Kesihatan

Hati-hati, ini adalah bahaya cacing pita untuk kesihatan badan

Cacing pita adalah sejenis haiwan parasit yang dapat memasuki tubuh dan mengganggu kesihatan. Apakah bahaya cacing pita yang perlu anda ketahui?

Salah satu risiko yang timbul akibat jangkitan akibat cacing pita adalah kerosakan otak. Oleh itu, rawatan perubatan yang cepat dan sesuai juga penting.

Berikut ini adalah penjelasan lengkap mengenai cacing pita dan bahaya mereka terhadap kesihatan:

Apakah cacing pita?

Cacing pita adalah cacing pipih seperti pipa yang dapat hidup di usus manusia, terutama jika seseorang menelan telur atau cacing kecil yang baru menetas.

Terdapat dua jenis parasit utama yang menyebabkan jangkitan cacing pita, iaitu: Taenia saginata berasal dari lembu dan Taenia solium dari babi.

Parasit ini boleh memasuki tubuh manusia melalui daging atau daging yang tercemar yang tidak dimasak dengan betul.

Apabila kita memakan makanan yang tercemar cacing pita, kepala cacing pita akan melekat kuat pada dinding usus kecil manusia. Kemudian cacing ini membiak dengan menyerap nutrien dari makanan yang anda makan.

Gambar cacing pita

Gambar cacing pita. Foto: //img.webmd.com

Dari gambar cacing pita di atas, anda dapat melihat bagaimana cacing ini mempunyai badan yang simetri (sisi kiri dan kanan yang sama).

Beberapa cacing dilihat terdiri daripada satu bahagian panjang, sementara yang lain mempunyai kepala yang jelas dengan bahagian kecil yang serupa yang disebut proglottid.

Kepala mengandungi penyedut dan kadang-kadang cangkuk yang digunakan untuk melekat pada tuan rumah. Cacing pita mempunyai kutikula yang keras yang mereka gunakan untuk menyerap makanan.

Parasit ini tidak mempunyai mulut atau saluran pencernaan. Begitu juga dengan sistem peredaran darah dan organ khas untuk pertukaran gas.

Kitaran hidup cacing pita

Kitaran hidup cacing pita bermula dari telurnya yang dapat bertahan setiap hari hingga mingguan di persekitaran. Telur ini akan mencemari sayur-sayuran atau makanan yang dimakan oleh ternakan atau babi dan kemudian menjangkiti haiwan ini.

Di saluran pencernaan haiwan ini, telur cacing pita akan menetas ke onkosfer. Kemudian onkosfera akan memasuki dinding usus dan bergerak ke otot belang dan berkembang menjadi cysticerci.

Larva ini dapat hidup selama beberapa tahun di dalam haiwan induk dan kemudian beralih kepada manusia yang memakan daging yang dijangkiti jika dimakan mentah atau kurang matang.

Cacing pita di dalam tubuh manusia

Di dalam usus manusia, cacing pita akan berkembang lebih dari 2 bulan dan menjadi cacing pita dewasa. Cacing pita dewasa dapat bertahan dalam tubuh manusia selama bertahun-tahun.

Cacing pita hidup dan melekatkan diri ke usus kecil manusia. Proglottid cacing pita yang matang akan mengandungi telur, kemudian melepaskan diri dan bergerak ke dubur untuk dilepaskan melalui tinja.

T. Saginata boleh menghasilkan sehingga 100,000 telur setiap proglottid, sementara T. Solium dapat menghasilkan 50 ribu telur setiap proglottid.

Penghantaran cacing pita

Cara dijangkiti cacing pita bermula apabila anda makan atau minum sesuatu yang sudah dijangkiti cacing pita atau telurnya. Sebaik sahaja masuk ke dalam badan, kepala cacing pita akan melekat pada dinding usus dan makan dari semua makanan yang anda makan.

Dalam penyebaran cacing pita, anda juga dapat menjadi pelakon ketika cacing pita di badan anda melepaskan telur melalui tinja ke lingkungan. Sekiranya tinja yang mengandungi telur masuk ke dalam air, maka haiwan atau orang lain berpotensi dijangkiti.

Cara yang paling biasa dijangkiti cacing pita biasanya adalah pengambilan daging mentah atau kurang matang. Atau anda juga boleh bersentuhan dengan najis yang mengandungi telur cacing pita.

Penyebaran cacing pita dari manusia ke manusia boleh berlaku apabila anda tidak mencuci tangan setelah menggunakan tandas.

Faktor risiko jangkitan cacing pita

Beberapa faktor risiko berikut boleh membuat anda dijangkiti cacing pita, iaitu:

 • Kebersihan diri yang buruk: Mencuci tangan atau mandi dengan kerap boleh meningkatkan risiko pencemaran secara tidak sengaja
 • Pendedahan ternakan: Ini boleh menjadi risiko ketika anda tinggal di kawasan di mana sampah manusia dan ternakan tidak dibersihkan dengan betul
 • Melancong ke negara membangun: Jangkitan berlaku lebih kerap di kawasan dengan sanitasi yang buruk
 • Makan daging mentah atau kurang masak: Daging yang tidak dimasak dapat mengelakkan telur cacing pita dan larva mati
 • Tinggal di kawasan endemik: Beberapa negara di Amerika Latin, China, Afrika Sub-Sahara atau Asia Tenggara mempunyai kecenderungan terhadap pendedahan cacing pita pada babi (T. Solium)

Bahaya cacing pita untuk kesihatan badan

Orang yang dijangkiti cacing pita biasanya tidak merasakan sebarang gejala. Mereka bahkan tidak menyedari bahawa tubuhnya telah dijangkiti.

Biasanya orang yang dijangkiti cacing pita akan merasa loya, penurunan selera makan, dan cirit-birit. Tetapi gejala ini bergantung pada berapa lama jangkitan itu ada di dalam badan.

Apakah bahaya jangkitan akibat cacing pita untuk kesihatan?

Komplikasi fungsi organ

Sekiranya seseorang dijangkiti cacing pita, parasit ini dapat melepaskan diri dari usus dan mempengaruhi organ tubuh yang lain. Malah larva parasit ini boleh merosakkan jantung.

Walaupun jarang berlaku, cacing pita juga dapat menjangkiti mata, hati dan otak.

Gangguan sistem saraf pusat atau otak

Salah satu bentuk komplikasi serius cacing pita ini adalah neurocysticercosis. Keadaan ini berlaku apabila larva cacing pita telah menjangkiti otak dan sistem saraf.

Dalam keadaan ini, pesakit biasanya akan mengalami sawan dan demensia serta gangguan penglihatan.

Penyumbatan pada organ pencernaan

Kerana cacing ini dapat tumbuh dan membiak di dalam badan, parasit ini dapat menyebabkan penyumbatan, terutama pada usus, saluran empedu, usus buntu, atau pankreas.

Ubat cacing pita

Doktor biasanya akan memberi ubat untuk merawat jangkitan cacing pita. Ubat ini sangat toksik kepada cacing pita orang dewasa iaitu:

 • Praziquantel (Biltrisida)
 • Albendazole (Albenza)
 • Nitazoxanide (Alinia)

Dadah mana yang diberikan bergantung pada spesies cacing pita yang ada di dalam badan dan di mana jangkitan berlaku. Ubat ini menyasarkan cacing pita dewasa dan bukan telurnya.

Untuk itu, anda harus melakukan yang terbaik agar anda tidak dijangkiti lagi. Sentiasa basuh tangan anda selepas menggunakan tandas dan sebelum anda makan!

Ubat untuk jangkitan cacing pita

Doktor anda boleh memberi anda ubat antelmintik seperti Albendazole (albenza) untuk mengecilkan kista cacing pita. Untuk memastikan ubat ini berkesan, doktor akan memantau kista secara berkala.

Selain itu, ubat anti-radang juga boleh diberikan untuk merawat cyst cacing pita yang sedang mati. Kerana biasanya anda akan mengalami pembengkakan dan keradangan pada tisu atau organ badan.

Doktor anda akan mengesyorkan kortikosteroid preskripsi seperti prednisone atau dexamethasone untuk mengurangkan keradangan.

Sekiranya anda mengalami sawan akibat jangkitan cacing pita, doktor anda juga boleh memberi anda ubat anti-epilepsi untuk menghentikan kesan jangkitan ini.

Pencegahan jangkitan cacing pita

Terdapat beberapa langkah pencegahan yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan jangkitan cacing pita yang membahayakan tubuh, iaitu:

 • Elakkan memakan daging babi, daging lembu, atau ikan segar atau mentah
 • Masak daging pada suhu minimum 63 darjah Celsius untuk membunuh larva cacing pita
 • Cuba basuh setiap bahan makanan dengan air mengalir hingga bersih sepenuhnya
 • Basuh tangan anda dengan sabun dan air mengalir sebelum mengendalikan makanan dan selepas ke tandas
 • Anda juga boleh membekukan daging sekurang-kurangnya 24 jam di dalamnyapeti sejuk beku dengan suhu -4 darjah celcius untuk membunuh telur cacing

Dengan menerapkan gaya hidup bersih, sudah tentu anda akan terhindar dari pelbagai jenis penyakit yang berpunca dari bakteria dan kuman. Ini termasuk cacing pita. Kekal sihat, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!