Kesihatan

Makan malam Menjadi Lemak, Hanya Mitos atau Fakta?

Makan malam menjadikan lemak dipercayai sangat mempengaruhi program penurunan berat badan. Oleh itu, banyak orang yang ingin menurunkan berat badan mengelakkan makan makanan pada waktu malam.

Agar anda lebih memahami konsep pencernaan, terutamanya pada waktu malam, mari kita lihat ulasan berikut!

Adakah makan malam benar-benar membuat anda gemuk?

Menurut A.S. Kawalan Berat Jabatan Pertanian melaporkan di halaman Web MD, kalori akan tetap menjadi kalori, tidak kira ketika anda makan.

Peningkatan berat badan adalah pengambilan lebih banyak kalori daripada kalori yang dibakar oleh badan.

Orang makan lewat malam kerana pelbagai sebab yang sering tidak ada kaitan dengan rasa lapar. Sebaliknya mereka makan pada waktu malam kerana memenuhi keinginan untuk mengatasi kebosanan atau tekanan.

Makanan ringan yang dimakan selepas makan malam juga cenderung di luar kawalan. Contohnya, seperti kerepek, kek, dan gula-gula.

Dalam keadaan ini, selain menambahkan kalori tambahan yang tidak perlu, makan terlalu dekat dengan waktu tidur boleh menyebabkan masalah pencernaan dan tidur.

Bagaimana sistem pencernaan berfungsi pada waktu malam?

Seperti yang dilaporkan oleh halaman KesihatanMenurut Satchin Panda dari Laboratory Biology Laboratory, tubuh lebih cenderung untuk membakar lemak pada waktu-waktu tertentu dalam sehari dan menyimpan lemak pada waktu yang lain.

Pada siang hari, otak dan otot menggunakan sebahagian kalori yang dimakan untuk bahan bakar tenaga, selebihnya disimpan di dalam hati dalam bentuk glikogen.

Kemudian pada waktu malam, tubuh mengubah glikogen menjadi glukosa dan melepaskannya ke aliran darah untuk memastikan kadar gula darah stabil semasa tidur.

Setelah glikogen yang tersimpan hilang, hati mula membakar sel-sel lemak untuk tenaga.

Anda perlu tahu untuk menjalankan proses ini badan memerlukan beberapa jam sehingga simpanan glikogen habis.

Oleh itu, jika anda makan pada waktu larut malam dan bersarapan pagi, badan tidak berpeluang membakar lemak kerana sudah mula mengisi semula simpanan glikogen.

Peraturan makan malam agar tidak mencetuskan kegemukan

Beberapa pakar pemakanan mengatakan bahawa peraturan makan malam terbaik adalah maksimum 6 petang. Sebabnya ialah memberi lebih banyak masa kepada saluran pencernaan untuk menyerap dan memetabolisme makanan.

Atau secara perubatan, anda juga boleh makan malam selewat-lewatnya tiga jam sebelum tidur.

Baca juga: 6 Pilihan Menu Makan Malam untuk Diet Berat Badan

Kesan makan malam lewat pada kesihatan badan

Adakah anda bersalah kerana makan lewat malam kerana gaya hidup yang sibuk atau hanya ingin menikmati makanan ringan? Kebiasaan makan lewat malam ini boleh memberi kesan negatif, bukan hanya pada berat badan tetapi juga kesihatan jantung.

Satu kajian yang dilakukan oleh Perelman School of Medicine di University of Pennsylvania yang dilancarkan oleh NDTV, mengesahkan bahawa makan lewat malam boleh membawa pelbagai kesan negatif kepada kesihatan.

Makan lewat malam boleh menyebabkan beberapa bahaya kesihatan seperti:

  • Peningkatan kadar gula dalam darah
  • Penyakit jantung
  • Obesiti

Pada asasnya, semakin lama anda makan, badan anda kurang bersedia untuk tidur, yang juga boleh memberi kesan buruk pada ingatan dan kecekapan anda pada keesokan harinya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!