Kesihatan

Berhati-hatilah dengan Leukorrhea: Ciri dan Cara Mengatasi Tanda Kehamilan ini

Tanda-tanda kehamilan yang berlaku pada setiap wanita boleh berbeza-beza bergantung pada keadaan fizikal masing-masing. Ada kalanya beberapa wanita mengalami keputihan sebagai tanda kehamilan.

Walau bagaimanapun, ini sering disalahtafsirkan sebagai gangguan hormon, atau jangkitan tertentu sehingga ibu-ibu terlambat untuk menyedari kehadiran janin di dalam rahim.

Nah, untuk lebih berjaga-jaga, mari kita kenali ciri-ciri keputihan yang merupakan tanda-tanda tanda-tanda kehamilan berikut.

Baca juga: Fakta Di Sebalik Kehamilan Kriptik: Terdapat Gejala Kehamilan Tetapi Hasil Pek Ujian Negatif

Leukorrhea, apakah tanda-tanda keputihan kehamilan?

Leukorrhea adalah keputihan ringan dan tidak berbau yang berwarna jernih atau susu.

Keputihan seperti ini biasa terjadi ketika wanita mulai memasuki tahap awal kehamilan, dan terus meningkat dengan meningkatnya usia kehamilan.

Keputihan jenis ini umumnya tidak berbau dan tidak menyebabkan gatal. Ibu Anda mungkin pernah melihatnya sekali sekala melalui seluar dalam basah sebelum ovulasi.

Leukorrhea bukanlah tanda masalah kehamilan. Jadi, ibu-ibu anda tidak perlu terlalu risau.

Apa yang menyebabkan keputihan semasa kehamilan?

Semasa mengandung, peningkatan kadar estrogen akan menjadikan aliran darah ke kawasan pelvis menjadi lebih berat. Keadaan ini akan merangsang pengeluaran selaput lendir dalam badan menjadi semakin banyak, dan menyebabkan peningkatan keputihan pada awal kehamilan dan seterusnya.

Kewujudan keputihan ini tentunya mempunyai tujuan tersendiri. Bermula dari mengeluarkan sel mati dari vagina, melindungi saluran kelahiran dari jangkitan, dan menjaga keseimbangan bakteria yang sihat di dalam vagina.

Baca juga: Tidak kurang sihat daripada susu lembu, berikut adalah kelebihan susu soya untuk badan

Adakah keputihan semasa mengandung sesuatu yang perlu dibimbangkan?

asalkan Ibu didapati berwarna putih, nipis, dan tidak berbau, maka ini masih normal. Namun, jika pelepasan teksturnya tebal, disertai bau, dan bahkan menyebabkan gatal, maka itu boleh menjadi tanda jangkitan vagina.

ibu-ibu Anda juga mungkin melihat keputihan samar-samar atau merah jambu di faraj pada awal kehamilan. Dilaporkan dari Keluarga yang sangat baik, ini mungkin disebabkan pendarahan implantasi.

Ini adalah keadaan di mana embrio menanam pada lapisan rahim, kira-kira 10 hari selepas persenyawaan. Di samping itu, hubungan seksual atau pemeriksaan vagina semasa kehamilan juga boleh dilakukan ibu-ibu mengalami pembuangan cecair dua warna.

Ini kerana serviks dan vagina mudah tersinggung semasa kehamilan, berkat peningkatan aliran darah di kawasan ini.

Apa yang sepatutnya ibu-ibu lakukan untuk mengatasi keputihan semasa mengandung?

Kehadiran keputihan pada awal kehamilan tidak memerlukan rawatan khas. Namun, jika cukup menjengkelkan, dipetik dari Whattoexpect, ibu-ibu boleh melakukan perkara berikut:

Jaga kebersihan badan dan kawasan feminin

Cuba mandi dengan kerap, dan pakai seluar dalam dengan kapas yang boleh membuat vagina 'bernafas'. Ini penting, kerana menjaga kebersihan dan kekeringan kawasan akan membantu menjaga keseimbangan bakteria dan mencegah jangkitan.

Pakai alas atau seluar dalam seluar dalam

Petua tentang ini akan membantu menyerap lebihan cecair yang keluar dari faraj dan boleh dibuat Ibu bekerja dengan lebih selesa. Ibu Tidak digalakkan menggunakan tampon, kerana objek ini sebenarnya boleh membawa kuman ke dalam vagina.

Elakkan menggunakan sabun pembersih faraj

Penggunaan sabun jenis ini belum terbukti selamat untuk kehamilan, dan harus dielakkan. Sebabnya, kandungan kimia sabun seperti ini dapat mengganggu keseimbangan semula jadi mikro-organisma dalam faraj dan menyebabkan vaginosis bakteria.

Jangan gunakan tisu

Penting untuk mengetahui bahawa vagina adalah organ yang mampu membersihkan dirinya sendiri. Oleh itu, Ibu tidak perlu bersusah payah menggunakan tisu, terutama tisu basah yang mengandungi alkohol untuk membersihkan keputihan.

Kebiasaan ini hanya akan mengubah pH pada saluran kemaluan dan meningkatkan risiko jangkitan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!