Kesihatan

Bahaya Kekurangan Vitamin B: Mulai dari Kerengsaan hingga Depresi!

Bahaya kekurangan vitamin B boleh memberi kesan negatif pada kesihatan tubuh, termasuk menyebabkan penyakit berbahaya, Anda tahu! Ya, ingat bahawa mendapatkan vitamin B yang seimbang adalah kunci utama untuk mengekalkan sel-sel yang sihat di dalam badan.

Vitamin B umumnya berasal dari pelbagai jenis makanan, terutamanya daging dan produk tenusu. Nah, untuk maklumat yang lebih lengkap, mari lihat penjelasan mengenai bahaya kekurangan vitamin B berikut.

Baca juga: Dijamin Berkesan, Mari Ikuti Gimnastik untuk Mengecutkan Perut Berikut!

Apakah bahaya kekurangan vitamin B dalam badan?

Sumber haiwan termasuk produk tenusu, telur, ikan, daging, dan unggas diketahui diperkaya dengan vitamin B12 yang baik untuk kesihatan. Orang dewasa dan wanita hamil yang lebih tua memerlukan vitamin B yang mencukupi untuk mengekalkan badan yang sihat.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa keadaan tertentu seperti penyakit Crohn, penyakit Celiac, dan HIV dapat membuat penyerapan vitamin B menjadi buruk. Melaporkan dari Healthline, berikut adalah beberapa bahaya kerana kekurangan vitamin B yang perlu anda ketahui.

Kekurangan vitamin B12

Kekurangan vitamin B12 boleh menyebabkan anemia dan kekeliruan pada orang dewasa yang lebih tua. Beberapa keadaan psikologi boleh berlaku, termasuk demensia, paranoia, kemurungan, dan perubahan tingkah laku.

Beberapa gejala yang mungkin dirasakan disebabkan oleh kekurangan pengambilan vitamin B12 oleh tubuh, iaitu dalam bentuk kesemutan di kaki dan tangan, keletihan yang melampau, merasa letih, dan mudah marah.

Untuk mengelakkan ini, cuba makan makanan yang mengandungi vitamin B12 secara berkala seperti kerang, hati, ginjal, dan daging merah.

Kekurangan vitamin B6

Vitamin B6 dapat membantu tubuh mengubah makanan menjadi tenaga dan melawan jangkitan yang masuk. Bagi wanita hamil dan menyusui, vitamin ini diperlukan kerana dapat membantu otak bayi berkembang secara normal.

Sekiranya jumlah vitamin B dalam badan tidak mencukupi, ia boleh menyebabkan anemia dan penyakit kulit seperti ruam dan keretakan di sekitar mulut.

Bukan hanya itu, kekurangan vitamin B6 juga dapat menyebabkan kemurungan, kekeliruan, mual, ruam kulit atau dermatitis, dan kerentanan terhadap jangkitan.

Kekurangan vitamin B1 dan vitamin B2

Vitamin B1 atau juga dikenali sebagai thiamin mempunyai manfaat neurologi, sementara vitamin B2 atau disebut riboflavin berguna untuk membantu menjaga penglihatan yang sihat. Oleh kerana itu, ia memerlukan pengambilan yang betul dan biasanya diperoleh dari biji-bijian, telur dan sayur-sayuran gelap.

Kekurangan thiamin dan riboflavin secara amnya tidak menyebabkan masalah serius, tetapi juga penting untuk memperhatikan pengambilannya.

Walau bagaimanapun, jika orang yang sering mengambil alkohol dan kurang mengambil vitamin B1 dan B2 akan menunjukkan gejala kekeliruan dan jurang di sepanjang sisi mulut.

Kekurangan vitamin B3

Vitamin B3 atau niasin dapat mengubah makanan menjadi tenaga, membantu pencernaan, dan meningkatkan selera makan. Beberapa makanan yang mengandungi vitamin B3, termasuk ayam, ikan, kacang, dan biji-bijian.

Sekiranya anda kekurangan vitamin B3, ia boleh menyebabkan masalah pencernaan seperti mual dan kekejangan perut. Bukan hanya itu, tubuh yang tidak mendapat pengambilan vitamin B3 yang betul boleh menyebabkan kekeliruan mental.

Kekurangan vitamin B9

Vitamin B9 atau juga dikenali sebagai asid folik secara semula jadi boleh didapati dalam makanan olahan yang diperkaya. Manfaat vitamin yang satu ini adalah untuk membantu pertumbuhan sel darah merah dan mengurangkan risiko kecacatan kelahiran jika dimakan oleh wanita hamil.

Sekiranya badan tidak mendapat cukup asid folik, ia boleh menyebabkan cirit-birit dan anemia. Wanita hamil yang kekurangan vitamin B9 juga boleh menyebabkan masalah neurologi.

Oleh itu, sangat penting bagi wanita untuk mengambil asid folik secara berkala jika merancang untuk hamil.

Baca juga: 5 Punca Limfosit Rendah: Salah satunya disebabkan oleh Penyakit Autoimun!

Cara mencegah kekurangan vitamin B

Untuk menjaga kesihatan badan, anda perlu makan makanan yang mengandungi vitamin B atau dari makanan tambahan. Juga, ikuti diet yang sihat dengan mengikuti beberapa makanan kaya nutrien, seperti daging, biji-bijian, buah, dan sayur-sayuran hijau.

Untuk makanan tambahan, anda boleh mengambilnya tetapi berdasarkan cadangan yang diberikan oleh doktor. Walaupun risiko kesan sampingan akibat pengambilan makanan tambahan agak kecil, perlu diperhatikan sama ada terdapat interaksi dengan ubat lain.

Sekiranya badan kekurangan vitamin B dan menunjukkan beberapa gejala yang membimbangkan, segera hubungi doktor. Biasanya, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan ujian darah untuk mendapatkan hasil diagnostik lebih lanjut.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!