Kesihatan

Jangan Panik Ibu! Kenali ciri janin breech yang sering terjadi

Pasti Moms sering mendengar istilah baby breech di kalangan wanita hamil. Agar belum terlambat untuk mengetahuinya, mari kita fahami ciri-ciri kedudukan bayi breech di bawah!

Baca Juga: Mengetahui Keadaan TB Pulmonari pada Kanak-kanak yang Mesti Diharapkan Ibu

Jenis bayi breech

Sekiranya dikesan dan dirawat terlalu lewat, kedudukan janin sungsang boleh membahayakan keselamatan. Oleh itu, sangat penting bagi anda untuk mengetahui kedudukan janin sungsang. Sebelum mengetahui ciri-ciri kedudukan bayi breech, berikut adalah jenis janin breech pada wanita hamil.

  1. Frank Breech adalah kedudukan janin sungsang di mana kaki janin lurus ke bahagian atas kepala dan badan janin dilipat seperti huruf V.
  2. Breech Lengkap adalah kedudukan janin sungsang di mana punggung berada di dekat saluran kelahiran dan kedua-dua lutut berada dalam kedudukan lentur.
  3. Bengkak tapak kaki Ini adalah kedudukan janin sirip dengan satu kaki disilangkan dan kaki yang lain menunjuk ke bawah dengan lutut dibengkokkan. Ini menjadikan kaki bayi akan keluar terlebih dahulu semasa proses melahirkan.
Jenis kedudukan bayi breech. Foto: //ranzcog.edu.au

Mengesan ciri kedudukan bayi breech

Ciri-ciri kedudukan bayi sungsang yang sering terjadi pada wanita hamil, antara lain:

Wanita hamil merasa tidak selesa di kawasan subkostal

Ciri-ciri kedudukan bayi breech dicirikan oleh ibu yang mengalami ketidakselesaan subkostal. Ini adalah ketidakselesaan dari pelvis ke tulang rusuk.

Rasa sakit akan terasa seperti perut berpusing, sakit semasa haid pada pesakit dengan sista. Ketidakselesaan ini boleh mengganggu aktiviti ibu dan selalu ingin menyandarkan punggungnya dengan bantal tambahan sebagai sokongan belakang.

Ciri-ciri kedudukan bayi breech dari lokasi kepalanya

Sekiranya diperiksa, janin breech akan menunjukkan bahawa kepala bayi berada di bahagian atas umbilikus atau pusar ibu. Punggung bayi akan terus bergerak sehingga terasa seperti kepala bayi berada di fundus.

Ciri-ciri kedudukan bayi breech dari lokasi degupan jantung

Ciri-ciri kedudukan bayi breech ini diketahui melalui pemeriksaan ultrasound pada 32 hingga 35 minggu. Lokasi degupan jantung janin yang berada dalam kedudukan normal akan didengar dari bawah pusar ibu.

Melalui pemeriksaan faraj

Kedudukan bayi dapat dilihat melalui pemeriksaan faraj yang dilakukan ketika ibu sudah mengalami tanda-tanda melahirkan.

Melalui hasil pemeriksaan ini, bidan atau doktor tidak menemui jisim keras yang kelihatan seperti kepala bayi. Sebenarnya, apa yang dilihat pada bahagian pertama bayi adalah bahagian bawah bayi atau kaki bayi.

Bentuk jisim yang tidak teratur di pelvis ibu

Semasa doktor melakukan palpasi pada perut, anda biasanya akan melihat jisim yang tidak teratur di pelvis ibu. Ini adalah tanda bahawa kepala bayi bukanlah yang pertama turun ke pelvis, tetapi punggung bayi.

Baca juga: Batuk yang berterusan? Waspada, ini mungkin merupakan gejala awal TB paru!

Mengendalikan janin angin secara semula jadi

Anda tidak perlu tergesa-gesa melakukan pembedahan caesar untuk menangani janin sungsang, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan secara semula jadi untuk menangani kedudukan janin sungsang, termasuk:

Tindakan ECV Tindakan

Tindakan ini dapat dilakukan untuk mengubah kedudukan bayi secara semula jadi sehingga ibu dapat menerima tindakan versi cephalic external (ECV). Ini adalah tindakan risiko yang sangat selamat dan minimum.

Biasanya doktor akan memutarkan kepala bayi sehingga boleh memasuki bilik bawah. Dan berikan ubat khas untuk menjadikan rahim lebih selesa dan lembut. Tetapi tindakan ini jarang dilakukan.

Menggunakan muzik

Seperti yang anda ketahui, bayi dapat mendengar bunyi walaupun di perutnya. Biasanya banyak wanita hamil menggunakan muzik atau rakaman suara untuk membuat bayi mengenali suara.

Ibu boleh melakukannya dengan meletakkan fon kepala di bahagian bawah perut sehingga bayi dapat mengikut arah suara dan bebas dari kedudukan breech.

Gunakan minyak pati

Banyak wanita hamil menggunakan minyak pati untuk menangani kedudukan bayi yang bongkok. Bau seperti pudina yang boleh disapukan pada perut wanita hamil. Tetapi anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu kerana keadaan setiap wanita hamil adalah berbeza.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!