Kesihatan

Penyebab Leukemia dan Cara Mengubatnya, Mari Cari!

Leukemia adalah barah tisu pembentuk darah tubuh, termasuk sumsum tulang dan sistem limfa.

Terdapat banyak jenis leukemia dan beberapa bentuk lebih biasa pada kanak-kanak. Manakala untuk bentuk lain kebanyakannya berlaku pada orang dewasa.

Leukemia atau barah darah biasanya melibatkan sel darah putih. Sel darah putih di dalam badan adalah pejuang jangkitan yang kuat dan secara amnya tumbuh dan membelah secara teratur.

Namun, pada orang yang menghidap barah darah, sumsum tulang menghasilkan sel darah putih yang tidak normal dan tidak berfungsi dengan baik.

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut, Ini Menyebabkan Sakit Perut Kiri

Punca dan gejala leukemia

Leukemia berkembang ketika DNA sel darah berkembang, terutama sel darah putih, menyebabkan kerusakan. Inilah yang menyebabkan sel darah tumbuh dan membelah secara tidak terkawal.

Sel darah yang sihat mati dan diganti dengan sel darah baru di mana ini berlaku di sumsum tulang. Sementara itu, sel darah yang tidak normal tidak mati dalam kitaran hidupnya dan sebaliknya menempati lebih banyak ruang di dalam badan.

Apabila sumsum tulang menghasilkan lebih banyak sel barah, ia akan mula mengembunkan darah dan mencegah sel darah putih yang sihat berfungsi secara normal.

Akhirnya, sel barah melebihi sel yang sihat dalam darah, menyebabkan masalah kesihatan.

Sekiranya anda sudah mengetahui penyebab leukemia secara umum, maka gejala penyakit ini juga perlu diketahui. Gejala leukemia sangat berbeza dan biasanya bergantung pada jenisnya. Tanda dan gejala leukemia biasa termasuk:

  • Demam atau menggigil
  • Keletihan berterusan
  • Mengalami jangkitan teruk
  • Pengurangan berat
  • Pembengkakan kelenjar getah bening
  • Pembesaran hati atau limpa
  • Mudah berdarah atau lebam
  • Mimisan berulang kali
  • Tompok kecil muncul di kulit

Selain itu, penghidap leukemia juga akan mengalami sakit tulang dan berpeluh berlebihan, terutama pada waktu malam.

Sekiranya ada beberapa gejala yang dirasakan, segera berjanji temu dengan doktor dan lakukan pemeriksaan lebih lanjut.

Gejala leukemia sering kabur dan tidak spesifik, sehingga sukar untuk dikesan lebih awal. Sebilangan penghidap mungkin mengabaikan gejala leukemia awal kerana mereka sering menyerupai gejala penyakit biasa yang lain.

Tidak jarang, leukemia akan dijumpai semasa ujian darah untuk keadaan tertentu.

Faktor risiko yang boleh menyebabkan leukemia

Bukan hanya penyebab biasa, ada pelbagai faktor risiko yang akan mencetuskan kemunculan leukemia. Beberapa faktor risiko mempunyai hubungan yang lebih spesifik dengan leukemia, termasuk yang berikut:

Sinaran pengion buatan

Salah satu faktor risiko seseorang menderita leukemia adalah sinaran pengion tiruan. Orang yang telah mendapat radiasi untuk kanser sebelumnya mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap leukemia daripada jenis lain.

Jangkitan virus tertentu

Harap diperhatikan, leukemia dapat terjadi akibat jangkitan dengan virus tertentu. Salah satu faktor ini adalah virus T-limfotropik manusia atau HTVL-1 yang dikaitkan dengan leukemia.

Melakukan kemoterapi

Bukan hanya radiasi pengion buatan, leukemia juga dapat diderita oleh seseorang yang telah melakukan kemoterapi. Rawatan kemoterapi yang dapat dilakukan untuk menyembuhkan barah mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mengembangkan leukemia di kemudian hari.

Pendedahan benzena

Salah satu faktor risiko terkena barah darah lain adalah akibat pendedahan kepada benzena. Benzene sendiri adalah pelarut yang biasa digunakan oleh pengeluar dalam beberapa bahan kimia pembersih dan pewarna rambut.

Faktor sejarah keluarga

Anggota keluarga yang menderita leukemia biasanya akan meningkatkan kemungkinan anda menghidap penyakit ini juga. Sekiranya anda mempunyai kembar yang sama, anda mempunyai 1 dari 5 peluang untuk menghidap barah itu sendiri.

Bagaimana leukemia dikelaskan?

Doktor biasanya akan mengklasifikasikan barah darah berdasarkan kepantasan penyakit ini berkembang dan jenis sel yang terlibat. Beberapa jenis klasifikasi barah darah pertama yang perlu diketahui, iaitu:

Leukemia akut

Dalam leukemia akut, sel darah yang tidak normal adalah sel darah yang belum matang. Sel-sel darah ini tidak dapat menjalankan fungsi normal dan akan terus membiak dengan cepat sehingga penyakit ini bertambah buruk.

Leukemia akut biasanya memerlukan rawatan perubatan yang agresif dan tepat pada masanya. Ini dilakukan kerana bertujuan untuk mengelakkan faktor risiko lain yang mungkin muncul pada bila-bila masa tanpa tanda-tanda.

Leukemia kronik

Jenis kanser darah yang lain adalah keadaan kronik di mana ia menghasilkan terlalu banyak sel sehingga terlalu sedikit sel yang dapat dihasilkan. Leukemia kronik akan melibatkan sel darah yang lebih matang.

Sel-sel darah ini mereplikasi atau berkumpul dengan lebih perlahan dan dapat berfungsi secara normal untuk waktu tertentu.

Sebilangan bentuk leukemia kronik pada mulanya tidak muncul dengan gejala awal dan hanya dikenali setelah diagnosis selama bertahun-tahun.

Oleh itu, pemeriksaan dengan doktor pakar perlu dilakukan lebih awal sebelum penyakit itu menjadi lebih berbahaya dan sukar disembuhkan.

Tidak hanya mempunyai jenis klasifikasi pertama, barah darah juga dapat dibezakan berdasarkan jenis sel darah putih yang terjejas. Beberapa jenis klasifikasi barah darah kedua adalah seperti berikut:

Leukemia limfositik

Kanser darah jenis ini secara amnya mempengaruhi sel limfoid atau limfosit yang membentuk tisu limfoid atau limfa. Tisu limfatik sendiri bertanggungjawab membentuk sistem imun di dalam badan.

Leukemia myelogenous

Untuk barah darah jenis ini, selalunya mempengaruhi sel-sel myeloid di dalam badan. Sel myeloid mempunyai fungsi menghasilkan sel darah merah, sel darah putih, dan sel penghasil platelet dalam darah.

Jenis leukemia berdasarkan usia penghidapnya

Selain penyebab utama, jenis barah darah juga dapat dibezakan dari usia pesakit yang menderita penyakit ini. Terdapat beberapa jenis barah darah berdasarkan usia pesakit yang perlu anda ketahui, seperti:

Leukemia limfositik akut

Umumnya untuk jenis ini akan dihidapi oleh kanak-kanak pada usia muda. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan orang dewasa menderita.

Leukemia myelogenous akut

Untuk jenis ini, biasanya berlaku pada kanak-kanak dan orang dewasa. Walau bagaimanapun, biasanya penghidap yang paling biasa adalah orang yang berumur dewasa.

Leukemia limfositik kronik

Jenis ini biasanya memberi kesan kepada orang dewasa dan penghidapnya mungkin merasa baik selama bertahun-tahun tanpa memerlukan rawatan.

Leukemia myelogenous kronik

Jenis ini pada umumnya mempengaruhi orang dewasa dan mungkin mempunyai sedikit atau tanpa gejala selama berbulan-bulan.

Pemeriksaan dan diagnosis leukemia

Doktor mungkin mendapati barah darah kronik dalam ujian darah rutin sebelum timbulnya gejala dan mula dirasakan. Sekiranya anda mempunyai tanda dan gejala yang menunjukkan penyakit, segera berjumpa doktor.

Biasanya, doktor akan mendiagnosis penyakit dengan beberapa cara, seperti:

Pemeriksaan fizikal

Doktor pada amnya akan mencari tanda-tanda fizikal pada pesakit, seperti kulit pucat akibat anemia, kelenjar getah bening yang membengkak, dan hati atau limpa yang membesar.

ujian darah

Sebagai tambahan kepada pemeriksaan fizikal, ujian darah juga akan dilakukan untuk menentukan sama ada anda mempunyai tahap sel darah merah atau platelet yang tidak normal.

Ujian sumsum tulang

Doktor anda mungkin mengesyorkan ujian sumsum tulang dengan mengambil sampel tulang pinggul anda. Sampel kemudian dihantar ke makmal untuk hasil selanjutnya.

Pilihan rawatan untuk leukemia

Rawatan biasanya bergantung pada jenis leukemia seseorang, faktor usia, dan keadaan kesihatan tubuh secara keseluruhan. Secara umum, rawatan penyakit ini adalah kemoterapi.

Sekiranya rawatan dimulakan lebih awal, maka kemungkinan seseorang untuk sembuh akan lebih tinggi. Terdapat beberapa jenis rawatan untuk penyakit ini, seperti:

Kemoterapi

Seorang doktor akan memberikan ubat tersebut secara intravena atau IV menggunakan picagari. Kemoterapi dilakukan untuk membunuh sel, tetapi juga boleh merosakkan sel bukan barah, menyebabkan kesan sampingan yang teruk.

Kesan sampingan yang mungkin termasuk keguguran rambut, penurunan berat badan, dan loya.

Kemoterapi adalah rawatan utama penyakit ini pada kanak-kanak dan orang dewasa. Kadang kala, doktor juga akan mengesyorkan rawatan lain dengan pemindahan sumsum tulang.

Terapi interferon

Cara merawat terapi interferon biasanya dilakukan untuk menyembuhkan penyakit. Cara terapi ini berfungsi adalah melambatkan dan akhirnya menghentikan perkembangan dan penyebaran sel penyakit.

Dadah yang digunakan dalam terapi berfungsi dengan cara yang serupa dengan bahan yang dihasilkan secara semula jadi oleh sistem kekebalan tubuh. Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa terapi ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang teruk.

Terapi radiasi

Pada orang dengan jenis kanser darah tertentu, doktor biasanya akan mengesyorkan terapi radiasi. Terapi radiasi berfungsi dengan memusnahkan tisu sumsum tulang sebelum dipindahkan untuk merawat penyakit.

Pembedahan dan pemindahan sel stem

Pembedahan sering melibatkan pembuangan limpa, tetapi ia bergantung pada jenis penyakit yang dihidap oleh seseorang. Sementara itu, rawatan penyakit juga dapat dilakukan dengan transplantasi sel induk.

Setelah menghancurkan sel barah dengan kemoterapi dan terapi radiasi, sel induk baru kemudian ditanamkan ke sumsum tulang untuk membuat sel darah bukan barah.

Prosedur ini lebih berkesan untuk merawat penyakit pada orang muda daripada pada orang tua.

Kaedah mengubati penyakit ini kini berkembang pesat sehingga kadar penyembuhannya juga meningkat. Kemajuan dalam bidang perubatan sangat membantu dalam mempercepat proses mengubati penyakit.

Baca juga: Cataflam: Kegunaan, Dos, dan Kemungkinan Kesan Sampingan

Apa yang perlu dilakukan sebelum peperiksaan?

Sebelum ujian, pastikan anda bertanya tentang apa dan tidak seperti menyekat diet.

Beritahu juga doktor anda tentang sebarang gejala yang anda alami, termasuk gejala yang mungkin tidak berkaitan.

Beritahu doktor tentang maklumat peribadi, terutamanya ubat, vitamin, atau makanan tambahan yang anda ambil. Setelah semua selesai, barulah doktor mengambil tindakan mengikut keadaan pesakit sekarang.

Kadang kala, sukar untuk mengingat semua maklumat mengenai diri anda. Oleh itu, cubalah untuk tidak datang sendiri ketika anda ingin mula melakukan rawatan.

Bawa ahli keluarga untuk menemani dan membantu menyampaikan maklumat mengenai diri anda sekiranya anda terlepas satu atau dua perkara.

Setelah rawatan selesai, doktor anda perlu melakukan ujian untuk memastikan barah tidak kembali.

Doktor juga boleh memutuskan untuk mengurangkan ubat dan terapi pesakit jika leukemia sembuh dan tidak kembali dari masa ke masa.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!