kanak-kanak tidak mendapat makanan dengan kualiti dan kuantiti yang mencukupi. Oleh itu, kanak-kanak yang kekurangan zat makanan kerana pemakanan nutrien dalam tubuh menjadi mudah terdedah kepada pelbagai jenis penyakit dan berlaku dalam jangka masa yang lama.

Untuk keadaan ini, kanak-kanak harus segera mendapat perhatian khusus, terutama mengenai pengambilan nutrien yang masuk ke dalam badan. Sekiranya dibiarkan tanpa rawatan yang betul, ia boleh menyebabkan bahaya kesihatan yang mengancam kanak-kanak.

Stunting atau pemeriksaan

Stunting atau pendek adalah keadaan di mana berat badan anak tidak sesuai dengan usianya. Ini umumnya disebabkan kerana badan tidak mendapat nutrien yang tepat untuk pertumbuhan tulang.

Selain itu, stunting juga merupakan akibat kekurangan zat makanan kronik atau berulang. Biasanya, masalah ini berkait rapat dengan kemiskinan, kesihatan dan pemakanan ibu yang buruk, dan pemberian makanan atau penjagaan yang tidak betul di awal kehidupan.

Perawakan pendek harus dirawat dengan segera sebelum anak membesar kerana akan sukar dilakukan ketika besar. Stunting itu sendiri juga berbahaya kerana dapat mengelakkan anak-anak mencapai potensi fizikal dan kognitif mereka.

Kurang berat badan atau kurang berat badan

Kurang berat badan atau kurang berat badan dicirikan oleh berat normal kanak-kanak yang tidak sama dengan kumpulan pada usia mereka. Dalam keadaan ini, dapat ditafsirkan, jika berat badan anak terlalu ringan untuk ukuran ketinggiannya.

Kanak-kanak yang mempunyai berat badan di bawah normal biasanya akan mudah diserang penyakit. Tubuh akan kelihatan lebih kurus kerana penyakit ini tinggal lama di dalam badan.

Kelebihan berat badan agak berbahaya kerana boleh menyebabkan pertumbuhan anak terbantut. Oleh itu, masalah ini mesti diatasi dengan segera sebelum menyebabkan keadaan yang lebih serius.

Kekurangan mikronutrien

Kekurangan mikronutrien dapat didefinisikan sebagai kekurangan vitamin dan mineral yang penting untuk fungsi tubuh. Fungsi tubuh yang dimaksudkan, seperti menghasilkan enzim, hormon, dan bahan lain yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan.

Nah, ada beberapa risiko penyakit yang boleh menyerang anak-anak kerana kekurangan pengambilan vitamin. Bagi kanak-kanak yang kekurangan vitamin A, biasanya akan mengalami pelbagai masalah yang berkaitan dengan penglihatan.

Terdapat beberapa perkara lain yang boleh berlaku sekiranya terdapat kekurangan nutrien, seperti zink yang menyebabkan pertumbuhan terbantut dan zat besi yang menyebabkan gangguan fungsi otak.

Bukan hanya itu, kanak-kanak yang kekurangan yodium boleh menyebabkan pembesaran kelenjar tiroid.

Sebagai tambahan kepada gejala di atas, terdapat juga tanda-tanda kekurangan zat makanan pada kanak-kanak, seperti:

  • Mata terbenam
  • Perut buncit
  • Rambut dan kulit kering
  • Lemah
  • Sukar menumpukan perhatian
  • Terjejas pertumbuhan dan perkembangan

Baca juga: Ibu, fahami penggunaan formula bayi berdasarkan bahan asasnya

Bagaimana mencegah kekurangan zat makanan pada kanak-kanak?

Pencegahan untuk mengurangkan risiko kekurangan zat makanan umumnya dilakukan dengan mengatasi penyebabnya.

Untuk membantu mencegah kekurangan zat makanan pada anak-anak, ini dapat dimulai dengan menyediakan makanan yang mengandung karbohidrat, protein, lemak, vitamin, mineral, dan air yang cukup.

Sebaliknya, merawat anak yang kekurangan zat makanan lebih kerap melibatkan pendekatan yang disesuaikan dan disesuaikan.

Sebagai contoh, jika anak kurang berat badan, maka perkara yang mesti dilakukan dengan segera adalah menyediakan makanan yang tinggi kalori atau lemak. Ini mesti dilakukan sambil menyediakan jenis pemakanan lain untuk mendapatkan nutrien lengkap.

Keperluan pemakanan dan berat badan sasaran berbeza bagi setiap anak.

Ibu bapa mesti memerhatikan pemenuhan pemakanan anak-anak.

Sediakan makanan yang bervariasi tetapi lengkap dengan nutrien seperti karbohidrat, protein, lemak, mineral, dan vitamin kepada anak-anak.

Rujuk lebih lanjut dengan pakar pemakanan agar masalah kekurangan zat makanan pada kanak-kanak dapat diselesaikan dengan tepat. Biasanya, pakar pemakanan akan mencadangkan jadual dan menu makanan yang tepat, seperti menambahkan makanan tambahan untuk diet anak.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!