Kesihatan

Carbazochrome

Carbazochrome adalah kumpulan ubat hemostatik yang mempunyai nama lain adrenokrom monosemicarbazone. Ubat ini mempunyai fungsi yang hampir sama dengan ubat hemostatik sistemik, asid tranexamic.

Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat tidak meluluskan penggunaan ubat ini. Namun, carbazochrome telah beredar di sejumlah negara, termasuk Indonesia.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai carbazochrome, faedahnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa carbazochrome?

Carbazochrome adalah ubat yang digunakan untuk menghentikan dan mencegah aliran darah yang berlebihan akibat pendarahan. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa ubat ini dapat digunakan untuk mencegah pendarahan semasa operasi dan buasir.

Namun, kerana keberkesanan dan keselamatan ubat tersebut masih belum jelas, penggunaannya dalam perubatan masih terhad. Oleh itu, anda mungkin hanya dapat menggunakan ubat ini setelah mendapat cadangan doktor.

Carbazochrome boleh didapati sebagai ubat generik dan beberapa jenama sebagai persediaan dengan natrium sulfonat. Biasanya ubat ini diambil secara oral dengan mengambil melalui mulut atau melalui suntikan ke dalam urat.

Apa fungsi dan faedah ubat Carbazochrome?

Carbazochrome berfungsi sebagai agen hemoragik yang berfungsi dengan merangsang pembekuan darah sehingga dapat mencegah kehilangan darah akibat luka terbuka.

Ubat ini adalah produk sampingan dari adrenalin yang dikenali sebagai epinefrin. Secara semula jadi, carbazochrome dapat menghentikan pendarahan dengan meningkatkan kebolehtelapan kapilari.

Untuk tujuan perubatan, ubat ini mempunyai beberapa kebaikan untuk merawat keadaan berikut:

Mencegah dan menghentikan pendarahan

Kehilangan darah akibat pendarahan dapat diatasi dengan menghentikan pendarahan. Satu rawatan yang boleh diberikan adalah dengan mengganti atau memberikan faktor pembekuan yang kurang

Beberapa faktor pembekuan darah yang biasa diberikan, termasuk fibrinogen manusia, vitamin K, asid tranexamic, carbazochrome, dan lain-lain. Pentadbiran penyediaan ubat dipertimbangkan dari keparahan keadaan pesakit.

Dalam penggunaannya, carbazochrome lebih banyak digunakan untuk menghentikan pendarahan akibat luka terbuka pada saluran darah kapilari. Ubat ini akan berfungsi dengan merangsang platelet untuk menutup luka atau air mata sehingga pendarahan berhenti.

Carbazochrome biasanya juga diberikan untuk mencegah pendarahan dalam keadaan tertentu, seperti pendarahan semasa operasi, pendarahan pada usus, atau keadaan lain.

Carbazochrome dapat diberikan bersama dengan troxerutin atau sodium sulfonate. Gabungan ini telah digunakan dalam rawatan bukan pembedahan untuk buasir tanpa komplikasi akut.

Beberapa kajian menyatakan bahawa ubat carbazochrome yang digabungkan dengan troxerutin cukup selamat untuk buasir yang tidak terlalu parah. Gabungan ini juga mudah ditoleransi secara biologi oleh badan dengan risiko yang lebih rendah.

Purpura trombositopenik

Carbazochrome juga diberikan untuk menghentikan pendarahan pada purpura trombositopenik. Thrombocytopenic purpura adalah gangguan autoimun yang mempengaruhi platelet dan platelet.

Platelet dan platelet dalam badan diserang oleh antibodi sehingga platelet dalam darah mempunyai tahap yang sangat rendah. Akibatnya, orang yang mengalami gangguan ini terdedah kepada lebam dan pendarahan.

Lebam ini biasanya muncul di lidah, bibir, atau kaki yang boleh disertai dengan pendarahan. Carbazochrome biasanya diberikan untuk mencegah pendarahan dan lebam yang berlaku pada pesakit dengan gangguan ini.

pendarahan rahim

Keadaan pendarahan di rahim boleh disebabkan oleh masalah hormon, kesan ubat-ubatan, barah rahim, atau keadaan pendarahan tertentu. Beberapa kecederaan serius juga boleh menjadi faktor yang menyebabkan pendarahan di rahim.

Carbazochrome boleh diberikan untuk merawat pendarahan rahim atau rahim yang disebabkan oleh beberapa keadaan ini. Di samping itu, ubat hemostatik umumnya diberikan untuk mencegah pendarahan yang berkaitan dengan kehamilan.

Jenama dan harga ubat Carbazochrome

Di Indonesia, ubat ini telah beredar dan hanya dapat diperoleh dengan resep dokter. Beberapa jenama carbazochrome yang telah beredar adalah Adona, Adrome, Crome, Danachrom, Saldona, dan Velchrome.

Berikut ini adalah maklumat mengenai beberapa jenama ubat yang telah beredar dan harganya:

  • Tablet Adona Forte 30 mg. Persediaan tablet yang dihasilkan oleh Tanabe Indonesia untuk mencegah pendarahan. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 4,184 / tablet.
  • Tablet Adrome 10 mg. Penyediaan tablet yang dihasilkan oleh Landson untuk ubat hemostatik. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 850 / tablet.
  • Tablet Chrome 10 mg. Penyediaan tablet untuk mengelakkan pendarahan yang dihasilkan oleh Ferron. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 2.833 / tablet.
  • Tablet Adona AC-17 10mg. Penyediaan tablet mengandungi natrium sulfonat karazokrom yang dihasilkan oleh Tanabe Indonesia. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 3.166 / tablet.

Bagaimana cara mengambil ubat carbazochrome?

Baca dan ikuti arahan mengenai cara minum dan dos pada label ubat preskripsi seperti yang ditetapkan oleh doktor. Jangan mengambil lebih banyak atau kurang ubat daripada dos yang disyorkan.

Ambil persediaan tablet dengan makanan atau selepas makan. Sekiranya anda merasa mual, anda boleh mengambilnya dengan makanan.

Ubat tidak boleh dihancurkan, dikunyah, atau dilarutkan dalam air kecuali jika doktor memberitahu anda untuk melakukannya. Ambil keseluruhan ubat dengan segelas air.

Penggunaan ubat untuk terapi buasir harus diambil secara berkala setiap hari sehingga gejala buasir sembuh. Beritahu doktor anda jika gejala anda tidak membaik atau jika ia bertambah buruk setelah anda menggunakan ubat ini.

Cuba minum ubat anda pada waktu yang sama setiap hari untuk membantu anda mengingati jadual minum anda. Sekiranya anda terlupa mengambil ubat anda, segera ambil jika julat dos seterusnya masih panjang. Lewati dos ubat apabila dos seterusnya tiba.

Anda boleh menyimpan persediaan tablet pada suhu bilik, jauh dari kelembapan dan cahaya matahari setelah digunakan.

Berapakah dos ubat carbazochrome?

Dos dewasa

  • Dos diberikan melalui suntikan: 10mg sehari dengan suntikan subkutan (suntikan di bawah kulit) atau suntikan intramuskular (melalui otot).
  • Dos alternatif boleh diberikan 25-100mg setiap hari dengan suntikan intravena atau infus titisan.
  • Dos oral diambil dari mulut: 10-30mg diambil tiga kali sehari.

Dos anak

Pada masa ini tidak ada peraturan khusus untuk dos anak yang telah ditetapkan mengenai keberkesanan dan keselamatan ubat. Rujuk doktor anda terlebih dahulu sebelum memberikan ubat ini kepada kanak-kanak.

Adakah carbazochrome selamat untuk wanita hamil atau menyusu?

Tidak diketahui pada masa ini sama ada ubat ini boleh membahayakan janin yang belum lahir. Selain itu, ubat ini juga tidak diketahui sama ada boleh diserap dalam susu ibu kerana tidak ada data yang mencukupi.

Penggunaan ubat-ubatan tidak boleh dilakukan untuk mencegah risiko bahaya pada janin atau bayi yang menyusui, kecuali dalam keadaan yang mengancam nyawa.

Apakah kemungkinan kesan sampingan carbazochrome?

Kesan sampingan ubat yang mungkin berlaku disebabkan oleh dos yang salah atau kerana tindak balas badan pesakit. Beberapa kesan sampingan yang boleh timbul akibat penggunaan carbazochrome adalah seperti berikut:

  • Gangguan gastrointestinal, seperti mual, muntah, kehilangan selera makan, cirit-birit, atau sembelit.
  • Reaksi hipersensitiviti terhadap karbazokrom, seperti munculnya ruam merah pada kulit, sesak nafas, bengkak pada bahagian badan tertentu, gatal-gatal.

Hentikan rawatan dan hubungi doktor anda sekiranya kesan sampingan berlaku selepas anda mengambil ubat ini.

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh menggunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah sebelumnya mengenai alergi terhadap natrium sulfonat carbazocrome.

Elakkan minum alkohol semasa mengambil ubat. Risiko kesan sampingan boleh meningkat apabila diambil dengan alkohol.

Beritahu doktor anda bahawa anda hamil atau menyusui bayi sebelum menggunakan ubat ini.

Anda tidak boleh menggunakan ubat ini jika anda mengambil ubat antikoagulan, seperti warfarin atau aspirin. Ubat ini dapat mengurangkan kesan carbazochrome ubat. Beritahu doktor anda jika anda menggunakan ubat ini.

Ceritakan sejarah masalah kesihatan tertentu yang pernah anda alami sebelum menggunakan ubat ini, termasuk sejarah penyakit hati dan ginjal, penyakit jantung, atau diabetes.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!