Kesihatan

Perut Bunyi Selepas Makan, Ini Sebab-Sebab Umum Yang Perlu Anda Ketahui

Bunyi perut selepas makan adalah perkara biasa dan biasa. Bunyi kembung dari perut biasanya merupakan bahagian pencernaan dan jarang menjadi tanda masalah kesihatan yang lain.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang bunyi yang tidak disengajakan dari perut begitu tidak dapat diramalkan sehingga menyebabkan rasa malu. Baiklah, untuk mengetahui punca bunyi perut selepas makan, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Terapi Akupunktur untuk Mengatasi Insomnia, Berkesan atau Tidak?

Apakah punca bunyi perut selepas makan?

Dilaporkan Garis Kesihatan, menggeram, gemuruh, atau menggeram boleh datang dari perut atau usus kecil. Sekiranya suaranya lebih kuat, biasanya berlaku ketika perut atau usus kosong.

Tetapi, jika perut berbunyi selepas makan maka ia boleh disebabkan oleh beberapa faktor seperti:

Pencernaan sedang dijalankan

Punca bunyi perut selepas makan atau borborygmi adalah hasil pencernaan. Pencernaan melibatkan pengecutan otot, pembentukan gas, dan pergerakan makanan dan cecair.

Orang biasanya mendengar suara gemuruh atau gemuruh ketika makanan meninggalkan perut dan memasuki usus kecil. Ini kerana usus kecil menggunakan peristalsis atau pengecutan otot untuk memindahkan makanan.

Gangguan saluran pencernaan

Kebisingan perut setelah makan terlalu banyak boleh disebabkan oleh gangguan pencernaan, seperti sindrom iritasi usus atau sindrom iritasi usus (IBS). IBS sendiri juga boleh menyebabkan gejala lain, seperti kekejangan, cirit-birit, kembung, dan gas.

Intoleransi makanan

Sebilangan orang sering mengalami bunyi perut atau bunyi lain kerana intoleransi makanan. Pencernaan yang tidak lengkap dapat menyebabkan lebihan gas di dalam usus.

Sebilangan penyebab utama termasuk produk tenusu, kacang-kacangan, buah-buahan dan sayur-sayuran tertentu, dan biji-bijian berserat tinggi.

Kesukaran bernafas

Bernafas melalui dada, menyebabkan bahu terangkat dengan setiap nafas meningkatkan risiko pernafasan cetek.

Ini bermaksud, kurang oksigen yang dapat memasuki darah dan kemungkinan pencernaan akan terjejas seperti menyebabkan perut gemuruh.

Penyumbatan usus

Suara yang sangat kuat dan bernada tinggi di dalam perut boleh menjadi gejala penyumbatan usus. Penyumbatan usus adalah keadaan yang berlaku apabila makanan dan najis tidak dapat bergerak bebas dari perut ke rektum.

Terdapat beberapa tanda dan gejala kerana penyumbatan usus. Tanda-tanda penyumbatan lain termasuk sakit teruk atau kekejangan di perut, muntah, rasa kenyang, perut bengkak, dan ketidakupayaan untuk membuang air kecil atau najis.

Cara mengelakkan bunyi perut selepas makan

Bunyi usus biasanya merupakan tanda pencernaan yang normal dan sihat. Oleh itu, seseorang tidak dapat menghindarinya sama sekali.

Namun, jika suaranya cukup mengganggu, anda boleh mengambil langkah berjaga-jaga, seperti:

Elakkan makanan tertentu

Makanan dan minuman tertentu dapat meningkatkan gas dalam usus. Oleh itu, anda perlu mengetahui makanan yang mencetuskan gangguan pencernaan seperti alkohol, kacang polong, brokoli, kubis, kembang kol, bawang, cendawan, dan biji.

Makan bahagian yang lebih kecil dan lebih kerap

Makanan yang lebih besar mungkin sukar dicerna. Oleh itu, pastikan anda mencuba beberapa makanan ringan sepanjang hari. Kaedah ini juga dapat membantu anda dalam mencegah bunyi perut setelah makan.

Makan perlahan-lahan

Luangkan masa untuk makan dan mengunyah makanan dengan baik. Makan makanan secara perlahan juga dapat membantu penghadaman secara keseluruhan dan mengurangkan bunyi perut yang tidak diingini.

Jangan mengambil minuman berkarbonat

Minuman berkarbonat boleh membuat anda berasa kembung. Selain itu, elakkan minum minuman dengan sedotan kerana boleh membuat anda menelan lebih banyak udara yang membuat perut anda kembung.

Cuba senaman pernafasan

Beberapa pakar mengesyorkan mencuba pernafasan perut, yang melibatkan menarik nafas dalam-dalam melalui perut dan bukannya dada. Kaedah ini dapat membantu meningkatkan kesihatan pencernaan dan mencegah bunyi perut.

Baca juga: Detasmen Retina? Dengar, inilah sebab dan gejala awal yang dapat dikesan!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!