Kesihatan

Adakah anda mengalami sakit gigi? Ketahui dua jenis ubat berikut

Cuci mulut sakit gigi biasanya berkesan untuk menghilangkan rasa tidak selesa pada gigi dan boleh berasal dari bahan semula jadi, anda tahu! Nah, sakit gigi itu sendiri adalah rasa sakit yang berlaku kerana kerosakan, jangkitan, tambalan longgar atau patah, sehingga gusi surut.

Secara amnya, sakit gigi dapat disembuhkan dengan menggunakan beberapa jenis ubat dari farmasi atau bahan semula jadi. Walau bagaimanapun, jika rasa sakit tidak hilang dan berlangsung lebih dari 1 atau 2 hari, perlu segera berjumpa doktor.

Baca juga: 6 Cara Semula Jadi untuk mengatasi Titik Hitam kerana Perancangan Keluarga, dari Aloe Vera hingga Teh Hijau!

Jenis ubat kumur sakit gigi yang terdapat di farmasi

Pencuci mulut sering dianggap sebagai penyegar nafas atau menghentikan bau mulut, tetapi juga boleh digunakan untuk menghentikan pendarahan gusi dan kerosakan gigi.

Dilaporkan dari Very Well Health, salah tanggapan besar adalah bahawa ubat kumur dapat mengeluarkan plak dari gigi padahal sebenarnya tidak.

Sebelum menggunakan sebarang jenis ubat kumur, ada baiknya mengambil beberapa langkah, termasuk berunding dengan doktor gigi, mendapatkan cadangan penggunaan ubat kumur, dan membaca label produk dengan teliti.

Pengubatan sendiri untuk sakit gigi boleh dilakukan dengan menggunakan ubat dari farmasi dan bahan semula jadi. Beberapa ubat kumur sakit gigi yang boleh anda gunakan untuk menghilangkan rasa sakit termasuk yang berikut:

Sakit mulut dari farmasi

Pendarahan gusi dan sakit pada gigi umumnya disebabkan oleh kehadiran bakteria tertentu di dalam mulut. Oleh itu, banyak menggunakan ubat kumur dengan bahan alkohol yang dipercayai dapat menghancurkan dinding sel bakteria.

Walau bagaimanapun, ubat kumur alkohol telah menarik perhatian ramai kerana boleh meningkatkan risiko barah mulut. Nah, beberapa ubat kumur sakit gigi yang terdapat di farmasi dengan ramuan yang selamat adalah seperti berikut:

Ubat kumur fluorida

Banyak jenis ubat kumur mengandungi fluorida untuk membantu mencegah kerosakan gigi.

Fluorida diketahui terbukti berkesan pada pesakit ortodontik sehingga hanya boleh digunakan oleh orang yang mengalami kerosakan gigi yang teruk. Cuci mulut ini tidak boleh ditelan.

Kumur klorheksidin

Chlorhexidine adalah antibakteria yang digunakan sebagai bahan aktif dengan spektrum luas sehingga dapat melawan bakteria di mulut.

Bukan hanya itu, ubat kumur jenis ini berguna untuk merawat penyakit tetapi tidak berkesan untuk bau mulut.

Pencuci mulut minyak pati

Pencuci mulut yang mengandungi minyak pati diketahui mempunyai sifat antioksidan, antimikroba, dan anti-radang.

Oleh itu, ubat kumur jenis ini dipercayai dapat melegakan sakit gigi dan menjadi penyegar nafas.

Pencuci mulut dari bahan semula jadi

Selain ubat kumur dari farmasi, sakit gigi juga dapat diatasi dengan menggunakan bahan semula jadi yang terdapat di rumah. Sebilangan bahan semula jadi yang boleh dijadikan ubat kumur termasuk:

Ubat kumur air masin

Berkumur dengan air garam suam dapat membantu melonggarkan kotoran yang tersimpan di rongga atau di antara gigi.

Bukan hanya itu, air garam juga dapat mengurangkan pembengkakan, meningkatkan penyembuhan, dan melegakan sakit tekak. Cara yang berkesan adalah berkumur selama 30 saat dan mengulangi prosesnya secara berkala.

Cuci Mulut Cuka Epal

Cuka sari apel diketahui mempunyai banyak manfaat, salah satunya adalah sebagai ubat kumur untuk melegakan sakit gigi.

Caranya hanya dengan menambahkan dua sudu cuka sari apel ke satu cawan air garam dan minyak esensial vanila. Campurkan semua bahan ini dan gunakan sebagai ubat kumur.

Cuci mulut kayu manis dan cengkih

Bahan semula jadi lain yang boleh digunakan sebagai ubat kumur untuk merawat sakit gigi adalah kayu manis dan cengkeh.

Caranya hanya dengan menambahkan 10 hingga 15 tetes setiap satu untuk kayu manis dan cengkeh ke air suling. Berkumurlah campuran bahan-bahan ini secara berkala untuk mendapatkan penyembuhan yang optimum.

Nah, itu adalah beberapa ubat kumur sakit gigi yang boleh anda gunakan di rumah. Anda boleh mendapatkan pelbagai jenis ubat kumur di farmasi atau membuat sendiri di rumah. Jangan menangguhkan rawatan kerana boleh menyebabkan penyakit semakin teruk, anda tahu!

Baca juga: 7 Penyakit Kerana Kesihatan Pergigian dan Mulut yang Buruk, Salah satunya ialah Penyakit Jantung!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!