Kesihatan

Bagaimana Pernafasan Manusia Berlaku? Jom dengar

Proses pernafasan manusia terbahagi kepada dua fasa, iaitu menghirup (menghirup) dan menghembus nafas (menghembus nafas). Inti dari proses ini adalah membawa oksigen untuk keperluan tubuh, dan kemudian membuang karbon dioksida yang merupakan sisa pembakaran di paru-paru.

Sistem pernafasan manusia

Sistem pernafasan manusia. Foto: //www.teachpe.com

Walaupun kelihatan sederhana, proses pernafasan manusia sebenarnya melibatkan banyak organ. Organ-organ ini membentuk sistem pernafasan yang terbahagi kepada dua komponen, iaitu:

Baca Juga: Pelbagai Sistem Pernafasan Manusia, Ketahui Fungsinya dan Bagaimana Ia Berfungsi

Saluran pernafasan atas

Komponen ini terdiri daripada hidung, tekak dan laring. Organ saluran pernafasan atas terletak di luar rongga dada.

  • rongga hidung: Terletak di dalam hidung. Di sini terdapat selaput lendir untuk menangkap zarah-zarah debu masuk ke dalam badan dengan ceroboh.
  • Benar: Kawasan berongga di sisi hidung, di dalam tengkorak yang membantu tengkorak terasa ringan
  • Tekak: Makanan dan udara melalui tekak sebelum pergi ke destinasi masing-masing.
  • Larynx (kotak suara): Bahagian terpenting dalam proses pertuturan manusia.

Saluran pernafasan bawah

Komponen ini terdiri daripada trakea, paru-paru dan semua bahagian dalam tiub bronkial, termasuk alveoli. Organ-organ saluran pernafasan semuanya terletak di rongga dada.

  • Trakea: Terletak di bawah laring, trakea adalah saluran udara utama paru-paru.
  • Paru-paru: Paru-paru kiri dan kanan adalah salah satu organ terbesar di dalam badan. Organ ini bertanggungjawab untuk membekalkan oksigen ke badan dan menyingkirkan karbon dioksida.
  • Bronkiol: Bahagian terkecil dari tiub bronkus yang membentuk cabang di dalam setiap paru-paru untuk membekalkannya dengan udara. Pada akhir bronkiol adalah kantung udara yang disebut alveoli.
  • Diafragma: Ini adalah otot pernafasan utama yang berkontraksi dan berehat untuk menyedut dan menghembuskan udara di paru-paru

Baca Juga: Mengawal Asma, Jangan Lupa Memohon Ini

Proses pernafasan manusia

Banyak perkara berlaku dalam proses pernafasan manusia, sama ada semasa menghirup atau menghembus nafas. Berikut adalah gambaran keseluruhan ringkas:

Proses pernafasan manusia adalah udara yang memasuki badan atau proses penyedutan

Semasa anda menarik nafas, udara memasuki badan anda melalui hidung atau mulut anda dan kemudian dilembabkan atau dihangatkan. Kerana udara sejuk atau panas boleh menyakitkan paru-paru.

Kemudian udara akan bergerak melalui laring dan trakea, hingga akhirnya masuk ke paru-paru.

Proses penyedutan dan penyedutan. Foto: Knowswhay.

Udara di paru-paru

Hujung trakea adalah tiub bronkial yang kelihatan seperti Y terbalik. Udara memasuki paru-paru melalui tiub ini dari trakea. Udara yang masuk boleh menuju ke kiri atau kanan paru-paru.

Dari sana udara akan masuk lagi ke saluran terkecil yang disebut bronkiol, yang merupakan cabang tiub bronkial.

Ia tidak berhenti di situ, udara kemudian akan memasuki hujung bronkiol, iaitu kantung udara yang disebut alveoli.

Udara di alveoli

Paru-paru mempunyai sekitar 150 juta alveoli. Biasanya, alveoli ini elastik sehingga bentuk dan ukurannya dapat berubah dengan mudah.

Alveoli dapat mengembang dan menguncup dengan mudah kerana bahagian dalamnya dilapisi oleh bahan yang disebut surfaktan. Bahan ini menjadikan pernafasan lebih mudah dengan membantu paru-paru mengembang dan menghalangnya daripada runtuh ketika udara dihembuskan.

Setiap alveolus terdiri daripada saluran darah kecil yang disebut kapilari. Setiap kapilari disambungkan ke rangkaian arteri dan urat yang membawa darah ke seluruh badan.

Di alveoli berlaku pertukaran oksigen dengan karbon dioksida. Oksigen mengalir ke kapilari sementara kapilari akan mengalirkan karbon dioksida ke alveolus.

Proses pernafasan manusia, iaitu udara keluar dari paru-paru atau proses pernafasan

Fasa ini adalah bahagian kedua dari proses pernafasan manusia. Inti dari fasa ini yang disebut pernafasan adalah menghembuskan udara dari paru-paru.

Selepas pertukaran oksigen dan karbon dioksida di alveolus, diafragma kemudian akan berehat, kemudian tekanan positif akan kembali ke rongga dada. Pergerakan inilah yang menjadikan udara keluar dari paru-paru, melalui saluran yang sama yang dilalui ketika masuk lebih awal.

Pada orang dewasa yang sihat, proses pernafasan manusia ini berlaku berulang kali dari 10 hingga 20 kali seminit.

Ini adalah penjelasan mengenai proses pernafasan manusia yang dilakukan oleh tubuh anda tanpa anda menyedarinya. Sentiasa menjaga kesihatan paru-paru dan organ pernafasan agar bekalan oksigen ke badan tetap maksimum, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found