Kesihatan

7 Kesan Negatif Keluarga Rumah Tangga Terhadap Psikologi Kanak-kanak

Keadaan ibu bapa yang berpisah kerana perceraian, penuh dengan konflik, atau keadaan lain keluarga yang berpecah belah yang lain boleh menjejaskan kesihatan mental atau psikologi kanak-kanak.

Terutama jika anak itu masih dalam usia sekolah atau usia remaja. Kesan psikologi keluarga miskin keluarga yang berpecah belah boleh dibawa sehingga mereka dewasa.

Kesan negatif rumah rosak terhadap psikologi kanak-kanak

Lalu, apakah kesan psikologi keluarga? keluarga yang berpecah belah kepada kanak-kanak? Inilah perbincangannya!

1. Perasaan malu

Rasa malu, rendah diri dan kurang kemahiran sosial adalah masalah bagi banyak mangsa kanak-kanak keluarga yang berpecah belah. Ini lebih kerap berlaku pada anak-anak yang terperangkap dalam perceraian yang tidak kemas.

Selepas ibu bapa bercerai, suka atau tidak, tahap keselesaan anak akan terjejas. Perubahan drastik ini dapat menjadikan anak-anak menarik diri dari dunia luar.

Sebagai ibu bapa, adalah idea yang baik untuk merangkul anak anda seawal mungkin. Malu tidak baik, tetapi terlalu malu boleh mempengaruhi hampir setiap aspek kehidupan anak.

2. Kekurangan keyakinan

Kurangnya keyakinan dan perasaan malu hampir beriringan. Kerana rasa malu dan kurang percaya diri, anak lebih suka bersendirian dan menarik diri dari hubungan sosial.

Ini boleh berlaku kerana anak itu menyalahkan dirinya kerana perpisahan ibu bapanya. Semuanya berjalan dengan baik, hidup nampak terkawal, bahagia, tetapi perceraian berakhir bagi kebanyakan anak.

Mereka tidak lagi puas dengan kehidupan, kerana keadaan tidak lagi berjalan lancar. Kurangnya keyakinan diri ini cenderung dilihat di sekolah. Kanak-kanak mempunyai sedikit atau tidak ada sumbangan dan cenderung untuk tidak bersosial.

3. Kemurungan

Kemurungan yang teruk adalah gangguan kesihatan mental yang serius dan boleh menyebabkan banyak kesan lain. Perceraian dan keluarga keluarga yang berpecah belah boleh menyebabkan kesan trauma yang mendalam pada anak.

Depresi pada kanak-kanak boleh mempengaruhi cara kanak-kanak bersosial, berinteraksi dengan orang lain, dan berkawan. Perasaan negatif terkurung dalam dirinya dan kemudian boleh meletup atau mengakibatkan perkara lain yang boleh mendatangkan malapetaka.

Kemurungan ini tidak hanya timbul akibat perceraian. Mengasuh ibu yang tertekan juga boleh memberi kesan kepada anak-anak. Sekiranya anda membesarkan anak dan merasa seperti anda mengalami kemurungan, segera dapatkan bantuan perubatan.

4. Pemikiran bunuh diri

Ini adalah kesan serius yang pasti tidak diinginkan oleh semua ibu bapa. Kes ini agak jarang berlaku, tetapi itu tidak bermaksud mustahil.

Fikiran bunuh diri muncul kerana anak-anak yang tertekan yang merasakan bahawa segala sesuatu dalam hidup mereka akan menurun, keadaan yang tidak dapat mereka bayangkan menjadi lebih baik.

Keadaan kemurungan yang serius ini sangat sukar untuk didiagnosis dan dirawat pada kanak-kanak. Segera hubungi pakar psikologi atau pakar pediatrik sekiranya anak anda mula menunjukkan gejala kemurungan.

5. Kesan terhadap prestasi akademik

Keluarga keluarga yang berpecah belah pada usia sekolah kanak-kanak boleh memberi kesan negatif terhadap prestasi akademik kanak-kanak. Proses pembelajaran mereka menjadi sukar difokuskan kerana masalah yang mereka hadapi di rumah.

Kanak-kanak mungkin mempunyai banyak pemikiran yang berpusing di kepala kecil mereka, perasaan negatif, kebimbangan, kesedihan, dan kegelisahan.

6. Tingkah laku negatif kanak-kanak

Selain penurunan prestasi akademik, perceraian juga dapat mempengaruhi hubungan sosial anak-anak dalam beberapa cara.

Pertama, sebilangan kanak-kanak menyatakan kesusahan mereka terhadap keluarga mereka yang patah dengan bertindak agresif dan terlibat dalam tingkah laku buli, yang kedua-duanya boleh memberi kesan negatif terhadap hubungan rakan sebaya.

Remaja dari keluarga yang patah dapat mengembangkan sikap sinis terhadap hubungan dan menyimpan perasaan tidak percaya, baik terhadap ibu bapa mereka dan bakal pasangan romantis mereka yang akan datang.

7. Tingkah laku antisosial

Sebilangan besar kanak-kanak lelaki boleh menunjukkan amarah, menjadi semakin tidak taat dan bahkan boleh menjadi ganas terhadap ibu bapa mereka atau orang lain di sekeliling mereka.

Ini dapat menjadi cara sederhana untuk memperlihatkan emosi, tetapi jika ia berkembang, ia dapat menyebabkan sesuatu yang ingin difikirkan oleh doktor sebagai gangguan terhadap pembangkang: ketidakpatuhan berulang kali dan berterusan terhadap tokoh-tokoh pihak berkuasa, iaitu ibu bapa dan guru.

Keadaan ini tentunya boleh memberi kesan negatif terhadap kehidupan seharian anak, dan jika tidak dihentikan lebih awal dengan pengurusan ibu bapa atau bantuan psikologi maka ia boleh berkembang dan menjadi masalah sepanjang hayat.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!