Kesihatan

Cuaca sangat panas, kenali gejala alahan yang boleh timbul dan bagaimana mengatasinya!

Akhir-akhir ini cuaca sangat panas dan terik. Bukan sahaja menjadikan kulit kering, keadaan ini juga cenderung mencetuskan reaksi alergi.

Ya, ketika anda mengalami intoleransi terhadap panas, seringkali tubuh tidak dapat mengatur suhunya dengan betul, menyebabkan timbulnya pelbagai gejala yang tidak diingini.

Atas sebab ini, penting untuk mengenali tanda-tanda alahan panas berikut, termasuk pencetus dan cara yang betul untuk mengatasinya.

Baca juga: Menyedari perbezaan antara ruam kulit biasa dan gejala COVID-19

Apa itu alergi haba?

Dilaporkan Garis KesihatanAlergi panas adalah keadaan di mana bahagian otak yang disebut hipotalamus gagal menghantar isyarat ke kulit untuk menghasilkan peluh ketika suhu terlalu panas.

Ini menyebabkan keradangan yang menyebabkan gejala alergi seperti gatal dan ruam. Keadaan gatal akibat panas juga dikenali sebagai urtikaria kolinergik.

Anda mungkin lebih rentan terhadapnya jika anda pernah mengalami eksim, asma, atau alahan lain. Walaupun ringan, dalam beberapa kes, urtikaria kolinergik juga dapat menyebabkan komplikasi yang mengancam nyawa.

Faktor-faktor yang mencetuskan alahan panas

Alergi panas berkait rapat dengan kenaikan suhu badan. Secara umum, beberapa perkara yang boleh mencetuskan keadaan ini termasuk:

1. Ubat-ubatan tertentu

Salah satu penyebab intoleransi panas yang paling biasa adalah ubat. Contohnya, ubat alergi yang dapat menghalang kemampuan tubuh untuk menyejukkan badan dengan mencegah berpeluh.

Ini juga dapat terjadi akibat pengambilan obat tekanan darah yang dapat mengurangi aliran darah ke kulit, dan menghambat produksi peluh.

Dekongestan, atau ubat yang biasa digunakan untuk mengatasi kesesakan hidung, juga dapat menyebabkan peningkatan aktiviti otot dan peningkatan suhu badan.

2. Pengambilan kafein

Kafein adalah bahan yang dapat meningkatkan kadar denyutan jantung dan mempercepat metabolisme. Ini boleh menyebabkan suhu badan meningkat dan menyebabkan intoleransi panas.

3. Hipertiroidisme

Hipertiroidisme berlaku apabila kelenjar tiroid menghasilkan terlalu banyak hormon tiroksin. Lebihan hormon ini boleh menyebabkan metabolisme badan meningkat, menyebabkan peningkatan suhu badan yang ketara.

4. Sklerosis Berbilang

Sklerosis berbilang (MS) adalah penyakit autoimun yang mempengaruhi sistem saraf pusat. Penyakit ini mempengaruhi lapisan pelindung (myelin) sistem saraf pusat.

Sekiranya myelin rosak, isyarat saraf badan menjadi terganggu dan boleh menyebabkan alergi panas.

Gejala alahan panas

Gejala alergi panas yang biasa adalah kemunculan lebam merah pada kulit, serta gatal-gatal pada kulit. Ia berlaku kerana keradangan lapisan dangkal kulit (epidermis).

Dalam kes yang teruk, tanda-tanda urtikaria kolinergik termasuk:

 1. Gatal di seluruh badan (urtikaria umum), ini dicirikan oleh penampilan gatal-gatal kecil yang dikelilingi oleh tompok-tompok besar kulit merah.
 2. Bengkak pada lapisan kulit yang lebih dalam (angioedema) di sekitar wajah dan bibir. Sekiranya bengkak menyekat saluran udara, ia boleh mengancam nyawa.
 3. Bronkospasme. Saluran udara menjadi sesak dan menguncup secara tidak normal, sehingga sukar untuk bernafas.
 4. Mengi atau batuk
 5. Tekanan darah rendah (hipotensi)

Sebilangan besar kes gatal yang disebabkan oleh panas muncul dalam masa sejam pendedahan. Gejala juga boleh berlaku secara beransur-ansur, tetapi setelah intoleransi berkembang, mereka biasanya berlangsung selama satu atau dua hari.

Cara mengatasi alahan panas

Banyak kes gatal akibat panas hilang sendiri dalam masa 24 jam. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan tertentu dapat melegakan gejala dan meredakannya berulang. Beberapa jenis ubat yang mungkin disyorkan oleh doktor termasuk:

 1. Fexofenadine (Allegra)
 2. Desloratadine (Clarinex)
 3. Loratadine (Claritin)

Sekiranya ubat-ubatan di kaunter tidak berfungsi, doktor anda mungkin mengesyorkan:

 1. Penyekat histamin
 2. Ubat anti-radang
 3. Dadah yang menekan sistem imun

Langkah pencegahan alergi panas

Untuk mengelakkan reaksi alergi, cubalah untuk tidak berpeluh terlalu banyak dan kurangkan pendedahan ke kawasan yang mempunyai kelembapan tinggi atau cahaya matahari langsung semasa dalam perjalanan.

Anda juga boleh minum banyak air untuk menjaga kesihatan diri.

Sekiranya anda mengalami intoleransi panas akibat hipertiroidisme, berbincanglah dengan doktor anda mengenai pilihan rawatan yang dapat membantu mengurangkan kepekaan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!