Kesihatan

Jangan Panik, Ini Pertolongan Cemas Ketika Anda Menemui Orang Yang Lelah

Memberi pertolongan cemas ketika seseorang pingsan adalah kaedah terbaik untuk mengelakkan risiko komplikasi seperti koma dan kerosakan otak. Oleh itu, lebih cepat pertolongan diberikan, semakin baik hasilnya.

Pengsan boleh berlaku apabila otak tidak mendapat bekalan darah yang diperlukannya buat sementara waktu. Penyebabnya mungkin tidak berkaitan dengan keadaan perubatan, atau mungkin juga disebabkan oleh kelainan serius yang biasanya terjadi di jantung.

Baca juga: Jangan abaikan, kenali gejala hepatitis C berikut yang sering dirasakan!

Tanda-tanda bahawa orang akan pengsan

Keadaan di otak ketika orang pengsan. Foto: Kesihatan Kanak-kanak.

Beberapa gejala berikut adalah tanda-tanda seseorang akan pingsan:

 • Tidak bertindak balas secara tiba-tiba
 • Perbincangan yang tidak jelas
 • Degupan jantung pantas
 • Kekeliruan
 • Pening atau pening

Sekiranya anda melihat gejala ini pada orang lain, maka anda mesti berwaspada dan boleh mengambil pelbagai langkah pencegahan agar orang itu tidak pingsan.

Sapukan pertolongan cemas apabila orang pengsan

Tetapi jika anda tidak mempunyai masa untuk mengambil langkah pencegahan, kenali juga langkah pertolongan cemas berikut ketika seseorang pingsan:

Berbaring di tempat yang selamat

Langkah pertama dalam memberikan pertolongan cemas ketika seseorang pengsan adalah memastikan keselamatan orang tersebut. Dalam kes ini, anda harus meletakkan orang yang tidak sedarkan diri di tempat yang selamat.

Kemudian, angkat kaki sekurang-kurangnya 30 cm supaya tidak berada pada tahap jantung. Ini berguna untuk mengalirkan darah kembali ke otak.

Sekiranya orang itu memakai pakaian ketat, segera longgar pakaian tersebut. Anda boleh menanggalkan tali pinggang, kolar dan tali leher yang terlalu mengikat pada badan orang yang pengsan.

Pertolongan cemas apabila seseorang pengsan, angkat kaki lebih tinggi. Foto: St. John.

Pertolongan cemas apabila seseorang pengsan dengan cuba menghidupkan semula orang itu

Setelah orang itu disahkan berada dalam kedudukan dan bilik yang selamat. Langkah seterusnya dalam memberikan pertolongan cemas ketika seseorang tidak sedarkan diri adalah berusaha menghidupkannya semula.

Anda boleh mengambil langkah berikut:

 • Goncang dan tepuk orang itu dengan kuat. Anda juga boleh mencuba membangunkannya dengan menjerit
 • Dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya orang tersebut tidak bertindak balas terhadap usaha anda. Anda boleh bangun dengan melakukan CPR atau resusitasi kardiopulmonari jika diperlukan
 • Sekiranya anda terlatih, gunakan AED atau dafibrillator luaran automatik untuk menghidupkan semula orang yang pengsan

Cara menggunakan CPR

CPR adalah salah satu cara untuk memberikan pertolongan cemas apabila seseorang itu pingsan, terutamanya jika orang itu berhenti bernafas atau jantungnya berhenti berdegup. Sebelum menggunakan CPR, pastikan orang itu tidak bertindak balas ketika anda bertanya, dan ikuti langkah-langkah berikut:

 • Pastikan orang yang tidak sedarkan diri dibaringkan di permukaan yang rata
 • Berlutut di sebelah leher mereka
 • Letakkan pangkal telapak tangan di tengah dada orang itu, dan susun lengan yang lain dan genggamnya dengan jari yang saling terkait. Pastikan siku anda lurus
 • Gunakan berat badan untuk menolak tangan anda terus ke tengah dada orang itu dan kemudian melepaskan tekanan
 • Ulangi proses penekanan hingga 100 kali dalam satu minit

Periksa keadaan pendarahan termasuk langkah pertolongan cemas apabila orang pengsan

Beberapa orang pengsan boleh disebabkan atau akan disertai dengan pendarahan. Sekiranya ini berlaku, anda harus menekan lokasi tempat pendarahan sehingga bantuan perubatan tiba.

Sekiranya terdapat pendarahan atau muntah yang keluar dari orang yang telah pingsan, anda boleh memiringkan orang itu dari posisi berbaring.

Beri cecair manis setelah sedar

Apabila orang pengsan terjaga, anda boleh memberikan minuman manis atau jus buah. Ini dilakukan untuk membekalkan tenaga, terutama pada mereka yang telah pingsan daripada tidak makan lebih dari 6 jam atau jika orang itu menghidap diabetes.

Pastikan anda tinggal bersama orang yang telah bangun sebentar sehingga dia pulih sepenuhnya.

Syarat khas dalam pengsan orang yang mesti dipertimbangkan

Sebilangan keadaan khas ini boleh berlaku apabila seseorang pingsan, dan anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan:

 • Pengsan dan kepala terlanggar lantai
 • Pingsan lebih dari sekali sebulan
 • Mengandung atau mempunyai masalah dengan jantung atau penyakit serius lain
 • Menunjukkan gejala yang tidak biasa seperti sakit dada, sesak nafas, penglihatan kabur atau kesukaran bercakap

Baca juga: Jangan tertekan, berikut adalah cara mengatasi kedudukan bayi sungsang

Cara mencegah pengsan

Sekiranya anda melihat ada gejala yang menyebabkan pengsan, anda atau orang yang mengalaminya boleh melakukan perkara berikut:

 • Berbaring: ini untuk memastikan darah kembali ke otak. Pastikan anda duduk dan berdiri perlahan-lahan dan lakukan secara beransur-ansur semasa anda menjadi lebih baik
 • Duduk dengan kepala rendah di antara paha: ini juga untuk memastikan darah kembali ke otak. Anda boleh duduk tegak dan berdiri perlahan-lahan setelah menjadi lebih baik
 • Cegah dehidrasi: pastikan anda minum air secukupnya, terutamanya setelah melakukan aktiviti yang mengalirkan cecair badan anda seperti sukan dan aktiviti luar
 • Pastikan peredaran darah yang baik: jika anda duduk atau berdiri terlalu banyak, pastikan anda berhenti sebentar dan bergerak sedikit.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!