Kesihatan

Jangan Jijik Pertama, Inilah 8 Manfaat Kopi Luwak Untuk Kesihatan Tubuh Anda

Jika dilihat dari segi proses pembuatannya, mungkin sebilangan orang akan merasa jijik dengan kopi luwak.

Tetapi sebenarnya kopi luwak dinilai sebagai salah satu kopi terbaik dan bahkan dijual dengan harga yang cukup hebat.

Selain enak, ternyata kopi luwak juga mempunyai manfaat kesihatan, anda tahu. Oleh itu, jangan jijik, ya, inilah beberapa faedah yang anda dapat dari kopi luwak.

Kandungan kopi Luwak

Lancarkan Analisis Kesihatan Asia, pada tahun 2013 penyelidik dari Universiti Osaka dan Institut Penyelidikan Kopi dan Koko Indonesia bekerjasama untuk mengkaji perbezaan biologi dan metabolik antara kopi luwak dan kopi jenis lain.

Hasil kajian menunjukkan bahawa manfaat kesihatan kopi luwak jauh melebihi jenis kopi yang lain. Para penyelidik mengenal pasti kopi luwak mempunyai beberapa ramuan unggul yang lebih tinggi daripada kopi lain, termasuk:

  • Kandungan asid malik jauh lebih tinggi daripada kopi biasa. Asid malik terkenal dengan keupayaannya untuk meningkatkan tenaga dengan cepat.
  • Asid sitrik, kandungan ini mampu melawan perkembangan batu ginjal, meningkatkan penyerapan zat besi, dll.
  • Inositol mampu mencegah kemurungan dan kegelisahan, dll.

Khasiat kopi luwak untuk kesihatan

Oleh kerana ramuan ini, tidak hairanlah kopi luwak adalah salah satu komoditi terkemuka. Berikut adalah beberapa faedah yang dapat anda peroleh dengan memakan kopi luwak.

1. Menjaga kesihatan gigi

Selama ini kopi sering menjadi penyebab gigi sehingga kelihatan kuning. Ia berbeza dengan kopi luwak. Kerana kopi luwak sebenarnya berguna untuk melindungi gigi.

Kopi Luwak dapat melindungi gigi dari bakteria yang menyebabkan berlakunya rongga. Terdapat kepercayaan umum bahawa orang yang minum kopi terlalu banyak mempunyai gigi kekuningan, tetapi Kopi Luwak sebaliknya.

Pengambilan kopi luwak juga dapat mencegah kemungkinan terkena barah mulut.

2. Mencegah barah

Lancarkan Muzium Kopi, kajian yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan mengatakan bahawa kopi luwak juga dapat mencegah barah payudara.

Tiga cawan kopi sehari dapat mengurangkan kemungkinan terkena barah payudara, terutama bagi wanita yang menghampiri menopaus.

Selain barah payudara, kopi luwak juga dapat mencegah anda terkena barah kulit. Kanser kulit juga dapat dicegah dengan memakan 2 cawan kopi luwak setiap hari. Terdapat unsur-unsur tertentu dalam kopi ini yang melindungi kulit dari sinaran UV berbahaya yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari.

Baca juga: Kesan Positif dan Negatif dari Penggunaan Kopi untuk Wanita, Apa itu?

3. Khasiat kopi luwak untuk kesihatan pencernaan

Ramai orang takut minum kopi kerana masalah pencernaan. Dalam kes ini, kopi luwak sangat selamat dan dapat membuat pencernaan menjadi selesa.

Manfaat ini berkaitan dengan kepekatan asid rendah dalam kopi luwak. Tidak seperti kopi biasa, yang sering mempunyai kandungan asid yang tinggi.

Jadi bagi anda yang mempunyai masalah perut, Kopi Luwak adalah pilihan yang tepat apabila anda mahukan kopi tetapi takut akan asid perut! Anda juga boleh mula minum kopi luwak pada waktu pagi kerana dapat mencegah masalah pencernaan.

4. Faedah kopi luwak untuk pesakit kencing manis

Kopi Luwak juga mempunyai manfaat untuk mengawal kadar gula darah pada penderita diabetes. Kerana kopi luwak mengandungi kepekatan asid yang rendah yang berkesan untuk membantu menguruskan diabetes jenis 2.

Di samping itu, pelancaran dr. Manfaat kesihatan, satu kajian menunjukkan orang yang minum kopi luwak secara berkala dapat mengurangkan risiko diabetes hingga 50 peratus. Faedah besar, bukan?

Baca juga: Bagi orang yang mempunyai tekanan darah tinggi, perhatikan perkara-perkara berikut sebelum minum kopi

5. Membantu sakit kepala

Adakah anda sering mengalami sakit kepala atau migrain? Cuba minum kopi luwak baik. Kopi luwak dapat membantu orang yang mengalami migrain dan sakit kepala yang lain.

Kerana kesan vasokonstriktif kafein, Kopi Luwak adalah pilihan yang ideal bagi mereka yang menderita migrain. Kerana keasidan yang rendah, Kopi Luwak masih sesuai untuk migrain disertai dengan sakit perut, tidak seperti kopi pada umumnya.

6. Sumber antioksidan

Kehadiran antioksidan dalam kopi luwak sangat baik kerana akan memberi perlindungan kepada tubuh.

Antioksidan berperanan membantu mencegah kehadiran bakteria jahat, virus, dan patogen. Ia juga melawan keradangan yang menyebabkan pelbagai keadaan kronik. Selain itu, antioksidan dalam kopi luwak berperanan mencegah kesan radikal bebas yang menyebabkan tekanan oksidatif.

Kekurangan nutrien antioksidan akan menyebabkan keradangan tertentu seperti aterosklerosis, jenis kanser tertentu, dan artritis.

Baca juga: Sering Mengalami Jantung Berdebar Selepas Minum Kopi? Mari Ketahui Sebabnya!

7. Mencegah penyakit batu empedu

Apabila kristal kolesterol terperangkap di pundi hempedu, mereka menyebabkan keadaan yang disebut batu empedu.

Mengonsumsi minuman kaya kafein dapat membantu mengatasi keadaan ini, kerana kafein mempunyai bahan yang tidak melekit, yang tidak akan membiarkan kristal lendir menetap di hempedu.

Jadi, pengambilan 2-3 cawan kopi luwak setiap hari akan membantu mengelakkan anda dari masalah batu empedu.

8. Faedah kopi luwak pada mood

Minum Kopi Luwak mempunyai manfaat psikologi yang dapat meningkatkan mood dan tenaga anda melebihi peningkatan kafein standard.

Selain didorong oleh kafein, suasana hati yang baik ketika minum kopi luwak juga dapat ditingkatkan kerana rasa pencapaian secara berasingan.

Bagaimana anda tidak akan gembira apabila anda dapat menghirup kopi paling sedap dan paling mahal di dunia? Pada sesetengah individu, kesan positif ini dapat bertahan selama berminggu-minggu.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!