Kesihatan

Senarai Antibiotik yang Digunakan untuk Merawat Jangkitan Saluran Kencing

Jangkitan saluran kencing dapat diubati dengan jenis antibiotik tertentu. Selain mengambil ubat, anda juga boleh melakukan petua tertentu untuk mengatasi jangkitan saluran kencing di rumah.

Lalu apa jenis ubat dan petua bagaimana merawat jangkitan saluran kencing di rumah? Inilah ulasannya!

Apa itu jangkitan saluran kencing?

Jangkitan saluran kencing (UTI) adalah jangkitan yang berlaku pada organ termasuk sistem kencing, seperti ginjal, ureter, pundi kencing, dan uretra.

Sebilangan besar jangkitan melibatkan saluran kencing bawah, iaitu pundi kencing dan uretra. Wanita mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengalami keadaan ini berbanding lelaki.

UTI boleh menyebabkan gejala yang tidak selesa. Akibat yang serius boleh berlaku sekiranya jangkitan merebak ke buah pinggang.

Baca juga: Penting! Ini Punca Jangkitan Saluran Kencing Yang Perlu Anda Ketahui

Ubat jangkitan saluran kencing

UTI adalah salah satu jangkitan yang paling biasa pada manusia. Rawatan untuk keadaan ini sangat bergantung kepada penyebabnya. Doktor anda biasanya akan melakukan beberapa ujian dan prosedur untuk mendiagnosis UTI, termasuk menganalisis sampel air kencing.

Sebilangan besar jangkitan saluran kencing disebabkan oleh bakteria. UTI yang disebabkan oleh bakteria dapat dirawat dengan antibiotik.

Antibiotik adalah rawatan standard untuk keadaan ini. Bukan hanya itu, antibiotik dapat membunuh bakteria yang menjangkiti.

Rawatan antibiotik juga dapat mengurangkan gejala seperti sakit, terbakar, dan peningkatan kencing.

Dilaporkan Web MDBerikut adalah beberapa antibiotik sebagai ubat jangkitan saluran kencing yang boleh digunakan untuk merawat keadaan UTI.

1. Amoksisilin

Amoxicillin digunakan untuk merawat pelbagai jenis jangkitan bakteria. Ubat ini adalah antibiotik jenis penisilin. Ia berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan bakteria.

Antibiotik ini hanya dapat digunakan untuk mengobati jangkitan bakteria. Ia tidak akan berfungsi untuk merawat jangkitan virus, seperti selesema.

2. Ceftriaxone

Ubat jangkitan saluran kencing seterusnya adalah ceftriaxone. Ceftriaxone tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai antibiotik cephalosporin.

Sama seperti amoksisilin, ubat ini juga berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan bakteria.

3. Cephalexin

Cephalexin adalah antibiotik cephalosporin. Ubat ini berfungsi dengan melawan bakteria di dalam badan.

Bukan sahaja dapat merawat jangkitan saluran kencing, cephalexin juga dapat merawat keadaan lain seperti jangkitan saluran pernafasan atas, jangkitan telinga, jangkitan kulit, dan jangkitan tulang.

4. Ciprofloxacin

Ciprofloxacin adalah antibiotik fluoroquinolone yang digunakan untuk merawat pelbagai jenis jangkitan bakteria. Ubat ini juga boleh digunakan untuk merawat seseorang yang terkena antraks atau jenis wabak tertentu.

Namun, harap maklum bahawa ubat ini hanya dapat digunakan untuk jangkitan yang tidak dapat diubati dengan antibiotik yang lebih selamat.

5. Fosfomisin

Ubat untuk jangkitan saluran kencing yang juga perlu anda ketahui adalah fosfomycin. Antibiotik ini digunakan untuk merawat jangkitan pundi kencing, seperti cystitis akut atau jangkitan saluran kencing bawah yang terjadi pada wanita.

Sama seperti kebanyakan antibiotik, ubat ini juga berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan bakteria. Fosfomycin tidak boleh digunakan untuk merawat jangkitan di luar pundi kencing, seperti jangkitan buah pinggang.

Baca juga: Cegah dari tumbuh menjadi teruk, ini adalah 6 cara untuk merawat jangkitan saluran kencing

6. Levofloxacin

Levofloxacin sering digunakan untuk merawat jangkitan saluran kencing. Bukan hanya itu, antibiotik ini juga dapat merawat beberapa keadaan lain.

Bermula dari jangkitan sinus, kulit, paru-paru, telinga, tulang, dan sendi yang disebabkan oleh bakteria yang rentan, dan juga prostatitis.

7. Nitrofurantoin

Nitrofurantoin adalah antibiotik yang dapat digunakan untuk mengobati jangkitan saluran kencing, termasuk cystitis dan jangkitan ginjal.

Apabila anda mengambil ubat jangkitan saluran kencing ini, tubuh anda dengan cepat menyaringnya dari darah dan ke dalam air kencing anda. Nah, ini berguna jika anda mempunyai jangkitan saluran kencing, kerana ini bermaksud bahawa ubat itu tertumpu di tempat jangkitan berlaku.

Walau bagaimanapun, ini juga bermaksud bahawa antibiotik ini tidak berfungsi untuk jenis jangkitan lain. Anda harus mengambil nitrofurantoin mengikut preskripsi doktor, ya.

8. Trimethoprim

Trimethoprim adalah antibiotik yang digunakan untuk merawat jangkitan saluran kencing, seperti cystitis. Ubat jangkitan saluran kencing ini berfungsi dengan menghilangkan bakteria yang menyebabkan UTI.

Kadang kala, trimethoprim juga digunakan untuk merawat jenis jangkitan lain, seperti jangkitan dada dan jerawat. Antibiotik ini tidak akan berfungsi untuk merawat jangkitan virus, seperti selesema atau selesema. Trimethoprim boleh didapati dalam bentuk tablet dan sirap.

Dalam beberapa kes, jangkitan saluran kencing juga boleh disebabkan oleh virus atau kulat. UTI yang disebabkan oleh virus dapat dirawat dengan ubat-ubatan yang dikenal sebagai antivirus, selalunya cidovofir antivirus.

Sementara jangkitan saluran kencing yang disebabkan oleh kulat, dapat diatasi dengan ubat antijamur.

Rawatan rumah untuk jangkitan saluran kencing

Selain mengambil beberapa jenis ubat di atas, anda juga dapat melegakan gejala jangkitan saluran kencing dengan melakukan beberapa petua di bawah!

1. Atasi kesakitan

Jangkitan saluran kencing sering menyebabkan rasa sakit di kawasan perut. Anda boleh mengatasinya dengan mengambil parasetamol.

Ambil parasetamol hingga 4 kali sehari untuk mengurangkan kesakitan dan suhu tinggi. Paracetamol biasanya disyorkan untuk mengatasi NSAID seperti ibuprofen atau aspirin untuk merawat jangkitan saluran kencing.

Sekiranya jangkitan saluran kencing berlaku pada kanak-kanak, maka mereka boleh mengambil parasetamol cair. Rehat dan minum cecair secukupnya sehingga anda kerap membuang air kecil pada waktu siang, terutamanya ketika cuaca panas.

2. Minum air secukupnya

Satu kajian menunjukkan bahawa jumlah dan frekuensi kencing yang rendah dikaitkan dengan peningkatan risiko mengembangkan UTI.

Oleh itu, anda dikehendaki menghidrasi yang mencukupi. Minum banyak cecair dapat menurunkan risiko jangkitan saluran kencing dengan membuat anda lebih kerap membuang air kecil.

Ini kerana kencing secara berkala dapat membantu menyingkirkan bakteria dari saluran kencing untuk mencegah jangkitan. Untuk kekal terhidrat dan memenuhi keperluan cecair anda, perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah minum air sepanjang hari dan ketika anda kehausan.

3. Perhatikan kebersihan

Untuk mencegah dan merawat jangkitan saluran kencing, anda diharuskan menjaga kebersihan, terutama kawasan kelamin dan juga kawasan tandas.

Lakukan beberapa tabiat sihat berikut:

  • Jangan menahan kencing anda terlalu lama. Ini kerana ini dapat menyebabkan penumpukan bakteria, yang dapat menyebabkan jangkitan.
  • Selepas hubungan seksual, anda dinasihatkan untuk membuang air kecil. Kencing selepas melakukan hubungan seksual juga dapat mengurangkan risiko UTI dengan mencegah penyebaran bakteria.
  • Elakkan menggunakan spermisida, kerana ia berkaitan dengan peningkatan UTI.
  • Selepas membuang air kecil atau buang air besar, anda harus mengelap dari depan ke belakang. Menyapu dari belakang ke depan boleh menyebabkan bakteria merebak ke saluran kencing dan dikaitkan dengan peningkatan risiko UTI.

4. Elakkan minuman tertentu

Apabila anda mengalami jangkitan saluran kencing, ada baiknya anda mengelakkan minuman jenis tertentu untuk mengatasi masalah ini.

Elakkan kopi, alkohol, dan minuman ringan yang mengandungi jus oren atau kafein sehingga jangkitan saluran kencing anda hilang.

Ini kerana minuman ini boleh menjengkelkan pundi kencing anda dan cenderung memperburuk keperluan anda yang kerap atau mendesak untuk membuang air kecil.

Baca juga: Minuman Fizzy Boleh Meningkatkan Jangkitan Saluran Kencing, Betul atau Tidak?

5. Gunakan pad pemanasan

Untuk merawat sakit perut kerana jangkitan saluran kencing, anda boleh memampatkan kawasan perut dengan alat pemanas.

Sapukan pad pemanasan yang hangat tetapi tidak panas ke perut untuk mengurangkan tekanan atau ketidakselesaan pundi kencing.

6. Belum melakukan hubungan seks

Cara seterusnya untuk mengatasi jangkitan saluran kencing adalah dengan tidak melakukan hubungan seks sehingga anda merasa telah sembuh.

Melakukan hubungan seks tidak akan menyebarkan UTI kepada pasangan anda, tetapi hubungan seks mungkin tidak selesa.

Baca juga: Berhubungan seks ketika anda mengalami jangkitan saluran kencing, tidak apa-apa atau tidak?

7. Tingkatkan pengambilan vitamin C anda

Beberapa bukti menunjukkan bahawa meningkatkan pengambilan vitamin C anda dapat melindungi anda daripada mengembangkan jangkitan saluran kencing.

Vitamin C dianggap berfungsi dengan meningkatkan keasidan air kencing, sehingga membunuh bakteria penyebab jangkitan. Satu lagi kajian UTI pada wanita hamil cuba memerhatikan kesan pengambilan 100 mg vitamin C setiap hari.

Kajian mendapati bahawa vitamin C mempunyai kesan perlindungan, mengurangkan risiko UTI lebih dari separuh pada mereka yang mengambil vitamin C berbanding mereka yang tidak.

Anda boleh mendapatkan pengambilan vitamin C ini dari pelbagai buah dan sayur-sayuran. Paprika merah, jeruk, limau gedang, dan buah kiwi semuanya mengandungi jumlah vitamin C yang disarankan hanya dalam satu hidangan.

8. Minum jus kranberi tanpa gula

Jus Cranberry terkenal dengan khasiatnya dalam merawat jangkitan saluran kencing. Walau bagaimanapun, anda mesti ingat untuk memilih produk jus cranberry tanpa gula.

Cranberry berfungsi dengan mencegah bakteria melekat pada saluran kencing, sehingga mencegah jangkitan. Dalam satu kajian, wanita yang mempunyai sejarah UTI baru-baru ini minum 240 ml jus cranberry setiap hari selama 24 minggu.

Mereka yang minum jus cranberry mempunyai jangkitan saluran kencing yang kurang kerap. Walau bagaimanapun, beberapa penyelidikan lain menunjukkan bahawa jus kranberi mungkin tidak begitu berkesan untuk mencegah UTI itu sendiri.

9. Penggunaan probiotik

Probiotik adalah mikroorganisma bermanfaat yang dimakan melalui makanan atau makanan tambahan. Mereka dapat meningkatkan keseimbangan bakteria sihat di usus.

Anda boleh mendapatkan probiotik ini dalam bentuk makanan tambahan dan makanan yang diperam, seperti kefir, kimchi, kombucha, dan yogurt probiotik.

Beberapa kajian mengatakan jenis probiotik tertentu dapat mengurangkan risiko UTI. Sebagai Lactobacillus, strain probiotik biasa, membantu mencegah UTI pada wanita dewasa.

Anda boleh mengambil probiotik setiap hari untuk pencegahan UTI atau bersama dengan antibiotik untuk membantu merawat jangkitan saluran kencing.

10. Ambil makanan tambahan semula jadi

Beberapa suplemen semula jadi diketahui dapat mengurangkan dan merawat jangkitan saluran kencing. Sebahagian daripadanya adalah:

  • Daun Bearberry: Juga dikenali sebagai uva-ursi. Satu kajian menunjukkan bahawa gabungan daun bearberry, akar dandelion, dan daun dandelion mengurangkan frekuensi UTI
  • Ekstrak Cranberry: Seperti jus cranberry, ekstrak cranberry berfungsi dengan menghalang bakteria melekat pada saluran kencing.
  • Ekstrak bawang putih: Bawang putih terbukti mempunyai sifat antimikroba dan dapat menyekat pertumbuhan bakteria untuk mencegah UTI

Itulah maklumat mengenai ubat jangkitan saluran kencing. Sebaiknya minum ubat ini mengikut preskripsi doktor, ya. Ini berguna untuk mengelakkan kesan sampingan yang boleh disebabkan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!