Kesihatan

Ibu, Ini adalah Zaman Terbaik untuk Anak Lelaki Berkhatan!

Sunat adalah prosedur khas yang dilakukan pada zakar demi kesihatan. Data yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia WHO menyatakan, tidak kurang dari 30 peratus semua lelaki dewasa telah menjalani prosedur tersebut.

Di Indonesia, masih dalam laporan yang sama, berkhatan lebih sering dilakukan ketika mereka masih kecil. Persoalannya, bilakah waktu yang tepat untuk anak disunat? Dan apakah faedah perubatannya? Ayuh, lihat ulasan berikut!

Baca juga: Sunat Selepas Orang Dewasa, Apakah Prosedur dan Risiko?

Apa itu sunat?

Sunat adalah proses menghilangkan kulit yang menutupi hujung zakar dengan memotongnya. Potongan kulit ini disebut cendawan atau biasanya dikenal sebagai kulup. Sunat itu sendiri lebih popular sebagai sebahagian daripada tradisi, budaya, dan agama tertentu.

Dari segi perubatan, tidak ada kewajiban bagi lelaki untuk melakukan sunat. Walaupun begitu, tentu ada banyak alasan mengapa sunat harus dilakukan, salah satunya adalah faktor kesihatan.

Bilakah usia terbaik untuk berkhatan?

Sebilangan besar lelaki yang telah disunat, prosesnya dilakukan sebelum memasuki usia dewasa. Ya, berkhatan lebih kerap dilakukan ketika saya kecil.

Sebenarnya, tidak ada standard khusus yang mengatur kapan seorang lelaki harus melakukan sunat. Namun, berkhatan sebagai anak dianggap dapat mengurangkan komplikasi serius dari prosedur perubatan yang dilakukan.

Menurut penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, usia terbaik untuk berkhatan lelaki adalah di bawah satu tahun. Terdapat beberapa sebab mengapa sunat harus dilakukan sebelum usia 12 bulan, termasuk:

  • Saluran darah pada bayi tidak sebanyak orang dewasa. Ini akan mengurangkan kejadian pendarahan berat semasa berkhatan.
  • Trauma yang disebabkan oleh sunat tidak akan mempengaruhi masa depannya.
  • Tisu pada zakar bayi tidak begitu rumit seperti pada orang dewasa, jadi prosedurnya lebih cepat.
  • Pemulihan selepas anestesia dapat berlaku lebih cepat jika dibandingkan dengan orang dewasa.

Prosedur sunat untuk kanak-kanak

Sunat adalah prosedur pembedahan kecil yang boleh dilakukan di klinik, biasanya diberhentikan pada hari yang sama. Walaupun pembedahan kecil, anestesia atau anestesia umum masih diperlukan agar anak tidak merasa sakit.

Prosedurnya agak mudah, iaitu memotong kulup tepat di belakang kepala zakar menggunakan pisau atau gunting pembedahan.

Sebelum berkhatan, doktor kemungkinan akan melarang anak makan dan minum untuk mengelakkan pembentukan air kencing semasa prosedur dijalankan.

Baca juga: Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Berkhatan pada Bayi

Pemulihan selepas berkhatan

Setelah prosedur berkhatan selesai, zakar akan dibalut untuk melindungi luka. Keadaan ini akan menyebabkan rasa tidak selesa ketika membuang air kecil. Jangan risau, ini hanya sementara. Pembalut biasanya keluar dengan sendirinya ketika zakar pulih.

Pemulihan sunat dari satu anak ke anak yang lain boleh berbeza. Sayatan dapat sembuh dalam jangka masa 3 hingga 10 hari. Namun, ada juga yang memerlukan masa sehingga 2 minggu untuk pulih sepenuhnya.

Untuk mengurangkan kesakitan, doktor akan menetapkan ubat atau krim yang boleh digunakan setiap hari. Resepnya termasuk ubat penahan sakit seperti ibuprofen atau paracetamol.

Selepas berkhatan, anak-anak tidak dibenarkan melakukan aktiviti yang boleh memberi kesan pada zakar, seperti berbasikal. Pakaian yang longgar dapat membantu memberi keselesaan di kawasan zakar.

Pelbagai kelebihan khitan untuk lelaki

Terdapat beberapa sebab mengapa lelaki harus melakukan sunat. Dari perspektif perubatan, sunat boleh memberi kesan positif kepada kesihatan, seperti:

  • Mengurangkan risiko jangkitan saluran kencing
  • Mengurangkan risiko dijangkiti jangkitan kelamin (IMS)
  • Menurunkan risiko barah zakar
  • Lebih senang menjaga kebersihan kawasan kemaluan
  • Mencegah balanitis, iaitu radang pada kepala zakar

Selain mengurangkan risiko penyakit atau keadaan tertentu, berkhatan juga boleh mempengaruhi aktiviti seksual, anda tahu. Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Seksual, Sunat dapat meningkatkan kepekaan zakar semasa melakukan hubungan seks.

Nah, itu adalah ulasan mengenai usia terbaik untuk kanak-kanak untuk berkhatan dan faedah yang dapat diperoleh. Selain meminimumkan kejadian penyakit, berkhatan juga dapat memberi kesan positif terhadap kehidupan seksual anak-anak ketika mereka dewasa.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!