Kesihatan

Senarai Jenis Penyakit Hati Yang Jarang Disedari, Jangan Cuai!

Penyakit hati adalah penyakit yang tidak dapat dipandang remeh kerana agak berbahaya jika mendapat rawatan terlambat. Ini kerana, hati adalah organ terpenting yang melakukan tugas yang berkaitan dengan metabolisme, penyimpanan tenaga, dan detoksifikasi sisa.

Atas sebab ini, jika hati tidak berfungsi dengan baik, ia boleh menjejaskan kesihatan seluruh badan. Nah, untuk maklumat lebih lanjut, mari kita lihat jenis penyakit hati berikut yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Senarai Penyakit Berjangkit dan Tidak Berjangkit yang Sering Berlaku di Indonesia

Berbagai jenis penyakit hati berdasarkan penyebabnya

Hati melakukan beberapa fungsi yang menjaga kesihatan tubuh, termasuk mengubah nutrien menjadi bahan kimia. Selain itu, hati juga bertugas menyaring toksin dan membantu mengubah makanan menjadi tenaga yang diperlukan oleh tubuh.

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, penyakit hati adalah istilah umum yang merujuk kepada sebarang keadaan yang mempengaruhi organ tubuh yang satu ini. Keadaan ini boleh berkembang dengan pelbagai sebab sehingga hati menjadi rosak dan mempengaruhi fungsinya.

Nah, berikut adalah beberapa jenis masalah hati yang umumnya masih bersembunyi:

Hepatitis

Hepatitis adalah jangkitan virus hati yang menyebabkan keradangan dan kerosakan, sehingga sukar berfungsi dengan baik. Semua jenis hepatitis berjangkit, tetapi anda boleh mengurangkan risiko anda dengan mendapat vaksin untuk jenis A dan B.

Bukan hanya itu, anda juga dapat mencegah hepatitis dengan mengambil langkah berjaga-jaga lain seperti mengamalkan seks selamat dan tidak berkongsi jarum. Terdapat lima jenis hepatitis yang perlu diketahui, iaitu:

  • hepatitis A, Biasanya disebarkan melalui sentuhan dengan makanan atau air yang tercemar.
  • Hepatitis B (akut atau kronik), biasanya menyebar melalui cecair badan seperti darah dan air mani.
  • Hepatitis C (akut atau kronik), sering merebak melalui sentuhan dengan darah seseorang yang menghidap penyakit ini.
  • Hepatitis D (akut atau kronik), adalah bentuk hepatitis B yang serius yang dijangkiti orang dan biasanya tidak ditularkan sendiri.
  • Hepatitis E, umumnya disebabkan oleh memakan air yang telah dicemari oleh virus yang menyebabkan penyakit.

Penyakit hati berlemak

Pengumpulan lemak boleh menyebabkan penyakit hati berlemak yang cukup berbahaya bagi tubuh. Terdapat dua jenis penyakit ini, iaitu disebabkan oleh kesan alkohol dan bukan alkohol.

Sekiranya tidak dirawat, kedua-dua jenis penyakit hati berlemak boleh menyebabkan kerosakan hati. Perlu diingat, diet dan perubahan gaya hidup yang lain dapat memperbaiki gejala dan mengurangkan risiko komplikasi.

Sirosis

Sirosis merujuk kepada parut yang disebabkan oleh penyakit hati dan penyebab kerosakan hati yang lain, seperti gangguan penggunaan alkohol. Fibrosis kistik dan sifilis juga boleh menyebabkan kerosakan hati dan akhirnya membawa kepada sirosis.

Hati dapat tumbuh semula sebagai tindak balas terhadap kerosakan, tetapi proses ini biasanya akan mengakibatkan pengembangan jaringan parut. Semakin banyak tisu parut yang berkembang, semakin sukar untuk hati berfungsi dengan baik.

Pada peringkat awal, sirosis dapat diatasi dengan mengatasi penyebabnya. Namun, jika tidak dirawat dengan baik, ia juga boleh menyebabkan komplikasi yang mengancam nyawa.

Kegagalan hati (kegagalan hati)

Kegagalan hati kronik biasanya berlaku apabila sebahagian besar hati rosak dan tidak dapat berfungsi dengan baik. Secara amnya, kegagalan hati dikaitkan dengan penyakit hati dan perlahan-lahan mengembangkan sirosis.

Pesakit biasanya tidak mengalami gejala pada mulanya. Namun, lama-kelamaan ia dapat menunjukkan tanda-tanda yang cukup jelas. Beberapa tanda bahawa seseorang mengalami kegagalan hati termasuk penyakit kuning, cirit-birit, kekeliruan, keletihan atau kelemahan, dan mual.

Penyakit ini adalah keadaan serius yang memerlukan pengurusan berterusan. Perlu juga diperhatikan bahawa kegagalan hati akut dapat terjadi secara tiba-tiba dan sering merupakan tanda overdosis atau keracunan.

Cara mengatasi penyakit hati?

Banyak penyakit adalah kronik, iaitu, ia telah berlanjutan selama bertahun-tahun dan mungkin tidak akan hilang.

Bagi sesetengah orang, perubahan gaya hidup sudah cukup untuk mencegah penyakit, seperti mengehadkan alkohol, menjaga berat badan, dan memakan makanan yang kaya dengan serat.

Walau bagaimanapun, penyakit hati juga memerlukan rawatan perubatan untuk mengelakkan keadaan menjadi semakin teruk.

Beberapa rawatan yang biasa dilakukan adalah ubat antivirus untuk mengubati hepatitis, steroid untuk mengurangkan radang hati, dan antibiotik untuk mengatasi gejala tertentu.

Dalam beberapa kes, pesakit mungkin memerlukan pembedahan untuk membuang sebahagian atau seluruh hati. Secara amnya, pemindahan hati ini hanya dilakukan jika pilihan rawatan lain tidak dapat menyembuhkan penyakit ini.

Baca juga: Kandungan Oksigen Tubuh Boleh Dikurangkan Kerana Penggunaan Topeng, Mitos atau Fakta?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!