Kesihatan

Jalani Kehidupan yang Lebih Sihat dengan Garis Panduan Pemakanan Seimbang, Bagaimana caranya?

Setakat ini, menu pemakanan seimbang selalu sinonim dengan 4 sihat 5 sempurna. Itu tidak mencukupi. Pada tahun 2014, pemerintah menyusun garis panduan untuk pemakanan seimbang yang merangkumi lebih banyak aspek, seperti pola pemakanan pemakanan harian dan aktiviti sokongan yang sihat.

Dengan menerapkan dua perkara ini, kesihatan akan dijaga dengan lebih baik sehingga dapat meminimumkan terjadinya sejumlah penyakit. Apakah garis panduan untuk diet seimbang? Ayuh, lihat ulasan berikut!

Baca juga: Berkhasiat dan Berkhasiat, Berikut adalah Makanan ringan yang sihat untuk menjaga kesihatan badan anda!

Apa itu Panduan Pemakanan Seimbang?

Pemakanan seimbang. Sumber gambar: www.nhs.uk

Garis Panduan Pemakanan Seimbang (PGS) adalah program yang dimulakan oleh Kementerian Kesihatan untuk mengajak orang menjalani kehidupan yang sihat melalui tabiat dan penggunaan makanan harian, iaitu:

  • Biasakan makan pelbagai makanan ruji
  • Hadkan pengambilan makanan manis, masin dan berlemak
  • Lakukan aktiviti fizikal yang mencukupi dan mengekalkan berat badan yang ideal
  • Biasakan makan lauk yang mengandungi protein tinggi
  • Basuh tangan anda dengan sabun dan air mengalir
  • Biasakan sarapan
  • Biasakan minum air secukupnya dan selamat
  • Makan banyak buah dan sayur
  • Biasakan membaca label pada bungkusan makanan
  • Bersyukur dan nikmati pelbagai makanan

Diet berdasarkan Garis Panduan Pemakanan Seimbang

Garis panduan pemakanan seimbang oleh Kementerian Kesihatan menumpukan pada pola makan harian, iaitu dengan memperhatikan nutrien yang dimakan. Dengan cara itu, menu pemakanan seimbang akan mudah dicapai, iaitu dengan:

1. Banyakkan sayur dan buah

Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik dari pelbagai mineral, vitamin dan serat makanan. Sebilangan vitamin dapat bertindak sebagai antioksidan, mampu melindungi tubuh dari sebatian buruk.

Buah mempunyai fruktosa dan glukosa, derivatif karbohidrat yang memberikan tenaga. Adapun sayur-sayuran, terdapat banyak khasiat yang sihat, seperti menjaga tekanan darah dan kolesterol, menurunkan risiko kegemukan, dan mengatasi pergerakan usus yang sukar.

Pengambilan harian yang disyorkan ialah 250 gram untuk sayur-sayuran (bersamaan dengan 2 cawan sayur-sayuran yang dimasak dan dikeringkan) dan 150 gram untuk buah (bersamaan dengan 3 oren sederhana atau 3 pisang sederhana).

2. Pilih lauk protein tinggi

Dalam memenuhi diet pemakanan yang seimbang, pastikan anda tidak melupakan lauk yang mengandungi protein sayuran dan haiwan.

Protein haiwan boleh didapati dari daging lembu dan kambing, unggas, dan ikan. Walaupun mempunyai asid amino tinggi yang mudah diserap oleh tubuh, beberapa makanan haiwan tinggi lemak tepu, terutama daging lembu dan unggas. Jadi, penggunaan masih perlu dihadkan.

Bagi protein sayur-sayuran, anda boleh memakan kacang olahan seperti tempe, tahu, kacang tanah, kacang hijau, dan lain-lain. Walaupun mengandungi isoflavon dan antioksidan tinggi, kandungan protein di dalamnya relatif lebih rendah daripada makanan haiwan.

Pengambilan harian yang disyorkan untuk makanan protein haiwan adalah 2-4 keping daging lembu bersaiz sederhana (70-140 gram), 2-4 keping ayam bersaiz sederhana (80-160 gram), dan 2-4 keping saiz sederhana ikan. Bagi protein sayur-sayuran, 4-8 keping tempe atau tauhu bersaiz sederhana.

Baca juga: Ketahui Faedah Kandungan Khasiat Tahu dan Tempe untuk Kesihatan

3. Karbohidrat bukan sahaja dari beras

Menu pemakanan yang seimbang tidak akan berjalan dengan optimum tanpa karbohidrat. Sebilangan besar orang Indonesia mendapatkannya dari beras. Sebenarnya, masih banyak makanan lain dengan kandungan yang serupa seperti ubi jalar, ubi kayu, jagung, dan sagu.

Dengan menggabungkan banyak sumber karbohidrat, anda akan lebih mudah memenuhi diet pemakanan yang seimbang. Dalam ubi jalar, misalnya, terdapat kandungan yang tidak dimiliki oleh nasi putih, iaitu antosianin yang dapat bertindak sebagai antioksidan.

4. Hadkan makanan masin, manis, dan berlemak

Dalam garis panduan pemakanan seimbang, anda dinasihatkan untuk tidak makan terlalu banyak makanan masin, manis, dan berlemak. Kerana ini boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan, seperti darah tinggi, diabetes, obesiti, strok, dan juga serangan jantung.

Had harian yang disyorkan ialah 2,000 mg sodium atau garam (1 sudu teh), 50 gram gula (4 sudu besar), dan 67 gram minyak atau lemak (5 sudu besar). Sekiranya anda terpaksa membeli makanan yang diproses, sangat disarankan untuk membaca maklumat pemakanan pada label pembungkusan terlebih dahulu.

5. Biasakan sarapan

Garis panduan pemakanan seimbang yang sering orang lewatkan adalah sarapan pagi. Dengan sarapan pagi, anda telah memenuhi 15-20 peratus keperluan pemakanan harian anda.

Tetapi jika anda melewatkannya, anda akan merasakan kesan buruknya, seperti penurunan daya tumpuan. Sebaik-baiknya, sarapan pagi dilakukan dari bangun pagi hingga jam 9 malam.

6. Rajin minum air

Petunjuk untuk pemakanan seimbang akan lebih sempurna dengan pengambilan cecair yang mencukupi. Lebih daripada 50 peratus tubuh manusia terdiri daripada air, jadi keperluan cecair dalam tubuh mesti dipenuhi. Salah satunya dengan minum 8 gelas atau setara dengan dua liter air setiap hari.

Air memainkan peranan penting dalam tubuh, termasuk mengatur proses biokimia, melarutkan zat, mengatur suhu, membentuk organ dan sel, melincirkan sendi, dan mengangkut nutrien.

Baca juga: Jangan malas minum air! Lihat Faedah untuk Tubuh di sini

Itulah enam garis panduan pemakanan seimbang yang boleh anda gunakan. Dengan memiliki menu pemakanan yang seimbang, tubuh akan cergas dan terhindar dari beberapa masalah kesihatan. Ayuh, mula membiasakan diri dengan pemakanan seimbang!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!