Kesihatan

Oxomemazine

Oxomemazine (oxomemazine) adalah kelas ubat fenotiazin yang belum mempunyai lesen perubatan dari Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA). Walau bagaimanapun, ubat ini telah digunakan di beberapa negara termasuk Indonesia.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai oxomemazine, faedahnya, dosnya, cara mengambilnya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa oxomemazine?

Oxomemazine adalah ubat antihistamin yang mempunyai sifat penenang (sedatif) dan ekspektoran (penipisan kahak). Ubat ini biasanya diberikan untuk merawat alahan dan batuk.

Umumnya, ubat ini boleh didapati sebagai sediaan oral yang diminum. Beberapa jenama oxomemazine tersedia dalam kombinasi dengan ubat lain, termasuk guaiafenesin.

Apakah fungsi dan faedah ubat oxomemazine?

Oxomemazine berfungsi sebagai agen untuk menyekat reseptor H1 yang menghasilkan histamin semula jadi di dalam badan. Oleh itu, ia dapat mencegah reaksi alahan.

Di samping itu, oxomemazine juga mempunyai sifat antikolinergik yang berfungsi untuk merawat beberapa keadaan, termasuk:

Tindak balas hipersensitiviti

Reaksi hipersensitiviti adalah gejala tindak balas imun yang berlebihan terhadap alergen. Tindak balas imun yang tidak betul ini menghasilkan beberapa bentuk gejala seperti reaksi alahan.

Biasanya, untuk mengatasi gejala hipersensitiviti yang muncul, doktor memberikan beberapa ubat antihistamin untuk menekan alahan. Ubat yang biasa diberikan termasuk oxomemazine, dexchlorpheniramine maleate, dan lain-lain.

Biasanya, gejala alahan hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, doktor kadang-kadang memberikan rawatan untuk alahan yang tidak dapat ditoleransi oleh badan. Selain itu, rawatan juga dilakukan dengan tujuan mempercepat penyembuhan.

Batuk

Penyediaan oxomemazine yang digabungkan dengan guaiafenesin boleh diberikan untuk merawat batuk.

Sifat ekspektoran guaiafenesin akan menipiskan kahak. Walaupun sifat penenang dan antikolinergik oksomemazin akan membantu ubat berfungsi dengan lebih berkesan. Ia juga dapat menekan reaksi alahan yang mungkin berlaku akibat batuk.

Perkara yang harus anda perhatikan sebelum menggunakan ubat ini adalah bahawa kombinasi ubat hanya berkesan untuk mengatasi jenis batuk dengan kahak. Ubatnya kurang berkesan jika anda menggunakannya untuk batuk kering. Oleh itu, pastikan anda mengetahui dengan pasti jenis batuk yang anda alami.

Kelainan kulit yang gatal

Kulit gatal atau pruritus boleh berlaku akibat hipersensitiviti atau gejala alahan. Kelainan kulit ini dicirikan oleh ruam. Sebilangan orang mungkin mengalami pruritus tanpa menyebabkan gangguan kulit.

Beberapa antihistamin, termasuk oxomemazine, mungkin disyorkan untuk merawat pruritus. Dadah diberikan terutamanya jika reaksi alergi tidak pasti sembuh dengan sendirinya. Ubat juga diberikan untuk memastikan penyembuhan lebih cepat.

Walaupun bagi sebilangan pakar perubatan dunia masih belum sepenuhnya setuju untuk tujuan ini. Oleh itu, anda mungkin jarang mendapati oxomemazine sebagai ubat tunggal.

Jenama dan harga ubat Oxomemazine

Ubat ini telah diluluskan untuk penggunaan perubatan di Indonesia. Beberapa jenama ubat yang biasa diedarkan, seperti Oxoril, Comtusi, Toplexil, Oroxin, Zemindo, dan Oxopect.

Beberapa jenama ubat dikelaskan sebagai ubat keras jadi anda mungkin memerlukan preskripsi doktor untuk mendapatkannya. Berikut ini adalah maklumat mengenai jenama ubat dan harganya yang boleh anda dapatkan di farmasi terdekat:

 • Sirap Toplexil 60 ml. Persediaan untuk sirap batuk per 5mL mengandungi guaiafenesin 33.3 mg dan oxomemazine 1.65 mg. Ubat ini dihasilkan oleh Sanofi dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 66,546 / sebotol.
 • Sirap Oxopect 60 ml. Penyediaan sirap yang dihasilkan oleh PT Mahakam Beta Farma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 49,761 / sebotol.
 • Sirap Oroxin 60 ml. Sirap untuk batuk yang dihasilkan oleh PT Pharos. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 41,655 / sebotol.
 • Sirap Oxoril 60 ml. Persediaan sirap untuk batuk mengandungi oxomemazine dan glyceryl guaiacolate. Ubat ini dihasilkan oleh Meprofarm dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp. 40,607 / sebotol.
 • Sirap Zemindo 60 ml. Penyediaan sirap untuk batuk yang dihasilkan oleh PT Gracia Pharmindo. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 54,070 / sebotol.
 • Sirap Oxfezin 60 ml. Sirap untuk batuk yang dihasilkan oleh Promed. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 50,362 / sebotol.
 • Kapsul Comtusi Forte. Penyediaan kapsul mengandungi oxomemazine 3.34 mg dan guaiafenesin 66.6 mg untuk melegakan gejala batuk. Ubat ini dihasilkan oleh Combiphar dan anda boleh mendapatkannya dengan harga IDR 2,928 / tablet.
 • Sirap Strawberry Comtusi 60mL. Persediaan untuk sirap batuk khusus untuk kanak-kanak. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 51,301 / sebotol.

Bagaimana cara mengambil ubat oxomemazine?

Baca dan ikuti arahan penggunaan ubat yang tertera di label pembungkusan ubat atau arahan yang ditetapkan oleh doktor. Ubat biasanya diambil sehingga gejala hilang. Jangan minum ubat lebih lama atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Persediaan sirap harus digoncang sebelum diminum. Ukur sirap dengan sudu pengukur yang disertakan dengan ubat. Jangan gunakan sudu dapur untuk mengelakkan pengambilan ubat yang salah.

Ambil kapsul ubat sekaligus dengan air. Sekiranya anda sukar menelan, anda boleh mengambilnya dengan makanan. Jangan buka kapsul atau larutkan kandungan kapsul tanpa nasihat doktor.

Anda boleh mengambil ubat sebelum atau selepas makan. Beritahu doktor anda jika anda mengalami gangguan gastrousus.

Minum ubat secara berkala setiap hari untuk memudahkan anda mengingat dan mendapatkan hasil terapi maksimum dari rawatan. Sekiranya anda lupa minum, segera ambil ubatnya jika waktu berikutnya masih lama.

Berunding lagi dengan doktor anda sekiranya gejala anda tidak membaik atau bertambah buruk setelah satu minggu menggunakan ubat tersebut.

Simpan oxomemazine pada suhu sejuk dari kelembapan, panas, dan cahaya matahari setelah digunakan.

Berapakah dos oksomemazin?

Dos dewasa

Dos biasa: 5-13mg sehari dalam dos terbahagi.

Dos anak

 • Umur 1 hingga 3 bulan: 2.5-5mg sehari
 • Umur melebihi 3 bulan: 5-20mg sehari.
 • Dos diberikan dalam 2-3 dos terbahagi.

Adakah oxomemazine selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Masih belum diketahui sama ada oxomemazine boleh membahayakan wanita hamil (Kategori N). Tidak diketahui juga apakah ubat ini dapat diserap dalam susu ibu.

Oleh itu, pastikan anda berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan ubat ini, terutamanya jika anda hamil atau menyusu.

Apakah kesan sampingan oxomemazine yang mungkin?

Beberapa reaksi kesan sampingan mungkin berlaku kerana penggunaan dos ubat yang salah atau kerana tindak balas badan pesakit. Kesan sampingan yang mungkin berlaku daripada penggunaan oxomemazine, termasuk:

 • Ginekomastia
 • ruam
 • Sangat sensitif terhadap cahaya (kepekaan foto)
 • Pengekalan kencing
 • Mulut kering
 • Kesukaran membuang air besar (sembelit)
 • Orofacial tardive
 • Vertigo.

Kesan sampingan yang biasa berlaku semasa mengambil oxomemazine termasuk:

 • Mengantuk
 • Sakit kepala
 • Hipotonia otot.

Amaran dan perhatian

Jangan mengambil oxomemazine jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap ubat ini atau fenotiazin lain.

Anda juga tidak boleh menggunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah penyakit tertentu, terutamanya:

 • Adenoma prostat
 • Glaukoma penutupan sudut
 • Ileus lumpuh
 • Stenosis pilorik
 • myasthenia
 • Status asma
 • Penyakit paru obstruktif kronik (COPD).

Penggunaan ubat harus sangat berhati-hati ketika diberikan kepada pesakit dengan riwayat penyakit hati atau ginjal, wanita hamil atau menyusui, anak-anak di bawah satu tahun, dan orang tua.

Jangan memandu atau mengendalikan mesin berat setelah mengambil ubat ini. Oxomemazine boleh membuat anda mengantuk dan menurunkan kewaspadaan anda.

Jangan minum alkohol semasa anda mengambil oxomemazine kerana alkohol boleh meningkatkan risiko kesan sampingan ubat.

Beritahu doktor anda mengenai sebarang ubat yang anda ambil, terutamanya:

 • Barbiturate, seperti phenobarbital, cyclobarbital, dan lain-lain
 • Ubat hipnotik, termasuk benzodiazepin (triazolam, flurazepan, lain-lain) dan bromida
 • Analgesik opioid, seperti morfin, fentanil, dan tramadol
 • Anciolytics yang menenangkan, seperti lorazepam, diazepam, dan lain-lain
 • Ubat untuk gangguan mental dan kemurungan, seperti amitriptyline.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!