Kesihatan

Anda Perlu Tahu, Inilah Punca Kanser Darah Yang Perlu Anda Perhatikan

Hingga kini, terdapat pelbagai faktor penyebab barah darah. Ini kerana terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko kita menghidap barah ini.

Kanser darah atau di dunia perubatan juga dikenali sebagai barah hematologi, adalah salah satu jenis barah yang paling biasa dialami.

Penderitaan paling kerap adalah mereka yang sudah tua, tetapi kanak-kanak dan orang dewasa juga boleh menderita barah darah.

Atas sebab ini, penting bagi kita untuk mengenal pasti sebab, faktor, dan gejala sehingga kita dapat mencari jalan penyelesaian terbaik untuk mencegah penyakit ini berkembang.

Apa itu barah darah?

Seperti namanya, barah darah adalah sejenis barah yang mempengaruhi pengeluaran dan fungsi sel darah kita.

Kanser darah berlaku apabila sel darah yang tidak normal mulai tumbuh di luar kendali, mengganggu fungsi sel darah normal, yang melawan jangkitan dan menghasilkan sel darah baru.

Kanser jenis ini bermula di sumsum tulang yang merupakan sumber pengeluaran darah yang tidak terpisahkan.

Sel stem di sumsum tulang kita menghasilkan sel darah, menjadi tiga jenis sel darah iaitu sel darah merah, sel darah putih, dan platelet.

Dalam kes barah, proses pengeluaran darah terganggu disebabkan oleh pertumbuhan sel darah jenis yang tidak normal.

Sel-sel darah yang tidak normal ini mencegah darah kita melakukan banyak fungsinya, seperti melawan jangkitan atau mencegah pendarahan yang serius. Tanpa rawatan, banyak fungsi utama badan akan terjejas.

Jenis barah darah

Berdasarkan jenis sel darah dan di mana ia muncul, barah darah itu sendiri dapat dibahagikan kepada tiga, iaitu:

1. Leukemia

Leukemia adalah barah darah yang berasal dari darah dan sumsum tulang. Ia berlaku apabila tubuh membuat terlalu banyak sel darah putih yang tidak normal dan mengganggu kemampuan sumsum tulang untuk membuat sel darah merah dan platelet.

Kanser ini kebanyakannya dihidapi oleh ibu bapa berusia lebih dari 55 tahun, tetapi juga barah yang paling biasa dihidapi oleh kanak-kanak berumur di bawah 15 tahun.

Sehingga kini, tidak ada yang tahu dengan tepat apa yang menyebabkan leukemia. Ada yang mengatakan bahawa itu mungkin kerana ia mempunyai kromosom yang tidak biasa, tetapi kromosom tidak menyebabkan leukemia.

2. Limfoma

Kanser darah jenis ini mempengaruhi sistem limfa, yang bertanggungjawab untuk membuang lebihan cecair dari badan kita dan menghasilkan sel-sel imun. Limfosit adalah sejenis sel darah putih yang melawan jangkitan.

Limfosit yang tidak normal menjadi sel limfoma, yang tumbuh secara tidak terkawal di kelenjar getah bening dan tisu lain. Lama kelamaan, sel barah ini merosakkan sistem imun kita.

Dalam kebanyakan kes, tidak diketahui apa sebenarnya yang menyebabkan perubahan ini. Sebilangan besar perubahan genetik mungkin berlaku secara kebetulan.

3. Myeloma

Kanser darah jenis ini mempengaruhi sel plasma, yang merupakan sel darah putih yang bertanggung jawab untuk penghasilan antibodi yang melawan penyakit di dalam badan.

Myeloma mempengaruhi pengeluaran sel plasma yang mengakibatkan sistem imun yang lemah.

Di myeloma, sel plasma membiak dan mengembunkan sumsum tulang, dan mempengaruhi pengeluaran sel darah di sumsum tulang.

Myeloma dapat berkembang di mana-mana lokasi di mana plasma darah hadir, kerana ia boleh terjadi di banyak tempat; ia juga disebut pelbagai myeloma.

Punca barah darah

Perkara yang membuat seseorang boleh menderita barah darah adalah disebabkan oleh pertumbuhan sel darah yang tidak terkawal.

Dalam sel darah normal, sel darah dalam tubuh mengikuti jalan pertumbuhan, pengaturan, pembelahan, dan kematian, tetapi dalam kasus barah darah ini tidak terjadi.

Hingga kini, penyebab spesifik barah darah tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang berkaitan dengan mengapa barah darah dapat berkembang di dalam badan kita.

Contohnya, perubahan DNA boleh menjadikan sel darah yang sihat menjadi barah. Atau ia juga diwarisi secara genetik dari ahli keluarga yang mempunyai sejarah barah, maka anda juga berisiko menghidapnya.

Faktor yang meningkatkan penyebab barah darah

Terdapat juga beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko anda terkena barah darah. Faktor risiko barah darah, termasuk:

1. Usia tua

Sebilangan besar penghidap barah darah adalah mereka yang berumur, berumur lebih dari 55 tahun.

2. Pendedahan kepada bahan kimia tertentu

Bahan kimia yang paling biasa dan berbahaya yang boleh menyebabkan barah darah adalah benzena. Pendedahan kepada asap kilang dan bahan kimia, formaldehid, juga boleh menyebabkan barah darah.

Udara menjadi perantara bagi seseorang untuk terdedah kepada bahan kimia ini, semakin kerap kita menghirupnya, semakin mudah kita terkena barah darah.

3. Pendedahan sinaran

Sinaran dengan panjang gelombang tertentu boleh memusnahkan DNA dan boleh menyebabkan barah. Semakin tinggi dos radiasi, semakin besar risiko terkena barah darah.

Pendedahan radiasi dari radioterapi untuk menyembuhkan barah juga dapat meningkatkan risiko penyakit ini.

4. Keradangan kronik

Keradangan kronik boleh menyebabkan kerosakan DNA dan membawa kepada barah.

Penting untuk menentukan mengapa dan di mana keradangan itu berlaku dan jenis keradangannya. Maklumat ini menyumbang kepada pengesanan dan diagnosis barah darah.

5. Gangguan genetik tertentu

Gangguan genetik juga boleh menjadi penyebab barah darah. Sindrom ini memberi kesan langsung kepada kemungkinan mendapat barah.

Mereka termasuk anemia Fanconi, sindrom Bloom, ataxia-telangiectasia, sindrom down dan beberapa yang lain.

6. Mempunyai tabiat merokok

Sekiranya anda berfikir bahawa merokok hanya akan menyebabkan barah mulut dan paru-paru, anda tidak betul. Merokok juga menyumbang kepada penyebab barah darah, kamu tahu.

Tembakau boleh merosakkan atau mengubah DNA sel darah menyebabkan pertumbuhan dan kerusakan sel yang tidak normal, yang menyebabkan barah darah. Dan juga dapat mengurangkan imuniti.

Gejala barah darah

Gejala barah darah itu sendiri berbeza-beza, bergantung pada jenisnya. Malah ada yang sukar dikenali dan serupa dengan keadaan kesihatan yang lain.

Namun, terdapat beberapa gejala barah darah yang sering dirasakan, seperti:

 • Demam, menggigil
 • Keletihan berterusan, kelemahan
 • Kehilangan selera makan, loya
 • Penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan
 • Berpeluh pada waktu malam
 • Sakit tulang / sendi
 • Ketidakselesaan perut
 • Sakit kepala
 • Susah bernafas
 • Jangkitan yang kerap
 • Kulit gatal atau ruam kulit
 • Kelenjar getah bening bengkak di leher, ketiak atau pangkal paha

Rawatan barah darah

Matlamat utama rawatan barah darah adalah pembasmian barah sepenuhnya. Terdapat beberapa rawatan yang dilakukan untuk pesakit barah, seperti:

1. Pemindahan sel stem

Rawatan ini melibatkan menanamkan sel stem pembentuk darah yang sihat ke dalam badan. Sel stem dapat dikumpulkan dari sumsum tulang, darah yang beredar dan darah tali pusat.

2. Kemoterapi

Kemoterapi menggunakan ubat antikanker untuk mengganggu dan menghentikan pertumbuhan sel barah di dalam badan. Kemoterapi untuk barah darah kadang-kadang melibatkan pemberian beberapa ubat bersama dalam satu set rejimen.

Rawatan ini juga boleh diberikan sebelum transplantasi sel induk.

3. Terapi sinaran

Terapi radiasi dapat digunakan untuk menghancurkan sel-sel barah atau untuk menghilangkan rasa sakit atau ketidakselesaan. Ia juga dapat diberikan sebelum transplantasi sel induk.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!