Kesihatan

Berdekatan dengan Makanan Korea, 5 Manfaat Daun Perilla ini untuk Kesihatan Anda!

Sekiranya anda peminat makanan Korea, anda pasti biasa daun perilla atau daun perilla. Daun ini biasanya dimakan bersama daging sebagai bungkusan.

Rasanya cukup manis, dan sering digunakan sebagai pelengkap dalam memasak. Tetapi ternyata, selain enak, daun perilla juga mempunyai manfaat, anda tahu.

Ketahui lebih lanjut mengenai daun perilla dan apa faedah daun ini untuk kesihatan dalam ulasan berikut!

Apa itu daun perilla?

Perilla adalah tanaman dari Asia Timur yang dapat tumbuh di kawasan hutan separa basah dan separa berlorek. Daun perilla umumnya berbentuk bujur, berbulu, dan petiolated, dengan tepi berkerut atau kerinting. Sebilangan daunnya juga berwarna merah dengan ukuran yang sangat besar.

Daun perilla sering digunakan dalam perubatan Cina untuk merawat pelbagai penyakit. Selain itu, daun perilla juga digunakan sebagai sayuran dan perasa untuk memberi warna dan rasa pada banyak hidangan.

Di Korea, biji dan daun Perilla ditambahkan ke pelbagai hidangan untuk menambah rasa. Teh herba daun perilla juga terdapat di beberapa kedai khas Korea untuk selesema dan batuk.

Baca juga: Ginseng Korea: Benarkah Berkesan dalam Mengatasi Masalah Seksual Lelaki?

Kandungan daun perilla

Keseluruhan tanaman perilla sangat bermanfaat dan berkhasiat kerana mengandungi lemak, protein, vitamin, mineral dan fitokimia. Sama seperti daun bayam, daun perilla juga kaya dengan karotenoid.

Ekstrak daun perilla mempunyai sifat antioksidan, anti-alergi, anti-radang, antidepresan, anoregenik, dan pencegah tumor. Daun perilla juga mengandungi nutrien lain seperti kalori, lemak, karbohidrat, serat, mineral, dan vitamin.

  • Kalori: Daun perilla rendah kalori, kerana setiap hidangan 100 gram daun hanya menyediakan 37 kalori
  • Lemak: Daun perilla mengandungi 1 g lemak dalam setiap hidangan 100 gram
  • Karbohidrat dan serat: Daun perilla mengandungi 7 gram karbohidrat dalam setiap hidangan 100 gram
  • Serat: Daun perilla bebas gula dan menyediakan 7 gram serat makanan setiap hidangan
  • Mineral: Daun perilla mengandungi beberapa mineral, dengan 23 peratus pengambilan kalsium harian yang disyorkan dan 9 peratus daripada pengambilan zat besi harian yang disyorkan dalam hidangan 100 gram
  • Vitamin: Daun perilla kaya dengan vitamin C, dengan 43 peratus pengambilan harian yang disyorkan dalam hidangan 100 gram.

Baca juga: Boleh Menurunkan Risiko COVID-19, Inilah 7 Manfaat Kimchi untuk Tubuh

Khasiat daun perilla untuk kesihatan badan

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan daun perilla, yang pasti dapat membuatkan anda ingin makan lebih banyak sayur Korea ini!

1. Mencegah barah

Melancarkan kajian yang diterbitkan melalui Jurnal Farmakologi Bioperubatan, daun perilla dan minyak ekstrak biji perilla menunjukkan sifat antikanker.

Dalam eksperimen dilaporkan bahawa rawatan diet 12 persen lemak dengan perilla menunjukkan perlindungan terhadap tumor usus besar.

2. Melegakan selesema dan demam

Dalam perubatan Cina moden, daun perilla dikategorikan sebagai ramuan yang digunakan untuk merawat gejala selesema biasa dan jenis gangguan akut yang serupa yang mungkin melibatkan kesesakan hidung, batuk, dan sakit kepala.

Daun perilla yang diproses menjadi teh juga dapat membantu selesema atau digunakan untuk merawat dan mencegah selesema.

Daun perilla adalah ramuan perubatan yang hangat, yang dapat menghilangkan kesejukan di dalam tubuh, sehingga dapat menghilangkan gejala-gejala sejuk seperti hidung tersumbat, hidung berair, dll.

3. Khasiat daun perilla untuk kulit

Kajian pada tikus makmal menunjukkan bahawa ekstrak daun perilla terbukti dapat menghalang sintesis tirosinase dan melanin pada sel melanoma tikus.

Ini menunjukkan potensi aplikasi untuk mencerahkan kulit. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk melihat kesannya pada manusia.

4. Membantu mengatasi penyakit buah pinggang

Merebus daun perilla yang diminum mengakibatkan penurunan proteinuria dan jumlah sel proliferatif glomerular dan nuklear antigen positif pada haiwan dengan glomerulonefritis mesangialproliferatif.

Glomerulonefritis adalah penyakit ginjal yang disebabkan oleh keradangan penapis kecil di buah pinggang (dikenali sebagai glomeruli).

5. Membantu mengatasi masalah pencernaan

Daun perilla mengandungi flavonoid, yang membantu melegakan gejala sakit perut. Seperti kembung, loya, dan kembung.

Selain daun, minyak perilla juga dapat membantu mengurangkan keradangan di perut sehingga dapat memperbaiki keadaan pencernaan.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!