Kesihatan

Phenytoin

Phenytoin (phenytoin) adalah ubat antikonvulsan dari derivatif hidantoin yang cukup berkesan. Ubat ini biasanya diberikan terutamanya jika ubat benzodiazepin tidak dapat digunakan dengan cukup.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai faedah ubat, dos, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa fenitoin?

Phenytoin adalah ubat antikonvulsan (anticonvulsant) untuk mengawal pelbagai jenis sawan pada orang dengan epilepsi. Walau bagaimanapun, fenitoin tidak digalakkan untuk merawat sawan petit mal.

Phenytoin juga boleh diberikan untuk merawat aritmia jantung dan keadaan saraf tertentu yang disebut trigeminal neuralgia. Ubat ini juga telah dikaji untuk beberapa petunjuk lain, seperti gangguan bipolar, perlindungan retina, dan penyembuhan luka.

Phenytoin diberikan secara intravena untuk keadaan kejang akut, terutamanya status epileptikus, dan selepas pembedahan saraf. Ia juga boleh didapati sebagai tablet oral untuk rawatan jangka panjang.

Apa fungsi dan faedah fenitoin?

Phenytoin mempunyai fungsi untuk melegakan kejang dan menstabilkan aktiviti saraf. Secara khusus, ubat ini berfungsi dengan mengubah kebolehtelapan natrium, sehingga mengurangkan rangsangan berlebihan akibat ketegangan pada saraf.

Phenytoin akan berfungsi dalam masa 30 minit dan kesannya boleh bertahan hingga 24 jam setelah disuntik ke dalam vena. Berdasarkan sifat ini, fenitoin digunakan secara berkesan untuk merawat masalah kesihatan berikut:

Epilepsi (sawan)

Phenytoin diberikan untuk merawat pelbagai jenis epilepsi, termasuk grand mal (tonik-klonik umum) dan epileptikus status. Ubat ini juga dapat diberikan bersama dengan ubat kejang lain jika jenis kejang campuran diketahui.

Phenytoin diberikan melalui suntikan intravena untuk merawat kejang epileptikus status, terutamanya jika kejang berterusan selepas pemberian benzodiazepin. Permulaan tindakannya yang perlahan menjadikannya disyorkan sebagai terapi barisan kedua untuk jenis kejang ini.

Ubat ini tidak digalakkan untuk kejang petit mal, iaitu serangan epilepsi singkat 10 hingga 15 saat tanpa sawan. Sekiranya fenitoin diberikan, ia dapat meningkatkan risiko kejang.

Dalam satu analisis, rawatan antiepileptik awal mengurangkan risiko kejang pada minggu pertama selepas pembedahan saraf untuk tumor otak. Dalam kajian ini, phenytoin dan phenobarbital disyorkan kerana ia berkesan untuk pencegahan epilepsi pasca operasi.

Tempoh rawatan mungkin mengambil masa 5 hingga 10 hari untuk mencapai kesan antikonvulsan yang diinginkan. Pemberian dos ini diperlukan untuk mengawal dan profilaksis kejang yang mungkin berlaku, terutamanya jenis kejang fokus.

Aritmia jantung

Phenytoin diklasifikasikan sebagai kelas 1b antiaritmia kerana kesannya pada saluran Na + dan kesannya terhadap pengurusan irama jantung. Ia dapat menstabilkan output jantung yang terlalu cepat untuk berkesan dalam menangani takikardia.

Secara amnya, phenytoin diresepkan untuk takikardia ventrikel dan episod takikardia atrium akut yang tidak bertindak balas terhadap rawatan lini pertama.

Walau bagaimanapun, penggunaan untuk aritmia kini terhad kerana faedah terapi ubat yang sempit dan risiko kesan sampingan.

Jenama dan harga Phenytoin

Ubat ini tergolong dalam kelas ubat preskripsi jadi anda memerlukan cadangan doktor untuk mendapatkannya. Beberapa jenama fenitoin yang telah beredar di Indonesia adalah Decatona, Dilantin, Kutoin, Ikaphen, Curelepz, dan Movilepz.

Berikut ini adalah maklumat mengenai beberapa jenama ubat fenitoin dan harganya:

Ubat generik

 • Kapsul Phenytoin Ika 100 mg. Penyediaan ubat generik dalam kapsul untuk melegakan simptom epilepsi tonik dan psikomotor. Ubat ini dihasilkan oleh Ikapharmindo dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp.860 / kapsul.
 • Phenytoin Ika 100mg / 2ml Suntikan. Penyediaan suntikan dihasilkan oleh Ikapharmindo yang boleh diperoleh dengan harga IDR 47,133 / pcs.

Ubat paten

 • Dilantin 100 mg kapsul. Penyediaan ubat kapsul untuk membantu melegakan dan mencegah gejala epilepsi dan merehatkan otot. Ubat ini dihasilkan oleh Pfizer dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 7,189 / kapsul.
 • Kutoin 100 mg kapsul. Persediaan kapsul untuk membantu melegakan dan mencegah gejala serangan epilepsi grand mal dan psikomotor. Ubat ini dihasilkan oleh Mersifarma TM dan kita dapat memperolehnya dengan harga Rp.1756 / kapsul.
 • Kapsul 100 mg Ikaphen. Persediaan kapsul untuk membantu mengawal gejala epilepsi grand psych dan psikomotor. Ubat ini dihasilkan oleh Ikapharmindo dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 1,784 / kapsul.

Bagaimana saya mengambil fenitoin?

Ambil ubat tablet mengikut dos dan cara menggunakannya seperti yang ditetapkan oleh doktor. Doktor boleh mengubah dos ubat mengikut keadaan pesakit. Jangan mengambil ubat lebih besar atau kurang daripada dos yang disyorkan.

Persiapan parenteral akan diberikan oleh doktor atau kakitangan perubatan lain dengan suntikan ke dalam vena.

Kapsul harus diambil bersama makanan untuk mengurangkan rasa tidak selesa ketika mengambil fenitoin. Sekiranya pesakit menggunakan tiub nasogastrik atau alat enteral makanan lain, jangan berikan makanan 2 jam sebelum dan sesudah mengambil ubat.

Ambil keseluruhan kapsul dengan segelas air. Kapsul tidak boleh dibuka, dihancurkan, atau dilarutkan tanpa arahan doktor. Beritahu doktor anda jika anda menghadapi masalah menelan tablet atau kapsul.

Sekiranya anda mengambil suntikan oral, goncangkan sirap sebelum digunakan. Ukur ubat dengan alat pengukur dos yang disertakan bersama ubat. Tanya ahli farmasi anda tentang cara mengukur dos yang betul jika anda tidak menemui meter dos.

Minum ubat secara berkala untuk mendapatkan kesan rawatan yang maksimum. Sekiranya anda terlupa dos, ambil segera jika dos seterusnya masih panjang. Langkau dos ketika datang ke dos seterusnya dan jangan gandakan dos yang tidak dijawab pada masa yang sama.

Anda mungkin memerlukan ujian darah secara berkala semasa mengambil fenitoin. Berunding dengan doktor anda mengenai jadual pemeriksaan yang anda perlukan.

Beritahu doktor anda jika fenitoin yang anda ambil tidak melegakan gejala kejang atau malah memburukkan lagi gejala.

Jangan berhenti menggunakan ubat secara tiba-tiba kerana boleh memburukkan lagi gejala anda. Berunding dengan doktor anda mengenai pengurangan dos sebelum memutuskan untuk berhenti menggunakan ubat tersebut.

Sekiranya anda memerlukan pembedahan, termasuk pembedahan kecil dan kerja pergigian, beritahu doktor bahawa anda mengambil fenitoin.

Phenytoin boleh menyebabkan pembengkakan gigi dan gusi. Periksa gigi dan mulut anda dengan kerap semasa anda mengambil ubat ini.

Anda boleh menyimpan fenitoin pada suhu bilik dari kelembapan dan cahaya matahari selepas digunakan.

Berapakah dos fenitoin?

Dos dewasa

Epilepsi selepas pembedahan saraf

 • Dos biasa: 100 hingga 200mg setiap 4 jam semasa pembedahan dan dilanjutkan selepas operasi selama 48 hingga 72 jam secara intramuskular.
 • Dos penyelenggaraan: 300mg setiap hari, disesuaikan dengan kepekatan plasma.

Epileptikus status Tonic-clonic

 • Dos diberikan selepas benzodiazepin (contohnya, midazolam): 10 hingga 15mg / kg berat badan dengan suntikan ke dalam urat pada kadar tidak melebihi 50mg / min.
 • Dos penyelenggaraan: 100mg diberikan setiap 6 hingga 8 jam

Epilepsi pasca-bedah saraf, sawan separa, dan epilepsi tonik-klonik

 • Dos biasa diberikan sebagai sediaan oral: 3 hingga 4 mg / kg berat badan setiap hari.
 • Dos alternatif: 150 hingga 300mg sehari diberikan sebagai dos tunggal atau dalam dos terbahagi.
 • Dos penyelenggaraan: 200-500 mg setiap hari.

Dos anak

Epileptikus status Tonic-clonic

Dos biasa: 15-20mg / kg berat badan dengan suntikan ke dalam urat pada kadar tidak melebihi 1-3mg / kg / min.

Epilepsi pasca-bedah saraf, sawan separa, dan epilepsi tonik-klonik

 • Dos biasa: 5mg / kg berat badan sehari diberikan dalam dua dos terbahagi.
 • Dos maksimum: 300mg setiap hari.
 • Dos penyelenggaraan: 4-8mg / kg setiap hari dalam dos terbahagi.

Adakah fenitoin selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan fenitoin dalam kategori kehamilan ubat-ubatan D.

Kajian penyelidikan menunjukkan bahawa ubat tersebut boleh menyebabkan kesan buruk pada janin wanita hamil (teratogenik). Walau bagaimanapun, penggunaan ubat boleh dilakukan untuk keadaan yang mengancam nyawa tertentu.

Phenytoin diketahui diserap dalam susu ibu sehingga tidak disarankan untuk ibu yang menyusu untuk mengambilnya tanpa berunding dengan doktor.

Apakah kemungkinan kesan sampingan fenitoin?

Kesan sampingan boleh berlaku terutamanya kerana penggunaan ubat-ubatan yang tidak sesuai dengan dos atau kerana tindak balas badan pesakit. Kesan sampingan berikut mungkin berlaku semasa anda mengambil fenitoin:

 • Gejala reaksi alergi, seperti ruam kulit merah, gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka atau tekak.
 • Reaksi hipersensitiviti, termasuk demam, sakit tekak, mata terbakar, sakit kulit, ruam kulit merah atau ungu yang merebak dan menyebabkan lepuh dan mengelupas.
 • Sakit tekak yang kerap dan berterusan dengan demam
 • Pendarahan atau lebam yang tidak biasa
 • Menguning kulit atau mata disertai dengan sakit perut, urin gelap, keletihan, bengkak di kaki dan pergelangan kaki
 • Sakit sendi
 • Kekeliruan atau halusinasi, misalnya melihat, mendengar atau merasakan perkara yang tidak ada di sana
 • Perubahan mood atau tingkah laku yang tidak biasa, seperti terlalu tertekan atau gelisah, atau mempunyai tingkah laku kompulsif dan impulsif
 • Kecenderungan fikiran untuk mencederakan diri sendiri
 • Denyutan jantung yang perlahan atau tidak seimbang, sakit dada, berdebar-debar dada, dan pening yang teruk
 • Demam, menggigil, sakit tekak, kelenjar bengkak
 • Gusi merah atau bengkak, sariawan
 • Lebam, pendarahan yang tidak biasa, atau bintik-bintik ungu atau merah di bawah kulit
 • Gangguan hati yang dicirikan oleh gejala kehilangan selera makan, sakit perut atas, urin gelap, najis berwarna tanah liat, penyakit kuning.

Segera hubungi doktor anda sekiranya gejala kesan sampingan ini muncul. Anda mungkin harus menghentikan rawatan dengan fenitoin dan tidak dapat mengambil ubat ini lagi.

Kesan sampingan biasa menggunakan phenytoin termasuk:

 • Mengantuk
 • Kekeliruan
 • Perbincangan yang tidak jelas
 • Bengkak dan sakit pada gusi
 • Pergerakan mata yang tidak normal
 • Gangguan keseimbangan atau pergerakan otot
 • Mual, muntah, sembelit
 • Penglihatan kabur
 • Kesukaran tidur pada waktu malam

Kesan sampingan ini adalah biasa, terutamanya jika anda baru memulakan rawatan dengan fenitoin. Beritahu doktor anda jika kesan sampingan ini tidak hilang atau bertambah buruk, atau jika anda mengalami kesan sampingan yang lain.

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh mengambil fenitoin jika anda pernah mengalami reaksi alergi terhadap ubat ini atau ubat serupa, seperti carbamazepine.

Anda juga mungkin tidak menerima fenitoin jika anda mempunyai sejarah perubatan berikut:

 • Penyakit hepatotoksik atau hati yang disebabkan oleh fenitoin
 • Penyakit jantung tertentu, terutamanya bradikardia, blok sino-atrium, blok AV darjah 2 dan 3, dan sindrom Adams-Stokes.

Anda tidak boleh mengambil fenitoin jika anda sudah mengambil ubat untuk merawat jangkitan HIV, seperti delavirdine.

Beritahu doktor anda mengenai sejarah perubatan lain yang anda miliki sebelum mengambil fenitoin, terutamanya:

 • penyakit hati
 • Penyakit buah pinggang
 • Gangguan darah
 • Diabetes
 • Osteoporosis, kekurangan vitamin D, atau masalah perkembangan tulang yang lain
 • Porphyria
 • Hipotiroidisme
 • Kemurungan
 • Kecenderungan untuk membunuh diri

Dianjurkan untuk melakukan ujian darah sebelum memutuskan untuk menggunakan fenitoin, terutama jika anda berasal dari bangsa Asia. Beberapa ciri genetik Asia boleh menyebabkan reaksi kulit yang serius, seperti ruam kulit yang berpotensi mengancam nyawa ketika mengambil fenitoin.

Beritahu doktor anda jika anda hamil, merancang untuk hamil, atau menyusui bayi sebelum memutuskan untuk mengambil fenitoin.

Anda tidak boleh memulakan atau berhenti mengambil fenitoin tanpa arahan doktor jika anda hamil. Kejang semasa kehamilan boleh membahayakan ibu dan bayi, tetapi mengawal kejang semasa kehamilan juga penting.

Sekiranya anda telah mengambil fenitoin semasa mengandung, pastikan anda memberitahu doktor mengenai penggunaan ubat ini. Ibu dan bayi mungkin perlu menerima ubat untuk mengelakkan pendarahan berlebihan semasa bersalin dan selepas kelahiran.

Phenytoin dapat menjadikan pil kawalan kelahiran kurang berkesan. Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan alat kawalan kelahiran bukan hormon, seperti kondom dan diafragma dengan spermisida, untuk mencegah kehamilan.

Phenytoin boleh menyebabkan bengkak dan sakit pada gusi, terutama pada kanak-kanak. Untuk mengurangkan bengkak gusi, perhatikan kebersihan mulut dengan menggosok dan menggosok gigi dengan betul dan teratur.

Elakkan alkohol semasa anda mengambil fenitoin. Risiko kesan sampingan tertentu boleh meningkat apabila anda minum alkohol pada masa yang sama.

Jangan memandu atau melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan kerana fenitoin dapat menurunkan kewaspadaan.

Interaksi dadah

Ubat-ubatan tertentu boleh berinteraksi dengan fenitoin dan menyebabkan kesan sampingan atau meningkatkan risiko tertentu. Interaksi ubat berikut mungkin berlaku:

 • Phenytoin dapat menghilangkan kesan antivirus delavirdine dan meningkatkan risiko ketahanan jika digunakan bersamaan.
 • Meningkatkan tahap ubat dalam darah apabila digunakan bersama dengan ubat berikut:
  • Ubat salisilat, seperti aspirin
  • agen antibakteria, contohnya chloramphenicol, clarithromycin, isoniazid, sulfadiazine, sulfamethoxazole-trimethoprim, sulfonamides
  • antikonvulsan lain, seperti oxcarbazepine, succinimides, topiramate
  • agen antikulat, misalnya amphotericin B, fluconazole, itraconazole, ketoconazole, miconazole
  • Ejen antineoplastik, misalnya capecitabine, fluorouracil
  • Benzodiazepin atau ubat psikotropik, misalnya disulfiram, methylphenidate, trazodone
  • Ubat kardiovaskular, seperti amiodarone, diltiazem, nifedipine
  • Cimetidine
  • Fluvastatin
  • Tacrolimus
  • Tolbutamide
  • Omeprazole
  • Inhibitor pengambilan serotonin, seperti fluoxetine, fluvoxamine
 • Boleh menurunkan kadar fenitoin dalam darah jika digunakan bersama ubat berikut:
  • Vigabatrin
  • Ejen antineoplastik, seperti bleomycin, carboplatin, cisplatin, doxorubicin
  • Sucralfate
  • buat semula
  • Asid folik
  • Rifampisin
  • antiretroviral, misalnya fosamprenavir, nelfinavir, ritonavir
  • Theophylline
  • Diazoksida
 • Tahap fenitoin dapat meningkat atau menurun ketika digunakan dengan ciprofloxacin, dan agen psikotropik, misalnya chlordiazepoxide, diazepam, phenothiazines.
 • Mempengaruhi kesan dan mengubah tahap doxycycline dalam darah apabila digunakan bersamaan.
 • Tahap fenitoin dalam darah dapat berubah ketika digunakan dengan ubat warfarin, furosemide, methotrexate, dan hiperlipidemik, misalnya atorvastatin dan simvastatin.
 • Phenytoin dapat mengurangkan kadar ubat estrogen, kontraseptif oral, dan juga agen penyekat neuromuskular, misalnya pancuronium, rocuronium, vecuronium.
 • Boleh mengubah kepekatan ubat metadon, tolbutamide, serta agen psikotropik atau antidepresan, misalnya clozapine, paroxetine, quetiapine, sertraline.
 • Mengurangkan kepekatan vitamin D dalam serum darah.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.