Kesihatan

Untuk Kanak-kanak, Jangan Cubalah Ya Ibu, Ketahui Ubat Cirit-birit yang Selamat untuk Pemulihan

Cirit-birit yang menimpa seorang kanak-kanak akan membuatnya sering berulang-ulang buang air besar ke bilik mandi, dengan najis yang longgar dan berair. Tidak hanya mengganggu, tetapi juga berbahaya, jadi apa ubat cirit-birit kanak-kanak yang selamat untuk mengatasinya?

Anak-anak memang mudah terdedah kepada cirit-birit, yang biasanya disebabkan oleh beberapa perkara, mulai dari jangkitan, alergi, hingga keracunan makanan. Walau bagaimanapun, cirit-birit biasanya tidak berlangsung lama, mungkin tidak lebih dari satu atau dua hari, dan biasanya menjadi lebih baik sendiri.

Baca juga: Senarai penyebab cirit-birit pada kanak-kanak, nampaknya bukan hanya disebabkan oleh virus dan bakteria

Ubat cirit-birit kanak-kanak di pasaran, adakah ia selamat?

Sekiranya cirit-birit berlangsung lebih dari dua hari, atau bahkan mengalami dehidrasi, anak anda mungkin menghadapi masalah yang lebih serius. Agar tidak menjadi lebih teruk, sudah tentu anda perlu segera mendapatkan rawatan. Tetapi apa ubat cirit-birit kanak-kanak yang selamat?

Loperamide (imodium), bismuth subsalicylate (pepto-bismol), atau attapulgite, adalah beberapa ubat cirit-birit atau cirit-birit yang paling biasa didapati.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk menggarisbawahi bahawa ubat-ubatan ini umumnya bertujuan untuk orang dewasa, dan bukan kanak-kanak, terutama kanak-kanak di bawah usia enam tahun.

Ubat cirit-birit generik tidak digalakkan untuk kanak-kanak, kerana ubat ini juga mempunyai kesan sampingan, mulai dari sakit perut, mulut kering, mengantuk, pening, sembelit, mual, muntah, hingga sukar menumpukan perhatian.

Ibu perlu mengelakkan penggunaan ubat cirit-birit tanpa preskripsi atau arahan doktor, untuk mengelakkan potensi membuat keadaan anak bertambah buruk.

Jenis ubat cirit-birit kanak-kanak yang selamat

Pada dasarnya, kanak-kanak tidak digalakkan mengambil ubat tertentu ketika mereka mengalami cirit-birit, selagi anak itu terus makan dan minum cukup nutrisi, dan tidak mencapai tahap dehidrasi.

Berikut ini adalah beberapa pilihan selamat untuk ubat cirit-birit untuk kanak-kanak, tetapi jika cirit-birit yang dialami anak anda tidak membaik setelah beberapa hari, anda boleh segera membawanya ke doktor.

1. ORS

Cirit-birit boleh membahayakan jika tidak dirawat dengan segera, kerana dapat mengalirkan air dan garam dari tubuh anak. Sekiranya cecair ini tidak diganti dengan cepat, anak anda mungkin mengalami dehidrasi dan mungkin perlu dimasukkan ke hospital.

Biasanya doktor akan mengesyorkan Oral Rehydration Solutions (ORS) atau penyelesaian rehidrasi oral, atau dikenali sebagai ORS, untuk diberikan kepada kanak-kanak, terutamanya mereka yang mula menunjukkan tanda-tanda dehidrasi.

ORS mengandungi sebatian sodium klorida (NaCl), kalium klorida (CaCl2), glukosa anhidrat, dan natrium bikarbonat, untuk memulihkan tahap elektrolit dan cecair badan pada kanak-kanak.

Anda boleh membuat ORS sendiri di rumah, dari campuran air suam, gula, dan garam, tetapi ORS juga terdapat di beberapa farmasi atau kedai ubat, dalam bentuk serbuk atau cecair.

ORS boleh dibeli tanpa preskripsi, tetapi lebih baik anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai dos yang akan diberikan, berapa lama, dan lain-lain.

ORS diperlukan untuk memenuhi keperluan cairan tubuh, memandangkan rehidrasi dengan air tidak mencukupi, kerana tidak mengandungi campuran natrium, kalium, dan mineral dan nutrien penting lainnya.

Bersama dengan makanan lain yang berkhasiat dan mengandungi kalori, untuk memenuhi tenaga anak.

Baca juga: Atasi Cirit-birit dengan ORS, bagaimana membuatnya sendiri di rumah?

2. Makanan tambahan zink

Selain ORS, penanganan cirit-birit pada kanak-kanak juga dapat menjadi lebih optimum, ditambah dengan pemberian suplemen zink (zink), untuk merawat cirit-birit pada kanak-kanak.

Pemberian suplemen zink untuk pemulihan kanak-kanak dengan cirit-birit juga disarankan oleh Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, daripada menggunakan obat generik.

Suplemen zink sendiri dipercayai dapat melegakan gejala cirit-birit, mengurangkan jangka masa kanak-kanak mengalami cirit-birit, dan juga membantu anak-anak pulih lebih cepat.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) juga mengesyorkan memberi suplemen zink semasa cirit-birit, terutama pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun.

Ibu bapa boleh memberi anak sekitar 20 mg suplemen zink setiap hari, selama 10-14 hari untuk merawat cirit-birit akut. Bagi kanak-kanak di bawah umur 6 bulan, 10 mg suplemen zink setiap hari boleh diberikan apabila mereka mengalami cirit-birit.

3. Makanan Tambahan Probiotik

Probiotik yang merupakan bakteria baik, terutama yang mengandung Lactobacillus, juga dianggap berkhasiat sebagai ubat cirit-birit kanak-kanak, untuk mempercepat tempoh pemulihan cirit-birit.

Probiotik dapat merangsang bakteria baik dalam usus untuk melawan bakteria jahat yang menyebabkan cirit-birit, meneutralkan toksin, dan memulihkan jumlah bakteria baik dalam usus yang mungkin telah dikalahkan.

Dengan adanya bakteria baik melalui pemberian suplemen probiotik ini, ia dapat melegakan gejala cirit-birit akut pada kanak-kanak, termasuk yang disebabkan oleh gastroenteritis. Di samping itu, ia juga dapat mencetuskan pertahanan atau sistem imun yang lebih kuat pada kanak-kanak.

Pengambilan probiotik tambahan boleh didapati dari pelbagai makanan tambahan, dalam bentuk sirap, kapsul hingga serbuk. Harus diingat bahawa produk suplemen mungkin mengandungi jumlah probiotik yang berbeza, jadi lebih baik anda berjumpa doktor sebelum memberi suplemen probiotik.

Selain makanan tambahan, anda juga boleh mendapatkan pengambilan probiotik melalui makanan atau minuman yang ditapai, seperti yogurt.

Pencegahan cirit-birit pada kanak-kanak

Terdapat beberapa cara untuk mengelakkan kanak-kanak mengalami cirit-birit, termasuk:

  • Pastikan anak-anak mencuci tangan dengan baik dan kerap, terutama setelah menggunakan tandas dan sebelum makan, kerana tangan yang kotor membawa kuman ke dalam badan
  • Pastikan permukaan bilik mandi seperti singki dan tandas sentiasa bersih
  • Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran dengan baik sebelum makan
  • Bersihkan meja dapur dan peralatan memasak dengan baik, terutama setelah bersentuhan dengan daging mentah, terutama unggas
  • Sejukkan daging secepat mungkin setelah membawanya pulang dari pasar atau pasar raya, dan masak sehingga tidak lagi berwarna merah jambu
  • Jangan minum dari sungai, mata air, dan tasik, kecuali jika dapat dipastikan airnya selamat diminum
  • Elakkan mencuci kandang atau mangkuk haiwan peliharaan di kawasan yang sama atau tenggelam seperti yang digunakan ahli keluarga untuk menyediakan makanan

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!