Kesihatan

Docusate sodium (natrium Docusate)

Docusate sodium (sodium docusate) atau kadang-kadang juga disebut garam dioctyl sulfosuccinate adalah kelas ubat dengan bisacodyl.

Ubat ini telah didaftarkan dalam Senarai Ubat Penting di Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan telah digunakan di Indonesia. Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai sodium docusate, faedahnya, dosnya, cara pengambilannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa natrium docusate?

Docusate sodium adalah ubat yang digunakan untuk merawat sembelit. Ubat ini berfungsi dengan melembutkan najis sehingga lebih mudah dilewatkan. Selain itu, garam docusate juga digunakan sebagai agen pembersih sebelum prosedur diagnostik.

Docusate sodium boleh didapati sebagai ubat generik yang secara amnya diminum (secara lisan) atau rektum (rektum).

Apakah fungsi dan faedah sodium docusate?

Docusate sodium (sodium docusate) berfungsi untuk melembutkan najis dengan membiarkan air meresap ke dalam najis. Oleh itu, ia dapat memudahkan buang air besar (buang air besar).

Dalam jurnal kajian, ubat ini juga dapat menghalang penyerapan cecair atau merangsang rembesan pada usus kecil (jejunum). Sifat ini menjadikan sodium docusate digunakan untuk merawat keadaan berikut:

Sembelit

Fungsi utama sodium docusate (sodium docusate) adalah untuk merawat sembelit atau sembelit. Ia akan bertindak sebagai pencahar dan melembutkan najis sehingga lebih senang dilalui.

Selain itu, ubat ini juga dapat membantu mengelakkan kesakitan yang disebabkan oleh ketegangan semasa buang air besar. Sifat ini sangat berguna untuk keadaan anorektal yang menyakitkan seperti buasir (pembengkakan urat di dubur) dan fisur dubur (luka atau air mata di dubur).

Ubat juga dapat diberikan kepada orang yang menerima ubat opioid, walaupun penggunaan jangka panjang dapat menyebabkan kerengsaan gastrointestinal.

Penjagaan tambahan untuk prosedur radiologi

Sodium sodium juga boleh diberikan untuk mengosongkan usus sebelum prosedur diagnostik tertentu. Biasanya ubat ini diberikan sebelum prosedur diagnostik digabungkan dengan ubat lain.

Pelembut lilin telinga

Docusate sodium yang diberikan melalui jarum telinga dapat membantu menghilangkan lilin telinga. Ubat ini cukup berkesan diberikan terutamanya untuk gejala impaction.

Jenama dan harga natrium Docusate

Docusate sodium telah diluluskan untuk penggunaan perubatan di Indonesia. Jenama ubat terdapat di beberapa farmasi, seperti Laxatab. Ubat ini termasuk dalam kelas ubat bebas sehingga anda boleh mendapatkannya tanpa preskripsi doktor.

Beberapa jenama ubat dan harganya, anda dapat melihat maklumat berikut:

 • Telinga Forumen jatuh 10 mL. Penyediaan titisan telinga untuk membantu menghilangkan lilin telinga. Ubat ini dihasilkan oleh Sanbe Farma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 35.896 / sebotol.
 • Tablet Laxatab. Penyediaan tablet mengandungi Dioctyl Na-sulfosuccinal 50 mg (sodium docusate) untuk julap. Ubat ini dihasilkan oleh Yupharin dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 7,602 / helai berisi 6 tablet.

Bagaimana anda mengambil sodium docusate?

Baca dan gunakan ubat mengikut dos dan arahan penggunaan yang tertera pada label pembungkusan ubat. Ubat biasanya diambil sehingga gejala sembelit hilang. Jangan gunakan ubat lebih lama atau lebih daripada dos yang dinyatakan pada label pembungkusan ubat.

Sebaiknya anda minum banyak air semasa mengambil ubat ini untuk mengurangkan risiko dehidrasi.

Minum semua persediaan tablet dengan air. Tanya doktor atau ahli farmasi anda jika anda menghadapi masalah menelan tablet.

Untuk titisan telinga, anda boleh menitiskan ubat yang cukup ke lubang telinga yang dikehendaki. Jangan gunakan titisan telinga lebih dari dua malam berturut-turut.

Simpan ubat ini pada suhu bilik dari kelembapan dan panas terik setelah digunakan. Ubat cair atau enema boleh disimpan di dalam peti sejuk, tetapi tidak membeku.

Berapakah dos sodium docusate?

Dos dewasa

Sembelit

 • Dos biasa: 50-300 mg setiap hari diberikan dalam dos terbahagi.
 • Dos maksimum: 500 mg setiap hari.

Pengosongan usus

Sebagai tambahan kepada prosedur radiologi perut, dos 400 mg bersama dengan barium dapat diberikan.

Melembutkan kotoran telinga

Dengan penurunan 0.5%, dos yang mencukupi dapat diberikan ke telinga yang diinginkan selama tidak lebih dari 2 malam berturut-turut.

Dos anak

Sembelit

Berumur lebih dari 12 tahun boleh diberikan dos yang sama dengan orang dewasa.

Pengosongan usus

Berumur lebih dari 12 tahun boleh diberikan dos yang sama dengan orang dewasa.

Melembutkan telinga

Cukup jatuh pada telinga yang diinginkan tidak lebih dari 2 hari berturut-turut.

Adakah natrium docusate selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) belum memasukkan ubat ini dalam kategori ubat apa pun. Penggunaan ubat tersebut berdasarkan cadangan doktor.

Di samping itu, tidak diketahui sama ada ubat ini dapat diserap dalam susu ibu sehingga penggunaannya dilakukan jika ada arahan doktor. Rujuk doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini, terutamanya jika anda hamil atau menyusu.

Apakah kemungkinan kesan sampingan natrium docusate?

Kesan sampingan mungkin berlaku kerana penggunaan ubat-ubatan yang tidak sesuai dengan dos atau kerana tindak balas badan pesakit. Beberapa kesan sampingan yang mungkin berlaku daripada penggunaan sodium docusate, termasuk:

 • Tanda-tanda reaksi alergi, seperti gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak
 • Pendarahan atau kerengsaan rektum
 • Tiada pergerakan usus selepas 72 jam
 • Cirit-birit
 • Kejang perut
 • Mual
 • ruam

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh menggunakan sodium docusate jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap ubat ini sebelumnya.

Anda juga mungkin tidak mengambil ubat ini jika anda mempunyai sejarah penyakit usus obstruktif, perforasi gendang telinga atau radang telinga.

Tanya doktor atau ahli farmasi anda jika ubat ini selamat digunakan jika anda mempunyai sejarah:

 • Sakit perut
 • Mual
 • Gag
 • Perubahan mendadak dalam tabiat usus yang berlangsung selama 2 minggu

Elakkan penggunaan julap jangka panjang. Ubat ini hanya digunakan sehingga gejala sembelit hilang dan tidak melebihi lima hari.

Jangan gunakan sodium docusate dengan julap lain, seperti parafin cair. Ubat ini dapat meningkatkan kesan pencahar apabila digunakan dengan anthraquinones.

Jangan gunakan ubat ini bersama dengan aspirin kerana boleh meningkatkan risiko kesan sampingan gastrousus.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!