Kesihatan

Ayuh, kenali perbezaan antara diabetes Jenis 1 dan Jenis 2 di bawah

Diabetes adalah salah satu penyakit tidak berjangkit dengan jumlah kes yang tinggi di Indonesia. Menurut data Kementerian Kesehatan, pada tahun 2013 jumlah penderita diabetes di Indonesia mencapai 8.3 juta kes.

Diabetes sendiri terbahagi kepada dua jenis iaitu diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2.

Walau bagaimanapun, masih banyak orang yang tidak mengetahui perbezaan antara dua jenis ini. Pada dasarnya kedua-dua jenis diabetes ini mempunyai simptom yang sama tetapi masih mempunyai beberapa perbezaan, bukan hanya penyebabnya tetapi juga rawatannya.

Nah, untuk mengetahui perbezaan antara diabetes jenis 1 dan jenis 2, mari lihat penjelasan berikut.

Apa itu diabetes jenis 1

Diabetes jenis 1 dapat difahami sebagai ketidakupayaan tubuh untuk menghasilkan hormon insulin. Keadaan ini kadang kala didiagnosis pada kanak-kanak dan juga orang dewasa.

Sekiranya anda menderita jenis ini, ini bermakna anda mempunyai keadaan autoimun. Di mana sistem imun merosakkan sel-sel yang membuat insulin di pankreas.

Setiap orang memerlukan insulin, kerana insulin membantu membawa glukosa dari darah kita ke sel-sel badan. Maka glukosa ini bertindak sebagai tenaga. Tanpa insulin, tahap glukosa dalam darah menjadi tinggi.

Apa itu diabetes jenis 2

Sekiranya anda menghidap diabetes jenis 2, tubuh anda masih boleh menghasilkan insulin, tetapi sel anda menjadi kurang sensitif terhadap insulin. Mungkin tubuh menghasilkan insulin yang tidak mencukupi untuk tubuh, atau mungkin insulin tidak berfungsi dengan baik.

Diabetes jenis 2 umumnya dialami oleh orang yang berusia lebih dari 30 tahun, dan keadaannya terus meningkat seiring bertambahnya usia.

Perbezaan antara diabetes jenis 1 dan 2

Apabila anda menghidap diabetes 1 atau 2, anda akan mempunyai kadar gula yang tinggi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perbezaan antara kedua-dua jenis diabetes ini, termasuk:

Penyebab diabetes jenis 1 dan 2

Diabetes jenis 1 disebabkan oleh proses autoimun. Pada orang dengan diabetes jenis 1, sistem kekebalan tubuh dapat menyerang dan memusnahkan sel beta pankreas penghasil insulin. Setelah sel beta ini dihancurkan, tubuh tidak dapat menghasilkan insulin.

Tidak diketahui dengan tepat mengapa sistem imun menyerang sel-sel tubuh sendiri. Tetapi secara perubatan keadaan ini mempunyai hubungan dengan faktor genetik dan persekitaran, seperti pendedahan kepada virus.

Sementara itu, pada diabetes 2 masalah utama adalah ketidakupayaan sel tubuh untuk menggunakan insulin dengan betul dan cekap, yang menyebabkan hiperglikemia (gula darah tinggi) dan diabetes.

Masalah ini kebanyakannya mempengaruhi sel otot dan tisu lemak, dan mengakibatkan keadaan yang dikenali sebagai ketahanan insulin. Pada diabetes jenis 2, terdapat juga penurunan sel beta yang memperburuk proses peningkatan gula darah.

Ciri utama diabetes jenis 2 adalah kurangnya kepekaan terhadap insulin oleh sel-sel badan (terutama sel-sel lemak dan otot).

Gejala diabetes jenis 1 dan 2

Tanda dan gejala diabetes jenis 1 atau 2 tidak jauh berbeza. Beberapa gejala yang mungkin anda alami, seperti:

 • Kerap membuang air kecil.
 • Mudah merasa dahaga dan banyak minum.
 • Mudah merasa lapar.
 • Rasa penat sangat.
 • Penglihatan kabur.
 • Luka yang tidak sembuh dengan baik.

Orang dengan diabetes jenis 1 juga mungkin mengalami perubahan mood, penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan. Orang yang menghidap diabetes jenis 2 juga mungkin mati rasa dan kesemutan di tangan atau kaki.

Walaupun banyak gejala diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2 adalah sama, kehadiran gejala adalah berbeza. Ramai orang dengan diabetes jenis 2 tidak mengalami gejala selama bertahun-tahun. Atau mungkin gejala baru muncul ketika ia mengalami dan mengalami komplikasi.

Sementara itu, gejala jenis 1 berkembang dengan cepat, biasanya dalam beberapa minggu.

Faktor-faktor risiko

Terdapat beberapa faktor risiko yang dapat meningkatkan peluang anda menghidap diabetes jenis 1:

1. Sejarah keluarga

Sekiranya ibu bapa atau adik beradik anda menghidap diabetes jenis 1, anda juga berisiko tinggi menghidap penyakit ini.

2. Umur

Diabetes jenis 1 boleh muncul pada usia berapa pun, tetapi paling biasa pada kanak-kanak dan remaja.

3. Genetik

Kehadiran beberapa gen menunjukkan peningkatan risiko menghidap diabetes jenis ini.

Anda mungkin lebih berisiko menghidap diabetes 2 jika:

 • Berat badan berlebihan atau kegemukan.
 • Mempunyai ahli keluarga terdekat dengan diabetes jenis 2.
 • Berumur lebih dari 45 tahun.
 • Tidak aktif secara fizikal.
 • Pernah menghidap diabetes kehamilan, iaitu diabetes semasa hamil.

Diagnosis

Ujian utama untuk diabetes jenis 1 dan jenis 2 dikenali sebagai ujian hemoglobin glycated (A1C). Ujian A1C adalah ujian darah yang menentukan tahap gula darah rata-rata selama dua hingga tiga bulan terakhir.

Semakin tinggi tahap gula darah anda sejak beberapa bulan kebelakangan ini, semakin tinggi tahap A1C anda. Tahap A1C 6.5 atau lebih tinggi menunjukkan diabetes.

Rawatan diabetes

Sekiranya anda menghidap diabetes jenis 1, anda mesti menggunakan insulin untuk mengawal kadar gula dalam darah. Anda juga perlu menguji kadar glukosa darah anda secara berkala.

Di samping itu, anda juga perlu mengira jumlah pengambilan karbohidrat (karbohidrat) setiap hari. Mengira karbohidrat akan membantu anda menentukan berapa banyak insulin yang perlu diambil semasa menyuntik makanan.

Sementara itu, rawatan untuk jenis 2 lebih rumit kerana fakta bahawa tubuh dapat menghasilkan insulin tetapi tidak dapat menggunakan insulin dengan berkesan.

Bagi ramai orang yang menghidap prediabetes atau peringkat awal tahap 2, pengubahsuaian gaya hidup mungkin dapat membantu mengawal masalahnya. Ini boleh dilakukan dengan aktiviti fizikal, menurunkan berat badan, dan mengikuti rancangan diet yang sihat untuk menghindari kegemukan.

Tetapi selalunya orang dengan jenis 2 juga perlu minum ubat. Terdapat banyak jenis, atau jenis ubat yang digunakan untuk merawat bentuk penyakit ini. Ubat ini sering digunakan dalam kombinasi seperti berikut:

1. Sulfonylureas

Mengambil ubat ini dapat merangsang sel beta pankreas untuk menghasilkan lebih banyak insulin. Jenis yang merangkumi ubat ini adalah glikburida (diabeta) dan glipizide (glukotrol).

2. Biguanides

Jenis ubat ini berfungsi untuk mengurangkan pengeluaran glukosa oleh hati. Sebilangan ubat ini, seperti metformin (glukofag).

3. Meglitinides

Sebilangan ubat ini adalah repaglinide (Prandin) dan nateglinide (Starlix), ini adalah kelas ubat yang merangsang pengeluaran insulin.

Diet

Orang yang menghidap diabetes jenis 2 perlu memberi tumpuan kepada pemakanan sihat. Penurunan berat badan selalunya merupakan sebahagian daripada rancangan rawatan diabetes jenis 2, jadi doktor anda mungkin mengesyorkan rancangan makan rendah kalori.

Termasuk makan makanan yang mengandungi lemak haiwan atau juga makanan ringan.

Penyakit, diabetes 1 dan 2 tidak boleh diabaikan, dan perlu dirawat dengan tepat. Jika tidak, penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi. Oleh itu, jika anda mempunyai risiko terkena diabetes, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!