Kesihatan

Jangan Bimbang Ibu! Ini adalah penyebab keputihan semasa kehamilan dan cara mengatasinya

Wanita secara amnya mesti mengalami keputihan. Tetapi tahukah anda bahawa anda boleh mengalami keputihan semasa hamil? Sebenarnya, tidak jarang ada yang menganggap keputihan sebagai tanda kehamilan.

Adakah keputihan adalah tanda kehamilan? Dan apakah kaitan keputihan dengan kehamilan? Penting bagi ibu-ibu untuk memahami keputihan semasa mengandung. Untuk itu, berikut adalah tinjauan penuh mengenai keputihan semasa kehamilan.

Baca juga: Sebelum dipilih, ketahui kelebihan dan kekurangan pengambilan pil kawalan kelahiran

Apa itu keputihan?

Keputihan adalah cairan yang dikeluarkan dari kelenjar kecil di faraj dan serviks (serviks). Cecair itu sebenarnya mempunyai fungsi penting, iaitu membuang sel lama dan kotoran yang telah terkumpul di organ wanita.

Dengan kata lain, keputihan adalah cara semula jadi tubuh membersihkan organ pembiakan wanita untuk menjaga kesihatannya. Jumlah dan kekerapan keputihan bagi setiap wanita berbeza. Keputihan tidak hanya berlaku setelah haid selesai, tetapi juga boleh berlaku semasa kehamilan.

Apa yang menyebabkan keputihan semasa kehamilan?

Dilaporkan oleh americanpregnancy.org, salah satu perubahan yang paling ketara dalam kehamilan adalah keputihan. Ini disebabkan oleh perubahan hormon.

Keputihan semasa kehamilan akan berlaku sepanjang kehamilan. Dari keputihan semasa awal kehamilan hingga akhir trimester kehamilan. Biasanya ia menjadi lebih sengit, dan ini akan menjadi berlebihan pada akhir trimester kehamilan.

Warna dan makna keputihan semasa kehamilan

Keputihan semasa kehamilan boleh keluar dengan warna tertentu. Sudah tentu, setiap warna keputihan mempunyai makna atau makna tersendiri yang dapat memberitahu tentang keadaan kesihatan. Berikut adalah warna keputihan semasa mengandung dan maksudnya yang perlu anda ketahui:

Jernih putih atau susu

Warna pertama keputihan semasa kehamilan berwarna putih atau susu. Warna ini dapat menunjukkan leukorea, iaitu keputihan yang normal dan sihat. Walau bagaimanapun, sebarang perubahan dalam kuantiti dan bau mungkin memberi isyarat kepada masalah.

Contohnya, jika cecair yang keluar cukup tebal seperti jeli, anda perlu memeriksanya oleh doktor. Kerana, ini mungkin menunjukkan potensi untuk kelahiran prematur.

Putih dan kental

Keputihan semasa kehamilan boleh menjadi putih dan kental. Ini dapat menunjukkan beberapa keadaan, salah satunya adalah jangkitan kulat. Jangkitan kulat sangat mudah berlaku semasa kehamilan.

Cairan putih tebal yang menyerupai benjolan biasanya keluar disertai dengan gejala seperti gatal-gatal, sensasi terbakar pada organ wanita, dan sakit ketika membuang air kecil atau selepas hubungan seks.

Hijau dan kuning

Keputihan yang mempunyai warna hijau atau kuning tidak boleh dipandang ringan. Ini kerana warnanya menunjukkan bahawa sesuatu tidak sihat, seperti jangkitan kelamin seperti klamidia atau trichomoniasis.

Keputihan hijau atau kuning biasanya disertai dengan gejala kemerahan dan kerengsaan pada organ wanita. Walaupun, jangkitan kelamin kadang-kadang tidak menyebabkan gejala.

Keputihan kuning atau hijau mesti diperiksa dengan segera. Kerana, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), Jangkitan kelamin yang berlaku semasa kehamilan boleh memberi kesan negatif kepada ibu dan janin.

Komplikasi mungkin tidak muncul sehingga bertahun-tahun selepas kelahiran. Walau bagaimanapun, ia boleh mempengaruhi sistem saraf dan perkembangan anak dan menyebabkan kemandulan pada wanita.

Baca juga: 13 Jenis Penyakit Menular Seksual dan Gejala yang Menyertainya

Kelabu

Pelepasan kelabu dapat menunjukkan jangkitan pada vagina yang disebut vaginosis bakteria, terutama jika anda mempunyai bau yang sangat kuat selepas hubungan seks. Keadaan ini dipicu oleh ketidakseimbangan bakteria pada organ wanita.

Douching dan mempunyai pelbagai pasangan seksual adalah faktor risiko vaginosis bakteria, yang merupakan jangkitan faraj yang paling biasa dalam tempoh subur.

Pelepasan coklat semasa mengandung

Pelepasan coklat semasa kehamilan biasanya muncul pada awal trimester pertama. Dalam beberapa kes, warna coklat dapat menunjukkan adanya kehamilan itu sendiri. Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, Warna coklat keputihan mungkin berupa darah.

Walaupun secara amnya tidak perlu dibimbangkan, adalah idea yang baik untuk membuang keputihan semasa kehamilan masih diperiksa oleh doktor.

Merah jambu

Keputihan berwarna merah jambu biasanya keluar pada awal kehamilan atau minggu-minggu terakhir sebelum bersalin. Itu perkara biasa. Walau bagaimanapun, kadang-kadang pelepasan merah jambu juga boleh berlaku sebelum keguguran atau semasa kehamilan ektopik.

Merah

Sekiranya pelepasan putih yang keluar berwarna merah, ada baiknya segera menghubungi doktor anda. Terutama jika cecair disertai dengan pendarahan berat yang mengandungi gumpalan dan terasa kram dan sakit perut.

Ini dapat menunjukkan masalah pada rahim yang berpotensi menyebabkan keguguran. Walau bagaimanapun, keputihan merah juga boleh dipicu oleh implantasi atau jangkitan. Dalam beberapa kes, keputihan merah adalah perkara biasa.

Satu kajian pada tahun 2010 menjelaskan, 7 hingga 24 peratus wanita mengalami pendarahan pada awal kehamilan. Tetapi jika pendarahan berlaku sepanjang hampir kehamilan, ini boleh menjadi tanda keadaan perubatan yang memerlukan persalinan prematur.

Keputihan semasa kehamilan

Adakah keputihan adalah tanda kehamilan? Ya, beberapa ibu-ibu akan mengalaminya. Dilaporkan dari Garis KesihatanSebilangan besar wanita mengalami keputihan sebagai tanda kehamilan.

Keputihan semasa awal kehamilan dianggap berbeza dengan keputihan pada umumnya. Perbezaannya adalah kerana keputihan sebagai tanda kehamilan adalah dalam bentuk lendir yang lebih tebal atau melekit. Di samping itu, warna keputihan semasa kehamilan boleh menjadi jelas atau putih, dan ada yang berwarna kuning pucat.

Ia berlaku kerana peningkatan hormon dan peningkatan aliran darah vagina. Di samping itu, dengan meningkatnya usia kehamilan, keputihan biasanya terus berlaku. Ini kerana keputihan dapat berperanan dalam mencegah jangkitan ketika serviks dan dinding vagina melembutkan akibat kehamilan.

Keputihan hampir pada waktu bersalin

Keputihan akan berlaku semasa kehamilan. Pada minggu-minggu terakhir kehamilan, jangan bimbang jika anda menemui cairan yang mempunyai lendir tebal dengan sedikit darah. Ini adalah permulaan tanda-tanda buruh, anda tahu Moms!

Semakin hampir dengan waktu bersalin, biasanya keputihan juga akan meningkat. Perubahan pada serviks semasa kehamilan juga mempengaruhi keputihan.

Tekanan pada serviks yang disebabkan oleh kepala janin pada akhir kehamilan, akan menyebabkan keputihan berlebihan.

Gejala keputihan akibat kehamilan

Untuk mengetahui sama ada keputihan adalah tanda kehamilan atau tidak, berikut adalah ciri-ciri keputihan akibat kehamilan yang perlu anda ketahui:

 • Keputihan normal atau disebut leukorrhea bertekstur tipis, pada kehamilan ia lebih tebal atau melekit
 • Biasanya lebih tebal
 • Keputihan sebagai tanda kehamilan biasanya berlaku satu hingga 2 minggu selepas pembuahan
 • Sekiranya keputihan biasanya berlaku hampir dengan haid, keputihan sebagai tanda kehamilan berlangsung dari awal kehamilan hingga akhir kehamilan
 • Keputihan semasa kehamilan kelihatan jernih atau putih susu
 • Biasanya juga mempunyai bau ringan

Sekiranya anda mengalami keputihan dengan ciri lain, anda harus berjumpa pakar sakit puan. Keputihan yang tidak normal termasuk:

 • Warna yang mencolok: warna keputihan semasa kehamilan kelihatan hijau, kuning, merah atau coklat gelap. Warna-warna ini bukanlah tanda keputihan akibat kehamilan, melainkan adanya jangkitan dan masalah lain yang memerlukan rawatan perubatan
 • Pelepasan berbau: Keputihan yang normal semasa kehamilan pada umumnya hanya berbau ringan, jika menyengat ia mungkin disebabkan oleh jangkitan bakteria yang disebut bakteria vaginosis.
 • Bertekstur: Sementara itu, jika pelepasan bertekstur dengan warna merah darah dan rasa sakit, itu boleh menjadi gejala keguguran atau kehamilan ektopik.
 • Pelepasan gatal ketika hamil atau sakit: mungkin disebabkan jangkitan. Biasanya disertai dengan gejala lain seperti bau yang menyakitkan, sakit ketika membuang air kecil.
 • Pendarahan semasa atau selepas hubungan seks: keputihan dengan pendarahan boleh terjadi disebabkan oleh perubahan hormon semasa kehamilan, tetapi boleh menjadi sesuatu yang serius seperti jangkitan atau kelahiran prematur.
 • Gejala tidak normal yang lain: seperti keputihan yang berlebihan atau sakit di perut dan sakit pelvis. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis lengkap.

Bagaimana mengatasi keputihan semasa mengandung?

Semasa mengandung, peningkatan lendir hanyalah salah satu perubahan sementara yang normal. Anda tidak perlu risau. Tetapi jika anda merasa terganggu, pakai seluar dalam seluar dalam seluar tidak berbau atau kerap menukar pakaian.

Perkara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi keputihan semasa hamil

Inilah cara yang harus anda lakukan untuk mengatasi masalah keputihan:

 • Menjaga kawasan kelamin luaran atau vulva anda sentiasa bersih dan kering boleh menjadi kaedah mengatasi keputihan semasa kehamilan
 • Pakai alas nipis atau seluar dalam seluar dalam untuk menyerap kotoran yang basah dan boleh membuat anda merasa tidak selesa. Pastikan anda tidak menggunakan seluar dalam seluar dalam mengandungi wangian
 • Pakai pakaian dan seluar kapas yang longgar
 • Mengganti pakaian dalam anda sekurang-kurangnya 2-3 kali sehari adalah pilihan yang boleh dilakukan untuk mengatasi keputihan semasa hamil
 • Gunakan pencuci bukan biologi untuk mencuci seluar dalam. Tambahkan kitaran bilas tambahan pada akhir cucian, jika tidak, pencuci boleh merengsakan kulit
 • Gunakan sabun dan air tanpa bau semasa mencuci kawasan faraj
 • Basuh tangan anda dengan betul sebelum dan selepas menyentuh faraj
 • Pastikan faraj dilincirkan dengan baik sebelum melakukan hubungan seksual
 • Gunakan perlindungan (kontrasepsi) semasa hubungan seks, terutamanya jika pasangan anda berisiko menular jangkitan seksual. Jaga kebersihan semasa melakukan hubungan seks
 • Bersihkan vagina dari depan ke belakang (ke dubur), terutamanya selepas melakukan hubungan seks
 • Pelepasan gatal semasa kehamilan boleh menjadi tanda jangkitan. Anda perlu berjumpa doktor untuk mengatasi masalah keputihan yang gatal semasa hamil

Perkara yang tidak perlu dilakukan untuk mengatasi keputihan semasa mengandung

Untuk mengelakkan jangkitan, berikut adalah perkara yang tidak boleh dilakukan untuk merawat keputihan semasa kehamilan:

 • Jangan gunakan tampon semasa mengandung untuk menyerap pembuangan. Ia tidak digalakkan untuk wanita hamil
 • Jangan terus menggunakan pakaian dalam yang sudah basah, kerana akan menjadikan vagina sebagai tempat pembiakan bakteria
 • Elakkan mencuci (membilas vagina dari dalam) semasa mengandung untuk menghilangkan keputihan. Douching semasa mengandung boleh mengganggu keseimbangan bakteria baik dan menyebabkan jangkitan pada vagina
 • Jangan gunakan produk sabun vagina yang wangi, kerana ia akan mengganggu keseimbangan PH pada vagina. Gunakan pembersih tanpa bau dan lembut untuk kawasan di sekitar faraj
 • Jangan gunakan tisu wangi, dan pewangi vagina
 • Jangan gunakan sabun mandi wangi yang kuat, dan cecair antiseptik lain
 • Sekiranya anda merokok, cubalah berhenti. Merokok boleh membuat anda lebih mudah terkena jangkitan bakteria. Ia juga boleh membahayakan bayi yang belum lahir

Baca Juga: Kenali Perbezaan Antara Tempat Kehamilan dan Tempat Menstruasi, Mari Lihat Ulasan!

Nah, itu adalah tinjauan keputihan yang berlaku semasa kehamilan. Untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini, selalu periksa secara berkala kepada pakar obstetrik, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!