Kesihatan

Inilah Cara Hepatitis Menular Berdasarkan Jenisnya

Hepatitis adalah penyakit radang yang terjadi di hati. Penyakit ini menular, tetapi cara penularan hepatitis berbeza bergantung pada jenisnya

Setakat ini terdapat 5 jenis hepatitis yang biasa, iaitu A, B, C, D, dan E. Setiap jenis disebabkan oleh virus yang berbeza. Untuk mengetahui bagaimana hepatitis ditularkan berdasarkan setiap jenisnya, lihat tinjauan berikut.

Baca Juga: Mengetahui Keadaan TB Pulmonari pada Kanak-kanak yang Mesti Diharapkan Ibu

Bagaimana hepatitis A ditularkan?

Hepatitis A adalah penyakit hati yang disebabkan oleh virus hepatitis A (HAV). Penyakit ini berkait rapat dengan air atau makanan yang tidak bersih, sanitasi yang tidak mencukupi, kebersihan diri yang buruk, dan seks oral-dubur.

Tidak seperti hepatitis B dan C, hepatitis A tidak menyebabkan penyakit hati kronik dan jarang membawa maut.

Cara penularan hepatitis A (HAV) adalah melalui penggunaan makanan dan air yang tercemar dan melalui hubungan langsung dengan orang yang dijangkiti.

Baca Juga: Jangan Lepaskan, Fahami Hepatitis A Sehingga Tidak Memburukkan

Penularan hepatitis B

Hepatitis B adalah penyakit hati yang disebabkan oleh virus hepatitis B (HBV). Penyakit ini boleh menyebabkan kecederaan pada organ, kegagalan hati, hingga barah. Keadaan ini boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan segera atau kronik.

Hepatitis B dapat disebarkan melalui kontak berikut:

  • Pendedahan kepada darah, air mani, dan cairan tubuh lain dari pesakit hepatitis B
  • HBV boleh ditularkan dari ibu yang dijangkiti kepada bayinya semasa dilahirkan
  • Penularan juga boleh berlaku melalui pemindahan darah dan produk darah yang tercemar dengan HBV
  • Penggunaan jarum yang tercemar HBV

HBV juga menimbulkan risiko bagi pekerja kesihatan yang mengalami kecederaan tusukan jarum semasa merawat pesakit yang dijangkiti HBV.

Baca juga: Penyebab, Gejala, dan Pencegahan Hepatitis B

Bagaimana hepatitis C ditularkan

Virus hepatitis C ditularkan melalui darah, yang bermaksud ia hidup di dalam darah seseorang. Orang boleh terkena virus jika mereka bersentuhan dengan darah yang dijangkiti HCV.

Penularan boleh berlaku melalui transfusi darah yang tercemar HCV, penggunaan jarum yang tercemar semasa prosedur perubatan, dan melalui pembahagian jarum.

Dalam kes yang jarang berlaku, hepatitis C dapat disebarkan melalui hubungan seksual. Pada masa ini tidak ada vaksin untuk HCV.

Baca Juga: Sering Berlaku Tanpa Gejala Khas, Berhati-hati dengan Hepatitis C!

Penularan hepatitis D

Hepatitis D adalah penyakit hati akut dan kronik yang disebabkan oleh jangkitan virus hepatitis D (HDV) bersama dengan virus hepatitis B (HBV). Jangkitan virus Hepatitis D (HDV) hanya terjadi pada mereka yang dijangkiti HBV.

Pelbagai jangkitan HDV dan HBV boleh menyebabkan penyakit yang lebih serius dan hasil yang lebih buruk.

Kaedah penularan hepatitis yang paling biasa adalah dari ibu ke anak semasa kelahiran dan melahirkan. Ia juga melalui hubungan dengan darah atau cairan tubuh yang lain.

Penyebaran menegak dari ibu ke anak jarang berlaku. Jangkitan hepatitis D dapat dicegah dengan imunisasi hepatitis B.

Bagaimana hepatitis E ditularkan?

Hepatitis E adalah penyakit hati yang disebabkan oleh jangkitan dengan virus yang dikenal sebagai virus hepatitis E (HEV). Hepatitis E dijumpai di seluruh dunia, tetapi penyakit ini paling sering dijumpai di Asia Timur dan Selatan.

Cara penularan hepatitis E kebanyakannya melalui penggunaan air atau makanan yang tercemar.

Vaksin untuk mencegah jangkitan virus hepatitis E telah dikembangkan dan dilesenkan di China, tetapi belum tersedia di tempat lain.

Baca Juga: Alahan Sperma Alahan: Keadaan Jarang Menghambat Kehamilan

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!