Kesihatan

7 Punca BAB Sulit Post-partum dan Cara Mengatasinya

Terdapat banyak perubahan yang berlaku pada tubuh wanita setelah melahirkan. Ini sering mempengaruhi beberapa aktiviti seperti buang air besar (BAB). Pergerakan usus yang sukar selepas melahirkan adalah perkara biasa, jadi anda tidak perlu terlalu risau.

Oleh itu, apakah faktor-faktor yang boleh menyebabkan seorang wanita mengalami masalah buang air besar setelah melahirkan? Bagaimana mengatasinya? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Punca pergerakan usus yang sukar selepas melahirkan anak

Terdapat banyak perkara yang boleh menyukarkan anda membuang air besar setelah melahirkan. Bermula dari faktor pemulihan hingga perubahan gaya hidup setelah melahirkan bayi. Berikut adalah tujuh perkara yang boleh menyebabkan pergerakan usus yang sukar selepas melahirkan anak:

1. Pemulihan badan

Beberapa hari selepas kelahiran faraj atau pembedahan caesar, anda mungkin masih merasa sakit dan sakit di tapak jahitan. Ini membuat anda secara tidak sedar dapat mengelakkan desakan sekecil apa pun yang dapat memperburuk rasa sakit, termasuk berusaha untuk buang air besar.

Apabila anda ingin melakukan pergerakan usus, tubuh secara semula jadi akan mengetatkan otot sfinkter dalam bentuk cincin bulat di dubur, sehingga tinja tidak keluar. Tindak balas ini kemudian boleh menyebabkan sembelit.

Tidak ketinggalan, jika ada buasir yang tumbuh, Ibu boleh membatalkan niat untuk membuang air besar untuk mengelakkan kesakitan yang dapat ditimbulkan.

2. Perubahan corak tidur

Sekiranya ini adalah pertama kali bersalin dalam hidup anda, anda harus bersedia untuk perubahan dalam pola tidur anda. Bayi boleh bangun pada bila-bila masa, termasuk di tengah malam. Naluri seorang ibu akan berusaha menenangkannya walaupun corak tidurnya terganggu.

Perubahan corak ini menyebabkan anda mengalami kekurangan tidur dan keletihan. Kedua-dua faktor ini secara tidak sengaja dapat mempengaruhi banyak proses dalam tubuh, termasuk fungsi saluran pencernaan.

3. Faktor tekanan

Tanpa anda sedari, tekanan boleh menjadi penyebab pergerakan usus yang sukar selepas melahirkan anak, anda tahu. Perubahan demi perubahan boleh mencetuskan tekanan, kemudian menyebabkan sembelit.

Tekanan dan kegelisahan adalah dua perkara yang sangat biasa dialami oleh ibu baru. Keadaan ini boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon dalam badan, yang dari masa ke masa boleh merosakkan sistem pencernaan.

4. Corak pemakanan yang tidak kemas

Dalam kesibukan menjaga bayi, keperluan seseorang sering diabaikan. Selain kurang tidur, anda juga cenderung mempunyai pola makan yang tidak teratur setelah melahirkan bayi.

Walau bagaimanapun, diet masih harus dipertimbangkan. Kerana, ini akan mempengaruhi sistem pencernaan, terutama pergerakan di usus. Sekiranya anda tidak mendapat cukup serat, anda sangat berisiko mengalami sembelit dalam jangka masa yang lama.

Selain diri anda, makan makanan berkhasiat juga secara tidak langsung dapat memberi kesan positif kepada si kecil anda. Kerana, bayi masih memerlukan susu ibu (ASI). Nutrien yang anda makan juga akan memasuki badan bayi tersayang melalui susu ibu.

Baca juga: Jangan Panik! Berikut adalah 7 Cara Berkesan untuk Mengatasi Susu Payudara yang Tidak Boleh Anda Cuba

5. Jarang bergerak

Setelah melahirkan, sama ada faraj atau cesarean, kebanyakan wanita akan mengalami pergerakan terhad. Sebenarnya, ia boleh menjadi penyebab pergerakan usus yang sukar selepas melahirkan anak.

Dipetik dari garis kesihatan, Jarang berdiri, berjalan, dan bersenam dapat memperlambat saluran pencernaan untuk memproses makanan. Pergerakan dalam usus juga akan terjejas. Akibatnya, Moms akan sukar membuang air besar.

6. Kesan sampingan ubat

Selepas melahirkan, anda mungkin diberi ubat oleh doktor untuk menghilangkan rasa sakit, terutamanya jika kelahirannya dilakukan dengan pembedahan caesar. Selain melegakan kesakitan, ubat penahan sakit berfungsi untuk memulihkan jahitan, keseleo otot, dan keluhan lain.

Malangnya, beberapa ubat penghilang rasa sakit mempunyai kesan sampingan yang boleh menyukarkan anda membuang air besar setelah melahirkan. Antibiotik misalnya, walaupun berfungsi untuk mencegah jangkitan di kawasan jahitan, juga dapat menyingkirkan bakteria baik di usus yang berperanan penting dalam sistem pencernaan.

7. Ambil makanan tambahan selepas bersalin

Makanan tambahan selepas bersalin yang diambil selepas melahirkan juga boleh menyebabkan sembelit. Makanan tambahan biasanya ditambah vitamin dan zat besi untuk memastikan anda sentiasa bertenaga dan berkhasiat.

Malangnya, makanan tambahan, terutama yang mengandungi zat besi, dapat meningkatkan risiko sembelit. Perlu menyesuaikan diet dan meningkatkan pengambilan air untuk mengurangkan kesan ini.

Bagaimana mengatasinya?

Sembelit boleh menjadi sangat menyakitkan kerana kotoran di dalam badan sukar dikeluarkan. Ibu boleh melakukan beberapa kaedah rumah untuk mengatasinya, seperti:

  • Tingkatkan pengambilan cecair. Mengikut cadangan Kementerian Kesihatan, ibu yang menyusu harus memenuhi pengambilan cecair mereka sebanyak tiga liter air sehari.
  • Tingkatkan penggunaan serat, boleh dari biji-bijian atau kacang-kacangan.
  • Ambil makanan yang mempunyai sifat pencahar semula jadi seperti prun.
  • Bergerak sekerap mungkin dan lakukan senaman ringan dan tidak menyakitkan.
  • Amalkan teknik relaksasi seperti meditasi untuk mengatasi tekanan
  • Mandi air suam untuk menghilangkan semua tekanan minda.

Nah, itulah tinjauan mengenai beberapa penyebab pergerakan usus yang sukar selepas bersalin yang perlu anda ketahui. Supaya saluran pencernaan terus berfungsi secara optimum setelah melahirkan, tetap aktif, makan makanan berkhasiat, dan cukup pengambilan cecair, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!