Kesihatan

6 Jenis Buah Yang Mengandungi Protein dan Khasiatnya untuk Tubuh

Buah-buahan boleh menjadi sumber protein yang baik, walaupun cenderung kurang daripada sayur-sayuran. Oleh itu, makan buah-buahan tertentu boleh menjadi cara yang baik untuk menambahkan dos nutrien tambahan ke menu harian anda.

Sebilangan buah memberikan protein yang cukup tinggi sehingga baik untuk kesihatan tubuh. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jenis buah-buahan berprotein tinggi dan faedahnya, mari lihat penjelasan berikut!

Baca juga: Buah-buahan yang harus dielakkan semasa berdiet, dari alpukat hingga tembikai

Jenis buah yang kaya dengan protein

Dilaporkan Data Makanan Saya, nilai harian atau peratus DV semasa protein ialah 50 gram sehari. Perlu diingat, dalam satu cawan buah dapat menyediakan antara 1 hingga 10 persen DV untuk protein.

Sebilangan besar orang mempunyai protein yang mencukupi untuk mengelakkan kekurangan pengambilan dalam badan. Atas sebab ini, terdapat lebih banyak cadangan untuk makan makanan berprotein tinggi seperti buah-buahan berikut.

Jambu batu

Untuk buah segar, jambu biji lebih unggul dari segi kandungan protein. Buah jambu biji juga dikenal sebagai sumber serat yang sangat baik dan mempunyai banyak antioksidan. Dalam satu cawan, anda akan mendapat 4.2 gram protein.

Buah tropika ini juga kaya dengan vitamin C sehingga boleh dimakan secara langsung dengan kulit. Penggunaan jambu batu bersama dengan sumber protein lain, seperti serbuk protein, Yogurt Yunani, atau keju kotej untuk pemanis smoothie.

Alpukat

Fakta alpukat adalah kandungan protein 3 gram setiap satu cawan. Alpukat juga penuh dengan lemak, serat, dan kalium yang sihat, jadi anda boleh menambahkannya ke menu harian anda seperti roti bakar.

Nangka

Nangka mengandungi vitamin B6 dan nutrien yang diperlukan untuk metabolisme protein. Dalam piala nangka menyediakan 1.42 gram protein yang sangat baik untuk kesihatan.

Nangka digunakan sebagai pengganti daging kerana teksturnya. Walaupun kandungan protein jauh lebih rendah daripada daging, nangka memiliki protein yang cukup pada kadar 2.8 gram per cawan.

Kiwi

Kiwi akan menyediakan kira-kira 2 gram protein setiap cawan. Buah-buahan berbiji hijau terang ini menyediakan sebilangan kecil protein untuk salad buah. Tidak apa-apa memakan buah dengan kulit, tetapi pastikan untuk membersihkannya dengan baik terlebih dahulu, okey?

Aprikot

Buah yang satu ini mengandungi kalium dan vitamin A yang cukup tinggi, dan terdapat karotenoid yang juga memberi wortel warna oren mereka. Dalam cawan aprikot terdapat 1,1 gram protein yang sangat baik jika dimakan secara berkala.

Aprikot boleh dimakan bersama makanan lain, seperti salad. Buah ini juga merupakan sumber vitamin C yang baik. Bukan hanya itu, aprikot kering juga boleh dimakan sebagai makanan ringan yang lazat.

Kismis

Sekiranya anda menyukai buah-buahan kering, maka kismis adalah pilihan yang tepat kerana mengandungi protein yang cukup tinggi. Dalam satu auns atau kira-kira 60 buah mengandungi hampir 1 gram protein.

Kajian 2018 mengenai nilai pemakanan ceri mendapati bahawa ia dapat membantu mengurangkan keradangan sendi dan meningkatkan tidur.

Kismis dapat digunakan sebagai makanan ringan, ditaburkan dalam oatmeal saat sarapan atau dimasukkan ke dalam salad untuk sedikit rasa manis.

Apakah faedah protein untuk badan?

Banyak kajian menunjukkan bahawa diet protein tinggi mempunyai faedah besar untuk penurunan berat badan dan kesihatan metabolik. Beberapa faedah lain yang mungkin diperoleh dengan mengambil pengambilan protein yang mencukupi termasuk yang berikut:

Mengurangkan makan berlebihan

Satu kajian menunjukkan bahawa protein dapat membantu anda merasa kenyang, menjadikannya sesuai untuk diet. Ini kerana protein mengurangkan tahap hormon kelaparan ghrelin, yang meningkatkan tahap peptida YY, hormon yang membuat anda merasa kenyang.

Meningkatkan jisim dan kekuatan otot

Pengambilan protein yang mencukupi dapat membantu mengekalkan jisim otot dan meningkatkan pertumbuhannya semasa melakukan latihan kekuatan. Sekiranya anda aktif secara fizikal atau berusaha membina otot, pastikan anda mendapat cukup protein.

Menurunkan tekanan darah

Dalam tinjauan terhadap 40 ujian terkawal, peningkatan pengambilan protein membantu menurunkan tekanan darah sistolik dan diastolik sebanyak 1.15 mmHg. Satu kajian mendapati bahawa diet tinggi protein juga dapat mengurangkan kolesterol LDL dan trigliserida.

Baca juga: Mengenal Diet Lemak Rendah Ultra: Apa itu dan Bagaimana Menggunakannya dengan Selamat?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!