Kesihatan

Apa itu Tingkah Laku Mengejar? Ini adalah ciri-ciri

Sekiranya kita bercakap mengenai mengejar, mungkin anda akan memikirkan bagaimana "kepo" orang lain melalui media sosial mereka. Tetapi tingkah laku mengejar, boleh lebih daripada sekadar soalan tangkai seseorang di Instagram.

Di dunia nyata, ini boleh menjadi tindakan jenayah yang membahayakan mangsa. Lalu, apakah sebenarnya tingkah laku itu? mengejar itu? Inilah ulasan penuh!

Baca Juga: Viral Umum Tokoh Bekas Hantu, Ini adalah Petua Mudah untuk Mengelakkan Trauma!

Apa itu tingkah laku mengejar?

mengejar atau mengejar adalah corak tingkah laku yang ditujukan kepada orang tertentu yang akan menyebabkan orang itu merasa takut.

Walaupun definisi undang-undang menguntit berbeza dari satu pihak yang lain, mengejar secara amnya merujuk kepada tindakan yang melibatkan pelbagai tingkah laku yang ditujukan kepada mangsa.

Tingkah laku tersebut boleh berbeza-beza dan melibatkan tindakan yang mengganggu, mengintimidasi, mengancam dan / atau memaksa penguntit memasuki kehidupan dan kesedaran mangsa.

Mengejar adalah jenayah tanpa jantina, yang bermaksud bahawa lelaki dan wanita boleh menjadi mangsa atau pelaku. Namun, lelaki paling banyak mengejar dengan 4 dari 5 mangsa yang menguntit adalah wanita.

Stalkers berasal dari setiap lapisan masyarakat dan setiap latar belakang sosio-ekonomi. Hampir semua orang boleh menjadi penguntit, sama seperti sesiapa sahaja yang boleh menjadi mangsa stalker.

Jenis penguntit

Menurut WebMD, psikiatri telah mengembangkan beberapa profil atau jenis penguntit atau penyalahguna mengejar. Antaranya:

 • Stalker yang ditolak. Orang ini menjadi penguntit kerana ditolak dalam hubungan, dan mereka menganggapnya sebagai penghinaan, mereka merasa sakit hati, dan mereka mencari pembenaran.
 • Stalker yang marah. Mereka adalah orang-orang yang soleh, menyedihkan dan mungkin mengancam, tetapi mereka cenderung untuk bertindak.
 • Stalker mencari kemesraan. Mereka percaya bahawa mereka disayangi atau akan disayangi oleh mangsa mereka. Selalunya mereka memberi tumpuan kepada seseorang yang mempunyai status sosial yang lebih tinggi. Orang ini sakit mental dan khayalan.
 • Yang tidak cekap. Orang ini terencat sosial. Mereka tidak begitu memahami peraturan sosial yang terlibat dalam kencan dan percintaan dan tidak bermaksud membahayakan.
 • Pemangsa. Ini mengenai kepuasan seksual, kawalan, dan keganasan. Stalker tidak semestinya mengenali mangsa. Mangsa mungkin tidak tahu bahawa mereka sedang diikuti. Tetapi pemangsa merancang serangan mereka, melatih mereka, mempunyai banyak khayalan seksual mengenai mereka.

Dari 5 jenis penguntit di atas, taip stalker yang ditolak dan pemangsa adalah orang yang mempunyai peluang paling besar untuk menyerang mangsa.

Sifat tingkah laku mengejar

Berikut adalah beberapa ciri atau petunjuk tingkah laku: mengejar perkara yang harus anda perhatikan:

 • Ikuti, mengintip, atau muncul di hadapan mangsa.
 • Mendekati atau berhadapan dengan seseorang di tempat awam atau harta peribadi mangsa.
 • Muncul di tempat kerja, rumah, atau sekolah mangsa.
 • Memasuki harta benda yang dimiliki, disewa, atau dihuni oleh mangsa.
 • Hubungi seseorang melalui telefon, surat pos, e-mel, teks, laman rangkaian sosial, dll.
 • Meninggalkan barang, hadiah, atau bunga yang tidak diingini pada harta benda yang dimiliki, disewa, atau diusahakan oleh mangsa.
 • Ancaman kepada keluarga, rakan, harta benda atau haiwan kesayangan mangsa. (Ancaman sebenar atau penyalahgunaan haiwan peliharaan adalah petunjuk kuat untuk berpotensi meningkat menjadi lebih banyak atau lebih banyak keganasan).
 • Tingkah laku manipulatif (misalnya mengancam untuk membunuh diri untuk mendapatkan tindak balas).
 • Fitnah: Stalkers sering berbohong kepada orang lain mengenai mangsa mereka (contohnya melaporkan ketidaksetiaan kepada pasangan mangsa).
 • Membuat ancaman lisan seperti objekifikasi. Stalker mengaibkan mangsa, merendahkannya menjadi objek, membiarkan stalker merasa marah pada mangsa tanpa mengalami empati

Kesan tingkah laku mengejar kepada mangsa

Sumber gambar: //www.rimma.co/

Mangsa kelakuan mengejar sering mengalami kesan psikologi yang mengganggu termasuk masalah ketakutan dan keselamatan, gejala kemurungan, kegelisahan, dan gangguan tekanan selepas trauma.

Lancarkan Universiti New Mexico Highlands, mangsa tangkapan dilaporkan hilang 11 hari bekerja atau kelas belajar kerana diburu.

Walaupun pembunuhan hanya berlaku pada 2 peratus kes pembunuhan, sayangnya kes ini biasanya dilakukan oleh bekas pasangan intim.

Baca Juga: Bolehkah Gerhana Bulan Benar-benar Mempengaruhi Kesihatan Mood dan Mental?

Apa yang perlu dilakukan apabila anda menjadi mangsa tingkah laku mengejar?

Sekiranya anda pernah mengalami kejadian atau tingkah laku daripada seseorang yang boleh dilihat sebagai menguntit atau mengancam rasa aman anda, penting untuk mengambil tindakan segera.

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ambil sekiranya anda merasa menjadi mangsa tingkah laku: mengejar:

 • Cuba elakkan orang mengintai. Ini kadang-kadang sukar, terutamanya jika orang yang mengintai adalah orang yang dekat dengan anda atau keluarga anda.
 • Jangan menjawab telefon atau membuka pintu kecuali anda tahu siapa orang itu.
 • Tamatkan semua komunikasi dengan orang yang mengekori anda. Jangan berdebat dengan mereka atau perhatikan mereka, kerana itulah yang mereka mahukan!
 • Biarkan keluarga, rakan, dan atasan anda tahu bahawa anda sedang diikuti. Tunjukkan kepada mereka gambar penguntit.
 • Bercakap dengan guru, rakan, pentadbir, atau kaunselor yang dapat membantu anda memutuskan bagaimana menangani situasi tersebut.
 • Tuliskan masa, tempat, dan ringkasan terperinci bagi setiap kejadian. Simpan bukti yang diterima dari penguntit seperti pesanan teks, mel suara, surat, pakej, e-mel, dan lain-lain, tetapi jangan membalasnya. Anda boleh melakukannya dengan mengambil tangkapan skrin perbualan atau mencetak pertukaran e-mel.
 • Panggil polis jika pengejaran itu berterusan walaupun anda berusaha untuk mengakhirinya.
 • Ubah rutin anda supaya penguntit cenderung tidak meramalkan keberadaan anda.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan mental? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!