Kesihatan

Jangan pandang rendah, ternyata kaki inilah yang tiba-tiba merasa lemah!

Pernahkah anda merasakan kaki anda tiba-tiba lemah dan gementar? Sekiranya demikian, ia tidak boleh dipandang ringan. Ia dapat menunjukkan adanya gejala penyakit tertentu. Berikut adalah beberapa sebab mengapa kaki anda tiba-tiba berasa lemah.

Apa yang menyebabkan kaki lemas secara tiba-tiba?

Melancarkan penjelasan dari halaman Hidup bersemangat, kelemahan otot boleh menjadi sangat membimbangkan. Kekuatan dan kemampuan menggerakkan kaki berasal dari interaksi kedua proses tersebut.

Ini adalah isyarat saraf yang dihantar ke otot dari otak dan melalui saraf tunjang dan daya intrinsik otot untuk berkontrak.

Sebarang gangguan laluan ini di anggota bawah boleh menyebabkan kelemahan kaki. Oleh itu, kelemahan anggota badan boleh disebabkan oleh penyakit otot atau penyakit neurologi.

Kelemahan otot secara tiba-tiba boleh menjadi tanda anda mengalami simptom strok, keadaan yang berpotensi mengancam nyawa di mana bahagian otak kekurangan oksigen.

Kelemahan pada kaki secara tiba-tiba boleh menjadi tanda penyakit serius

Berikut adalah beberapa gejala penyakit tertentu yang boleh menyebabkan kaki anda tiba-tiba merasa lemah Hidup bersemangat:

Gejala Strok

Kaki terasa lemah tiba-tiba boleh menjadi gejala yang sangat serius, salah satunya adalah tanda seseorang mengalami strok. Kaki lemas secara tiba-tiba sering berlaku pada pesakit strok kerana banyak pesakit strok mengalami kerosakan otak.

Terutama di kawasan yang mengawal isyarat saraf yang dihantar ke kaki. Kerosakan ini mengakibatkan kelemahan atau paresis, yang bermaksud kelumpuhan lengkap.

Kadang-kadang kaki lemas ini dianggap sebagai "beban" oleh pesakit strok. Pesakit yang mengalami kelemahan kaki kanan jika pukulan di sebelah kiri, dan sebaliknya. Kelemahan kaki akibat strok juga dikaitkan dengan kelemahan bahagian lengan yang sama.

Tanda-tanda lain strok termasuk terkulai di satu sisi wajah, kesukaran mengangkat sebelah tangan, dan ucapan yang kabur atau keliru. Sekiranya anda mengalami beberapa tanda yang telah dijelaskan, anda harus segera berjumpa doktor.

Diabetes

Kaki terasa lemah tiba-tiba adalah salah satu daripada banyak komplikasi yang boleh dihidapi oleh pesakit diabetes. Kadang-kadang orang yang menghidap diabetes mengalami bentuk kerosakan saraf yang dikenali sebagai neuropati periferal.

Kerosakan saraf ini paling kerap mempengaruhi anggota bawah dan menyebabkan kelemahan anggota badan. Neuropati periferal juga menyebabkan kebas.

Pusat Penjelasan Maklumat Diabetes Nasional seperti yang dilaporkan dari halaman Hidup bersemangat menganggarkan bahawa satu pertiga hingga setengah orang yang menghidap diabetes mempunyai neuropati periferal.

Kelumpuhan berkala

Entiti klinikal yang dikenali sebagai kelumpuhan berkala familial boleh menyebabkan kaki lemas secara tiba-tiba.

Di halaman Hidup bersemangat, menggambarkan kelumpuhan berkala keluarga ini sebagai keadaan warisan yang jarang berlaku yang menyebabkan pesakit mengalami episod kelemahan anggota badan yang teruk yang sembuh secara spontan.

Kelumpuhan berkala keluarga dikelaskan mengikut hubungannya dengan jumlah kalium dalam darah pesakit semasa mengalami gejala.

Rancangan rawatan akan dibuat untuk pesakit mengikut apakah dia mempunyai kadar kalium normal, rendah atau tinggi dalam darahnya selama episod tersebut.

Kemerosotan sel saraf

Penyakit neuron motor adalah sekumpulan gangguan di mana sel-sel saraf yang mengawal pergerakan sukarela merosot dan mati. Dalam beberapa jenis, seperti sklerosis lateral primer (PLS), sel-sel saraf yang bertanggungjawab untuk pergerakan di otak mati.

PLS adalah penyakit progresif yang tidak diketahui di mana terdapat kerosakan spesifik pada sel-sel saraf yang mengawal pergerakan otot-otot kaki, batang dan bahagian atas kaki. Kelemahan biasanya berkembang mengikut urutan itu.

Atrofi

Kehilangan otot, yang secara perubatan dikenali sebagai otot atrofi, juga boleh menyebabkan kaki anda tiba-tiba menjadi lemah.

Contohnya adalah kelemahan yang dialami pesakit yang mengalami patah tulang setelah kakinya tidak digunakan lama. Kelemahan jenis ini dapat diatasi dengan mudah dengan latihan kekuatan dan pemulihan.

Baca juga: Kekejangan Kaki Semasa Tidur Membuat Anda Tidak Selesa? Ini adalah faktor penyebab dan bagaimana mengatasinya

Apa kemungkinan komplikasi kaki lemas yang tiba-tiba?

Kelemahan kaki secara tiba-tiba boleh disebabkan oleh penyakit serius, kegagalan mendapatkan rawatan boleh mengakibatkan komplikasi serius dan kerosakan kekal.

Setelah penyebabnya didiagnosis, penting untuk anda mengikuti rancangan rawatan, dan juga reka bentuk profesional penjagaan kesihatan khusus untuk anda, yang tujuannya adalah untuk mengurangkan risiko komplikasi yang mungkin berlaku termasuk:

  • Kerosakan otak
  • Kecacatan
  • Masalah saraf yang menyebabkan rasa sakit, mati rasa atau kesemutan
  • Lumpuh
  • Kesakitan kekal atau kronik.

Cara merawat kaki yang tiba-tiba lemah

Berdasarkan beberapa contoh kaki lemah di atas, rawatan boleh berdasarkan keadaan perubatan yang menyebabkannya.

Sebagai contoh, jika disebabkan oleh patah tulang di kaki atau masalah pada tulang belakang, maka pembedahan atau fisioterapi akan membantu melegakan keadaan.

Sekiranya penyebab kelemahan kaki adalah beberapa gangguan neurologi, maka berjumpa dengan pakar neurologi untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!