Kesihatan

Mengatasi Perut Kembung pada Bayi Tidak Boleh Cuai! Ini caranya

Perut kembung pada bayi boleh membuat mereka tidak selesa. Kesannya, si kecil akan mudah ribut dan menangis. Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui apa cara untuk mengatasi perut kembung pada bayi.

Tidak dengan ubat-ubatan, Moms boleh menggunakan langkah lain untuk mengatasinya. Bagaimana untuk? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Kerap Mengeluarkan Gas Tiba-tiba? Inilah Cara Mengatasi Perut Kembung

Perut kembung pada bayi

Sama seperti orang dewasa, bayi juga boleh merasa kembung. Keadaan ini disebabkan oleh adanya lebihan gas yang terkumpul dalam satu titik, iaitu perut. Petikan dari WebMD, Dalam sehari, bayi boleh 'mengeluarkan gas' 13 hingga 21 kali.

Terdapat banyak sebab mengapa bayi merasa kembung, termasuk:

  • menelan udara, boleh berlaku ketika 'salah melekat' pada payudara ketika hendak minum susu, atau kedudukan yang salah ketika minum dari botol.
  • Masalah pencernaan, Ini boleh berlaku ketika bayi mengalami sembelit atau gangguan perut seperti refluks.
  • Saluran pencernaan tidak sempurna Ini menjadikan proses penyerapan makanan tidak optimum, sehingga badan menghasilkan lebih banyak gas.
  • Alahan, adalah bentuk reaksi tubuh terhadap makanan yang boleh mencetuskan pengeluaran gas di dalam perut.

Cara mengatasi perut kembung pada bayi

Pada orang dewasa, ubat-ubatan mungkin dapat membantu perut kembung. Tetapi pada bayi, pemberian ubat tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Bayi mempunyai kepekaan tinggi terhadap ubat-ubatan, jadi pengambilannya harus sesuai dengan preskripsi dan nasihat doktor.

Daripada menggunakan ubat, Moms boleh melakukan beberapa cara untuk mengatasi perut kembung pada bayi, seperti:

1. Buat bayi bersendawa

Seperti orang dewasa, anda boleh mengatasi perut kembung pada bayi dengan menolong mereka bersendawa. Dengan bersendawa, gas di dalam perut akan naik ke kerongkongan, dan kemudian dihembuskan melalui mulut.

Tidak perlu keliru, sebenarnya bayi mempunyai cara bersendi sendiri. Bayi anda akan berpaling dari makanan atau payudara apabila terdapat banyak gas di perutnya. Ketidakselesaan itu juga akan menjadikannya sedikit rewel.

Apa yang perlu anda lakukan adalah membantunya agar gas dalam perut lebih mudah keluar. Caranya, gosokkan atau tepuk punggungnya perlahan-lahan sehingga dia bersendawa.

Baca juga: Suhu badan bayi tiba-tiba naik atau turun, apa yang perlu anda lakukan?

2. Urut dan gosokkan badan bayi

Cara mengatasi perut kembung pada bayi seterusnya ialah menggosok atau mengurut perutnya. Lakukan dengan lembut dan perlahan, agar si kecil anda tidak merasa sakit.

Urut mengikut arah jam atau lawan jam. Biarkan bayi kesayangan anda melakukannya juga, kerana dia akan lebih merasakan kesan urutannya. Sekiranya berjaya, maka gas dapat dilepaskan melalui kentut.

Selain perut, anda juga boleh mengurut atau menggosok bahagian badan yang lain, seperti bahu, punggung, dan juga kaki. Keadaan yang santai akan memudahkan bayi membuang angin.

3. Lakukan masa perut

Ilustrasi masa perut. Sumber gambar: www.mamanatural.com

Sebagai tambahan kepada dua cara di atas, Moms dapat mengatasi perut kembung pada bayi dengan melakukan: masa perut, iaitu membiarkannya dalam keadaan rawan. Teknik ini dapat memberi tekanan pada perut, jadi gas akan lebih mudah untuk keluar.

Namun, apa yang perlu anda ingat, sentiasa awasi dan perhatikan bayi kesayangan anda ketika melakukan langkah ini. Kerana, masa perut boleh menyebabkan si kecil muntah dan mengeluarkan apa yang telah memasuki perutnya. Elakkan juga melakukannya selepas makan.

Kemudian, jangan biarkan bayi melakukannya masa perut untuk tidur. Petikan dari Kesihatan Kanak-kanak, kedudukan perut yang lebih rendah semasa tidur boleh meningkatkan risiko sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS), atau sindrom kematian bayi secara tiba-tiba.

4. Beri makanan prebiotik

Prebiotik adalah bakteria baik dalam sistem pencernaan manusia, termasuk bayi. Bakteria ini berfungsi untuk mengimbangkan prestasi pelbagai organ pencernaan, terutama usus. Oleh itu, proses pelupusan akan lebih lancar.

Petikan dari Berita Perubatan Hari Ini, Prebiotik dapat membantu mengurangkan lebihan gas di dalam perut. Kandungan Prebiotik terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran segar.

Walaupun hampir pasti selamat, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sekiranya anak anda berumur di bawah 6 bulan.

Sebaik-baiknya, bayi boleh makan makanan pelengkap setelah berumur 6 bulan. Makanan tambahan sebelum 6 bulan biasanya dilakukan atas nasihat doktor dengan mempertimbangkan keadaan bayi.

5. Pergerakan berbasikal

Mendorong kaki ke perut dapat membantu kembung pada bayi. Sumber gambar: www.zenruba.com

Cara terakhir untuk mengatasi perut kembung pada bayi adalah dengan berbasikal. Letakkan bayi kesayangan anda di punggungnya, kemudian gerakkan kakinya seperti dia mengayuh basikal. Pergerakan ini dapat mendorong udara yang terperangkap di dalam perut.

Dengan cara yang serupa, letakkan bayi anda di punggungnya dan tekan perlahan-lahan lutut ke perutnya. Tahan selama 10 saat kemudian lepaskan sambil meluruskan kaki.

Nah, itulah lima cara untuk mengatasi perut kembung pada bayi yang boleh anda lakukan di rumah. Sekiranya keadaannya tidak bertambah baik, tidak perlu memikirkan untuk segera membawanya ke pakar pediatrik!

Jangan ragu untuk membincangkan masalah kesihatan anda dengan doktor yang dipercayai di Good Doctor. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!