Kesihatan

Ibu, mari kita ketahui ciri-ciri bayi berikut dengan selesema

Selsema adalah istilah yang popular di Indonesia untuk menggambarkan keadaan tidak sihat, kembung dan merasa lebih panas. Keadaan ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja, sama ada orang dewasa, kanak-kanak dan bayi. Namun, adakah ciri bayi dengan selesema sama dengan orang dewasa?

Sudah tentu ia akan berbeza. Sekiranya orang dewasa dapat menjelaskan dan menyampaikan keluhan yang mereka rasakan, bayi belum dapat melakukannya. Oleh itu, Ibu perlu mengenali ciri-ciri bayi yang demam berikut ini, untuk memahami keadaan bayi.

5 Tanda bayi sejuk

Dipetik dari Kumparan.com, Pengerusi Persatuan Pediatrik Jaya (IDAI), DR. Dr. Rini Sekartini, SpAK menjelaskan bahawa selesema dimaksudkan sebagai gejala selesema. Biasanya dicirikan oleh peningkatan suhu badan, sakit tulang, bersin atau rasa tidak selesa di kerongkong.

Dari ciri-ciri yang dinyatakan di atas, bagaimana anda dapat mengenalinya jika ia berlaku pada bayi? Ayuh, lihat penjelasan berikut.

1. Bayi cerewet

Sekiranya orang dewasa dapat menjelaskan bagaimana perasaan mereka, bayi akan memperlihatkannya dengan mudah marah atau menangis. Tidak seperti bayi yang menangis ketika lapar atau takut, bayi yang demam biasanya mudah menangis.

Tangisan itu dapat berhenti untuk waktu yang singkat, tetapi kemudian dia mula menangis lagi dengan tanda tinggi. Ini dapat menunjukkan bahawa dia merasakan ada sesuatu yang tidak biasa mengenai tubuhnya. Ini mungkin disebabkan oleh kembung, atau sakit badan dan juga rasa tidak selesa di tekak atau hidung.

2. Susah minum susu

Bayi sukar menyusu secara langsung dari payudara ibu atau melalui botol. Ini mungkin disebabkan oleh beberapa sebab. Salah satunya adalah kesesakan hidung, kerana menyusu dengan hidung tersumbat akan menyukarkan pernafasan.

Yang pasti, kadang-kadang kanak-kanak juga mengalami selesema atau gejala selesema yang lain.

3. Kesukaran tidur, termasuk ciri bayi yang demam

Salah satu tanda bayi yang dapat dikenali adalah kesukaran untuk tidur. Walaupun ini biasanya berlaku ketika bayi sedang tumbuh gigi. Selain itu, ini juga disebabkan oleh gas di perut atau kembung.

Kembung adalah salah satu keluhan yang dirasakan ketika seseorang mengalami selesema. Kembung pada bayi boleh disebabkan oleh banyak perkara, salah satunya adalah pengambilan susu ibu secara berlebihan pada bayi yang belum berusia 2 bulan.

Susu ibu yang berlebihan sementara enzim pencernaan dalam usus tidak sempurna boleh menyebabkan gas di dalam perut. Intoleransi terhadap susu ibu juga boleh menyebabkan bayi kembung dan sukar tidur.

4. Bayi menangis sepanjang masa

Bayi yang menangis sekurang-kurangnya 3 jam secara berterusan, tanpa sebab yang jelas boleh disebut bayi kolik. Keadaan ini juga boleh menjadi tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan keadaan bayi.

Walaupun tidak ada sebab yang tepat, ketidakselesaan di perut seperti perut kembung dan masalah pencernaan adalah beberapa perkara yang sering menyebabkan bayi selalu menangis.

5. Mood berubah

Sekiranya bayi yang ceria sebelum ini berubah menjadi murung atau bayi nampaknya mengalami perubahan mood dalam waktu yang singkat, itu mungkin kerana dia merasa tidak selesa dengan keadaan tubuhnya. Kadang kala bayi juga menjadi lebih senyap atau pergerakannya kelihatan lemah.

Perubahan pada bayi ini boleh menjadi salah satu ciri bayi yang demam. Sekiranya anda melihat gejala yang dinyatakan di atas, anda boleh mengambil langkah mudah untuk menenangkan bayi anda dan membuatnya merasa lebih selesa.

Beberapa cara untuk menghilangkan selsema pada bayi

  • Anda boleh mengurut bayi, ini dapat membantu bayi merasa lebih selesa.
  • Apabila hidung bayi anda kelihatan berair, anda boleh mengeluarkan lendir dari hidungnya. Ibu boleh menggunakan alat khas yang dijual bebas untuk menghisap ingatan bayi.
  • Sekiranya bayi anda kembung, anda boleh membantu mengeluarkan gas dengan membuatnya bersendawa. Caranya, pegang bayi di dada dan biarkan bahu anda menjadi sokongan dagu bayi, kemudian tepuk belakang bayi dengan lembut.
  • Anda juga boleh menjadikan bayi anda lebih selesa dengan menggunakan diffuser. Sekiranya bayi anda mempunyai hidung tersumbat, penyebar stim akan membantu melegakan pernafasannya.

Sekiranya kaedah ini telah dilakukan tetapi gejala selsema bayi masih dapat dilihat, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis yang tepat. Ini adalah penjelasan mengenai ciri-ciri bayi yang demam.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai kesihatan bayi, sila berbincang terus dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!